02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να μετρηθούμε να δούμε πόσοι είμαστε…

Η κυβέρνηση επιλέγει το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να αποφύγει μια πρόταση μομφής, να διασφαλίσει τον προϋπολογισμό και να φτάσει ώς τον Μάρτη, γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα αναδείξει τη γύμνια της αναφορικά με τη δυνατότητα συγκέντρωσης 180 βουλευτών.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Από το χαμόγελο του Βαγγέλη Βενιζέλου κρίνουν οι παράγοντες της ΝΔ ότι σε αυτόν ανήκει η ''πρωτότυπη'' ιδέα για το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Από το χαμόγελο του Βαγγέλη Βενιζέλου κρίνουν οι παράγοντες της ΝΔ ότι σε αυτόν ανήκει η »πρωτότυπη» ιδέα για το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Κι εκεί που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θύμιζε νεκροταφείο και ο τρόμος των πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα, ήρθε το αίτημα της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή να αλλάξει τα δεδομένα.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Ν.Δ., η ιδέα να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης ανήκει στον Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

Το καταμαρτυρεί άλλωστε, σημείωναν οι συνομιλητές μας, και η χαρά στην έκφραση του προσώπου του όταν έκανε τις σχετικές δηλώσεις.

 

Εκτιμήσεις για τους στόχους

 

Τι εξυπηρετεί, ωστόσο, η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους; Οι εκτιμήσεις εντός Ν.Δ. αποτυπώνονται στα εξής:

 

• Δίνεται παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση έως τον Μάρτιο. Το είπε άλλωστε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο.

 

• Το έλασσον: αφαιρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα υποβολής πρότασης μομφής, την οποία είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει, αφού πλέον έχει παρέλθει το εξάμηνο που απαιτείται από το Σύνταγμα.

 

• Η ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται ένα μήνα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι γνωστό ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού παραδοσιακά ενέχει επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Θα είναι άρα, συμπεραίνουν, παρά πολύ δύσκολο για όσους την παράσχουν τη Δευτέρα, να μεταβάλουν άποψη σε ένα μήνα, ακόμη κι αν η κυβέρνηση υποχωρήσει για πολλοστή φορά στις απαιτήσεις της τρόικας και δεν προχωρήσει στις υπεσχημένες φοροελαφρύνσεις που ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

 

• Τελευταίο, αλλά καθόλου αμελητέο, η συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 84: Ενώ για την πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που πάντως δεν μπορεί να υπολείπεται των 120 ψήφων, ακόμη κι αν οι παρόντες είναι μόλις 121 από τους 300.

 

Το ρίσκο για Πρόεδρο

 

Η κυβέρνηση όμως παίρνει κι ένα μεγάλο ρίσκο. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι παρά πολύ πιθανό να καταδειχτεί η αδυναμία της να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

 

Κάτι που εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς τα κόμματα πηγαίνουν συμπαγή σε τέτοιες κρίσιμες ψηφοφορίες.

 

Σε ό,τι αφορά όσους έφυγαν από τη Ν.Δ., ο Ν. Κακλαμάνης είπε στην «Εφ.Συν.»: «Θα δείτε τι θα αποφασίσω την ώρα της ψηφοφορίας».

 

Ο Ν. Νικολόπουλος δήλωσε ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ οι πληροφορίες θέλουν και τον Βύρωνα Πολύδωρα να κάνει το ίδιο.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Δεν ξεκινά πριν απο την Τετάρτη

 

To νωρίτερο την ερχόμενη Τετάρτη 8 Οκτωβρίου τοποθετείται η έναρξη της τριήμερης συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές, αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις του Μαξίμου.

 

Και αυτό, διότι στην περίπτωση που κατατεθεί το σχετικό αίτημα την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα δηλαδή της επίσημης έναρξης των εργασιών της Ολομέλειας –θα προηγηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός- τότε η δυνατότητα που παρέχεται από τον Κανονισμό της Βουλής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία δύο ημέρες αργότερα. Στο άρθρο 141 ορίζεται σχετικά: «Η κυβέρνηση μπορεί και οποτεδήποτε άλλοτε (σ.σ. εκτός της τυπικής διαδικασίας που προβλέπεται εντός 15νθημέρου μετά την ορκωμοσία του εκάστοτε πρωθυπουργού) να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με Ονομαστικη ψηφοφορία».

 

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αναμέτρηση «κορυφής» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης διαδραματίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την ΕΡΤ. Η πρότασή του είχε απορριφθεί με απώλειες ωστόσο για την κυβέρνηση, καθώς είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η Θεοδώρα Τζάκρη διότι υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ε.Δ.Β.

 

 

Scroll to top