Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα γιατροί κι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Απεργούν απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τη δημιουργία της Εταιρείας Συστημάτων Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. που προβλέπει πρόσφατος νόμος, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ ζητούν άμεσα προσλήψεις, επαναφορά του μισθολογίου τους στα προ κρίσης επίπεδα και κατάργηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων διανύουν σήμερα τη δεύτερη ημέρα του διημέρου δράσεων για την υπεράσπιση της Υγείας ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος και δημόσιου αγαθού, με την πανελλαδική απεργία και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.
Τα προεδρεία των Ομοσπονδιών μιλούν για τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προϋπολογισμούς στο «κόκκινο», αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, το προσωπικό είναι πλέον κάτω των ορίων ασφαλείας – μία στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενή και οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν ακόμα και αν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων.
Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν, όπως καταγγέλλουν, είναι ακόμη ένα «πυροτέχνημα» -όπως οι 2.900 του 2011 και οι 2.500 του 2012- αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο, ενώ είναι γνωστό ότι από την προκήρυξη απαιτείται ένα έτος έως την ολοκλήρωση των προσλήψεων.
Παράλληλα όμως, τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί και ώς το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 -σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από πρωτοβάθμια σωματεία- εξαιτίας των επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό.
Μέχρι σήμερα, τονίζουν, η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις κατάργησε 11 νοσοκομεία για τα οποία δεσμεύτηκε για αλλαγή του χαρακτήρα τους αλλά παραμένουν άδεια κτίρια. Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης και επανέκδοσης νέων οργανισμών καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις.Την περαιτέρω συρρίκνωση, καταγγέλλουν, αναλαμβάνουν οι διοικητές των νοσοκομείων. Απαξιώνουν και διαλύουν τα 50 διασυνδεόμενα νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή, μετακινώντας προσωπικό προς τα νοσοκομεία-έδρες των Νομικών Προσώπων. Με νέες αποφάσεις συρρικνώνουν νέες κλινικές και κλίνες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
«Ταφόπλακα του ΕΣΥ», προσθέτουν, είναι η ψήφιση στη Βουλή του νόμου που συστήνει Ανώνυμη Εταιρεία Αμοιβών Νοσοκομείων. Το κράτος σταδιακά θα καταργήσει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία. Είναι βέβαιο ότι θα καταργηθούν πολλά νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών, σημειώνουν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ.
Ντάνι Βέργου