Kouvelis-Fotis-Dimar

02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παίρνουν απόφαση για το πριν ή το μετά

Το 3ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς θα κρίνει έαν θα υπάρξει σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε αυτή θα γίνει .
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Τους όρους με τους οποίους θα επιτευχθεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ''προοδευτικής διακυβέρνησης'' θα εξετάσει η ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριό της  ΑΜΕ/ ΜΠΕ

Τους όρους με τους οποίους θα επιτευχθεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της »προοδευτικής διακυβέρνησης» θα εξετάσει η ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριό της
ΑΜΕ/ ΜΠΕ

Χωρίς τον ενθουσιασμό του ιδρυτικού συνεδρίου και με πολύ περισσότερα τραύματα σε σύγκριση με το δεύτερο, πέρυσι τον Δεκέμβριο, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της εξόδου από την τρικομματική, ανοίγει τις εργασίες του στις 6.30 το απόγευμα στο Σινέ Κεραμεικός το τρίτο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή προέδρου και μελών Κεντρικής Επιτροπής.

 

Σε συνέχεια του συντριπτικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και του τσουνάμι αποχωρήσεων που ακολούθησε, η ηγεσία και οι σύνεδροι θα επιχειρήσουν να διαψεύσουν τις δυσοίωνες προβλέψεις, ακόμη και για την πιστοποίηση του πολιτικού θανάτου του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς, και να κάνουν πράξη το ζητούμενο της «ολικής επαναφοράς» και μιας νέας αφετηρίας, σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας με ορατό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

 

Το στίγμα και η πολιτική κατεύθυνση, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί με ευρεία πλειοψηφία, θα προβλέπει την πορεία του κόμματος προς τα αριστερά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των δυνάμεων της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

 

Κεντροαριστερά τέλος

 

Οι απόψεις που είχαν κατατεθεί παλαιότερα για συμπόρευση με την Κεντροαριστερά, τα κόμματα και τις κινήσεις που εκφράζουν τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας έχουν υποχωρήσει αισθητά, ιδίως μετά το «διαζύγιο» με τον Σπύρο Λυκούδη και την ομάδα της μειοψηφίας και ως εκ τούτου η καταγραφή τους στο συνέδριο θα είναι εμφανώς ανίσχυρη.

 

Ως προϋπόθεση και μάλλον αδιαπραγμάτευτος όρος τίθεται η διατήρηση της αυτονομίας του κόμματος, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, αν και το επίμαχο ζήτημα επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

 

Κεντρικό διακύβευμα και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των συνέδρων θα αποτελέσει σίγουρα η χρονική συγκυρία της σύμπραξης με την Κουμουνδούρου, προεκλογικά ή μετεκλογικά, καθώς και η μορφή που θα μπορούσε να λάβει ένα ενιαίο σχήμα και ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» μια ομάδα στελεχών, μεταξύ των οποίων ΠΑΣΟΚογενή στελέχη αλλά και ορισμένοι βουλευτές του κόμματος, ευθέως θα προτείνουν η συνεργασία να επιτευχθεί πριν από την κάλπη. Το σκεπτικό τους αναφέρει ότι εφόσον συμφωνηθεί το προγραμματικό πλαίσιο, η κάθοδος με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κοινή (όχι ως συνασπισμός κομμάτων για να μη χαθεί το μπόνους). Υπό το πρίσμα αυτό, προεξοφλούν ως δεδομένη την αποτυχία της ΔΗΜΑΡ σε πιθανή αυτόνομη πορεία, διευκρινίζουν δε ότι το κόμμα παρ' όλα αυτά μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως πολιτικός οργανισμός, με δομές και όργανα.

 

Υπέρ της αυτόνομης καθόδου

 

Από την άλλη πλευρά, το κυρίαρχο ρεύμα στο συνεδριακό σώμα που θα εκφραστεί τόσο από την προεδρική πτέρυγα όσο και από το Αριστερό Δίκτυο θα ταχθεί υπέρ της αυτοτελούς καθόδου στις επόμενες εκλογές, φρονώντας ότι το 3% για την είσοδο στη Βουλή είναι εφικτό και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κατόπιν στη βάση συμφωνίας σε κυβερνητικό πρόγραμμα.

 

Σχετικά με το μείζον θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Φώτης Κουβέλης θα περιγράψει την αρνητική στάση του κόμματός του για την ανάδειξή του από την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των ασκούμενων πολιτικών και -όπως εξάλλου έχει προϊδεάσει- θα προβεί στην εκτίμηση ότι η χώρα βαδίζει προς πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Αυτονόητο ότι θα καταστήσει επίσης απολύτως ευκρινές πως δεν ενδιαφέρεται προσωπικά για το αξίωμα. Πολύ πιθανό θεωρείται να ζητηθεί με ψήφισμα να δεσμευτεί η Κ.Ο. ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μπλοκαριστεί η συγκέντρωση των 180.

 

Ο κ. Κουβέλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία και προς το παρόν άνευ αντιπάλου. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», διερευνάται (από το Αριστερό Δίκτυο) η κατάθεση αντίπαλης υποψηφιότητας και βολιδοσκοπούνται στελέχη, που όμως δεν είναι βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έχει γίνει δέκτης εντονότατης κριτικής τους τελευταίους μήνες με δημόσιες εισηγήσεις ακόμη και για την εγκατάλειψη της αρχηγίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος και θα μετρηθεί με το λευκό, το ποσοστό του οποίου θα κρίνει τη δυναμική παραμονής του στο τιμόνι της Αγίου Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2012 είχε λάβει ποσοστό 81,21%.

 

Στο άνοιγμα των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ οι γραμματείς Αν. Παπαμιμίκος και Ν. Ανδρουλάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να παραστεί ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, διαφορετικά θα χαιρετίσει ο γραμματέας, Δ. Βίτσας, ενώ θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής.

 

Scroll to top