Στο υπουργείο Ναυτιλίας βρέθηκε την Πέμπτη (μόλις μια ημέρα μετά την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας-πρόκληση, που μετέτρεψε την υποχρεωτική φορολογία των Ελλήνων εφοπλιστών από υποχρεωτική σε εθελοντική) το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλιτάδη Βαρβιτσιώτη.
Επίκεντρο της συζήτησης των δύο πλευρών αποτέλεσε η ναυτική εκπαίδευση και η τόνωση της απασχόλησης στους Έλληνες ναυτικούς. Όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ενημέρωση του ΥΝΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και την υποβολή προτάσεων από την πλευρά της, ώστε να επιτυγχάνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο η απορρόφηση των αποφοίτων σπουδαστών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στα πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας.
«Διαπιστώνοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σπουδαστές να μπαρκάρουν έλαβα μία πρωτοβουλία να διευθετηθεί με υπουργική απόφαση η διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση μεταξύ των σπουδαστών που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια σε πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σημαίας τρίτης χώρας, και εκείνων που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια σε πλοία υπό ελληνική σημαία. Με τη δική σας συμβολή, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη ρύθμιση και να δούμε τους σπουδαστές μας να πραγματοποιούν το όνειρο τους να βγουν στη θάλασσα», σημείωσε ο Μ.Βαρβιτσιώτης.
Σχετικά με την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο από τις υπηρεσίες του υπουργείου, η κατάρτιση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης. «Η λειτουργία τους -όπως είπε- θα έχει έναν επιπλέον στόχο, την ευελιξία στην εξυπηρέτηση των ναυτικών, που θα αποκτήσουν ευχερέστερη πρόσβαση στις εκπαιδεύσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ναυτολόγησή τους όλο το χρόνο και όχι με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».
Εκτενώς αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την ΕΕΕ για την ανακαίνιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) την αναβάθμιση τους σε εκπαιδευτικό εξοπλισμό, αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. «Η συμβολή της ΕΕΕ με τις δωρεές που πραγματοποιεί για την ανακαίνιση των σχολών σε όλη την επικράτεια είναι καθοριστική, καθώς οι πόροι από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν επαρκούν για να έχουμε σχολές αντάξιες της φήμης της ελληνικής ναυτιλίας», τόνισε ο υπουργός. Επιπλέον όμως και για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των σχολών, το υπουργείο, όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ήδη προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού 1.600.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού των σχολών σε όλη την επικράτεια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θόδωρος Βενιάμης, τόνισε ότι η Ένωση ήδη έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα χορηγιών για την ανακαίνιση των σχολών της Σύρου και της Ύδρας, ενώ ακολουθούν οι σχολές της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, της Χίου και των Οινουσσών.
Συμφώνησε με τον Μ.Βαρβιτσιώτη για την ανάγκη το κράτος να προχωρήσει στο άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν διεθνούς φήμης εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα και δεν μπορούν». Έμφαση έδωσε, επίσης, στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλαισίου που διέπει την ελληνική ναυτιλία, λέγοντας ότι: «Όλες οι μελέτες από ερευνητικά ινστιτούτα όπως το ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι υπάρχει μία δυναμική για την ελληνική ναυτιλία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας φθάνουν έως τις 200.000. Είναι στο χέρι μας αυτό να το κάνουμε πράξη».
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr