02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς «άρωμα» τρομοκρατίας οι ποινές για το Βελβεντό

Ενοχοι με πολυετείς καθείρξεις οι 6 κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία. Αρνητική η εισαγγελική κρίση ως προς τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση.
      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Σε πολυετείς καθείρξεις σύμφωνα με τα κατώτερα όρια ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για το σύνολο των πολλών κατηγοριών (του βουλεύματος) και όχι για συμμετοχή σε οργάνωση καταδικάστηκαν οι 6 κατηγορούμενοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόεδρο τον Αν. Ποταμιάνο.

 

Η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού χθες το πρωί ήταν γεμάτη εν αναμονή της απόφασης για τους κατηγορούμενους της διπλής ληστείας (Αγροτική Τράπεζα και ΕΛΤΑ) στο Βελβεντό Κοζάνης.

 

Αν οι κατηγορίες δεν ήταν τόσο βαριές και οι συγγενείς των κατηγορουμένων γεμάτοι αγωνία ο «τίτλος» της χθεσινής ημέρας θα μπορούσε να είναι «μωρά στο εδώλιο», δεδομένου ότι οι κατηγορούμενοι αλλά και οι φίλοι τους έδιναν την εικόνα μαθητών Λυκείου.

 

Η εισαγγελική κρίση

 

Ηδη από την αγόρευση του εισαγγελέα Γ. Πεπόνη είχε διατυπωθεί η αρνητική εισαγγελική κρίση ως προς την ένταξη των κατηγορουμένων σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

 

Πράγματι η πρώτη φράση του προέδρου Αν. Ποταμιάνου ήταν ότι το δικαστήριο κρίνει τους 6 κατηγορούμενους αθώους για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατά συνέπεια εκπίπτει το άρθρο 187Α του αντιτρομοκρατικού νόμου από τις κατηγορίες.

 

Οι 6 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για ληστεία κατά συναυτουργία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, ενώ αθωώθηκαν από την κατηγορία αντίστασης κατά τη σύλληψη. Στο σημείο αυτό παραμένει κατά συνέπεια απολύτως αδικαιολόγητη η κακοποίηση και η βία που ασκήθηκε από τους αστυνομικούς στους 3 πρώτους συλληφθέντες στο Βελβεντό.

 

Εχει σημασία το ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο γεγονός πως μπορεί να κατείχαν τα όπλα, αλλά δεν διεφάνη σε κανένα στάδιο της ληστείας πρόθεση για χρήση.

 

Επίσης σημασία έχει η μετατροπή της κατηγορίας της αρπαγής (για τον οδηγό του Ι.Χ.) σε απλή κατακράτηση αποκλειστικά με κίνητρο την ασφαλή διαφυγή, ανατρέποντας τις αστυνομικές κατηγορίες περί ομηρίας του οδηγού.

 

Το δικαστήριο ωστόσο δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση για αναγνώριση ελαφρυντικών λόγω καλής συμπεριφοράς στη διάρκεια του περιστατικού αλλά και μετά και ειδικά για τον Ν. Ρωμανό και για το νεαρό της ηλικίας. Αντίθετα έκρινε ότι εφόσον δεν ζητήθηκαν ελαφρυντικά από τους κατηγορούμενους και εφόσον ο Ν. Ρωμανός έπραξε συνειδητά και δεν το αρνήθηκε για τον λόγο αυτό δεν δόθηκε κανένα ελαφρυντικό.

 

Οι αρχικές ποινές

 

Στην αρχική εκφώνηση της ποινής οι κατηγορούμενοι, πλην του Δ. Πολίτη που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια, «άκουσαν» 23 χρόνια κάθειρξης συν ποινές φυλάκισης για τις πράξεις των πλαστογραφιών, της κατακράτησης και της κλοπής αυτοκινήτου.

 

Οι συνήγοροι ζήτησαν κατά τη συγχώνευση των ποινών τουλάχιστον το ελάχιστο, καθώς δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

 

«Μια άλλη εσφαλμένη απόφαση που εκδόθηκε προ μηνών και με τις ίδιες κατηγορίες συν την επιβαρυντική περίσταση του 187Α που πουθενά δεν αποδείχτηκε κατέληξε σε παρόμοια ποινή. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει μια αποτύπωση της δικής σας απόφασης αλλά και αναλογικότητα για την ασφάλεια δικαίου», σημείωσε η συνήγορος Αννυ Παπαρούσου.

 

Το δικαστήριο αποσύρθηκε και επανήλθε με την τελική επιμέτρηση των ποινών καθείρξεων:

 

• Για τον Γ. Μιχαηλίδη 16 χρόνια και 4 μήνες, για τον Ν. Ρωμανό, τον Α. Μπουρζούκο, τον Α. Ντάλιο και τον Φ. Χαρίση 15 χρόνια και 11 μήνες και τέλος για τον Δ. Πολίτη 11 χρόνια και 5 μήνες.

• Απορρίφθηκε το αίτημα να έχει η έφεση ανασταλτικό χαρακτήρα παρ΄ όλο που οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι λόγω εκκρεμοδικίας έχουν τουλάχιστον άλλα 3 εντάλματα ο καθένας.

• Τέλος, ο πρόεδρος Αν. Ποταμιάνος δήλωσε απαντώντας σε συνήγορο ότι με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου δεν οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ′ οι 6 κατηγορούμενοι.

 

Scroll to top