troika-slider

02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΦΟΡΙΑ

Οχι στις 120, πιο κοντά στις 100 δόσεις

Υπό την «επιστασία» Λαζαρίδη, Παπασταύρου η συνάντηση Δένδια-δανειστών.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Στις 100 μηνιαίες δόσεις «κλειδώνει» -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η διάρκεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία στο πλαίσιο της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και την ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρηματικών χρεών προς το Δημόσιο.

 

Η τρόικα δεν έκανε δεκτή την αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για δεκαετή περίοδο ρύθμισης (120 δόσεις) σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, φέρεται όμως να είναι σύμφωνη ώστε το πλαφόν για το Δημόσιο να τεθεί στις 100 δόσεις. Και τούτο προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος από τις απώλειες εσόδων του Δημοσίου, δεδομένου ότι εκτός από την αποπληρωμή σε δόσεις, η ρύθμιση για την ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρηματικών χρεών θα δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δεχτεί κούρεμα όλων των προσαυξήσεων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

 

Κοινή για όλους

 

Εάν υπάρξει τελικά συμφωνία για τις 100 δόσεις, αυτή θα είναι κοινή για όλους τους οφειλέτες που μπορεί να έχουν μεμονωμένες οφειλές είτε προς το υπουργείο Οικονομικών (ΦΠΑ) είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πρακτικά και σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών, η διαφαινόμενη συμφωνία για 100 δόσεις συνεπάγεται πως περίπου 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άλλες 10.000 μεγαλύτερες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούν να αξιοποιήσουν την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε διάστημα έως και 8 χρόνια και τέσσερις μήνες. Το διάστημα αποπληρωμής, ωστόσο, θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη συμφωνία ρύθμισης που οι ίδιες θα κάνουν με τις τράπεζες.

 

Ειδικότερα, αν η συμφωνία με τις τράπεζες είναι για αποπληρωμή δανείου σε 50 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα θα προσαρμόζονται και οι δόσεις για την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο. Στην περίπτωση, όμως, που το χρονικό διάστημα αποπληρωμής για τις τράπεζες είναι μεγαλύτερο (π.χ. 12,5 χρόνια ή 150 δόσεις), η ρύθμιση για την εξόφληση του Δημοσίου δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100 δόσεις.

 

Ικανοποίηση

 

Στο υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρώτη συνάντηση που είχε χθες ο Νίκος Δένδιας με την τρόικα, η οποία πραγματοποιήθηκε απόντος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και υπό την «επιστασία» των συμβούλων του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου.

 

Πηγές του ΥΠΑΝ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική συμφωνία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, συνέδεαν όμως την οριστικοποίηση της ρύθμισης με τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις.

 

Την ίδια στιγμή και πριν καλά καλά κλείσει η διαπραγμάτευση για τις επιχειρηματικές οφειλές, η κυβέρνηση ανοίγει και το θέμα της διαχείρισης χρεών των ιδιωτών, σκοπεύοντας να βάλει τέλος από φέτος τόσο στον νόμο Κατσέλη όσο και στη ρύθμιση προστασίας από πλειστηριασμούς.

 

Η «πτώχευση ιδιωτών»

 

Σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να καταθέσει στην τρόικα προσχέδιο βασικών αρχών για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την «πτώχευση ιδιωτών», σε μια προσπάθεια να ανοίξει το θέμα.

 

Το πτωχευτικό δίκαιο για τα νοικοκυριά θα προχωρήσει παράλληλα με τον υπό κατάρτιση νέο πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις, και στόχος των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης που χειρίζονται το θέμα είναι τελικά να υποκαταστήσει τόσο το σημερινό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που ισχύει από το 2010 (Νόμος Κατσέλη), όσο και τον νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

 

Scroll to top