Pin It

Ανέβηκαν οι τόνοι χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με σημείο αιχμής τον επανέλεγχο των συμβάσεων και των τυχόν πλαστών πιστοποιητικών των υπαλλήλων, ακόμη και όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί.

 

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης λέγοντας ότι όποιος πλαστογράφησε ή παρανόμησε με δική του υπαιτιότητα δεν έχει θέση στο Δημόσιο. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μας λέει πως ένας τέτοιος υπάλληλος «όχι μόνο έχει θέση στο Δημόσιο, αλλά πρέπει να τον προστατέψουμε κιόλας», για να πάρει την απάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις.

 

«Υπάρχει κάποιου είδους φιλοσοφία, αριστερή ή δεξιά, που λέει ότι πρέπει να μείνει στο Δημόσιο κάποιος ο οποίος τρέχει να παραιτηθεί ή αν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, να συνταξιοδοτείται, διότι φοβάται την παρανομία που έχει διαπράξει; Ή ότι πρέπει να τύχει και δημόσιας συνταξιοδότησης;» αναρωτήθηκε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

 

Η τοποθέτηση της υφυπουργού προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με πρώτη αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου. «Κανένας, ούτε η Δούρου, ούτε ο Τσίπρας, ούτε εγώ, δεν είπε ποτέ ότι δεν θα τιμωρηθούν όσοι χρησιμοποίησαν πλαστά πιστοποιητικά. Εσείς όμως δεν ανιχνεύετε τις πλαστότητες, που είναι 600–700 άτομα, αλλά ανιχνεύετε 5.000-6.000 έως τον Δεκέμβριο, όπως σας πιέζουν οι δανειστές».

 

Ο κ. Μητρόπουλος διατύπωσε την έντονη διαφωνία του αναφορικά με τη διακοπή ή τη μη χορήγηση της σύνταξης για όσους είχαν πλαστά πιστοποιητικά, λέγοντας ότι «δεν νοείται να υπάρχει δυσαναλογία παραπτώματος και τιμωρίας στο εργατικό δίκαιο. Πουθενά στον πλανήτη το κράτος δεν λέει σε συνταξιούχους 20 ετών ότι σας παίρνουμε τη σύνταξη πίσω γιατί το 1985 προσκομίσατε ένα τέτοιο πιστοποιητικό».

 

Ο Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προβάλλει το θέμα της πλαστότητας για να καλύψει ότι θέλει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα απολύει διαρκώς εργαζόμενους», ενώ και ο Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ) τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποιον με πλαστά πτυχία, ωστόσο, αντί να επιλέξουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αξιολόγησης των υπαλλήλων, εφευρίσκουμε ένα δικό μας και μετά λέμε ότι θα το διορθώσουμε».

 

Χάρης Ιωάννου

 

Scroll to top