Pin It

Μετά το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, οι «27» προσπαθούν να βάλουν αυστηρότερους κανόνες στη σήμανση των προϊόντων και να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα συστήματα ελέγχου της αγοράς

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτική την αναφορά της χώρας προέλευσης του κρέατος στις ετικέτες των μαγειρεμένων φαγητών, αναγνωρίζοντας, συνεπώς, ότι το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος είναι περίπτωση απάτης στη σήμανση για το χρησιμοποιηθέν κρέας… Μετά την υπόθεση των «τρελών αγελάδων», αναφέρεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης στη σήμανση του νωπού βοδινού κρέατος, αλλά για τα τυποποιημένα προϊόντα αναφέρεται μόνο το κρέας που έχει χρησιμοποιηθεί.

 

Την πρόθεση της Επιτροπής ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας επίτροπος Τόνιο Μποργκ στην έκτακτη υπουργική συνεδρίαση των «27» για μια ανταλλαγή απόψεων ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις στην Ε.Ε.

 

«Ορισμένες χώρες τάσσονται υπέρ της αναφοράς στη σήμανση των προϊόντων της χώρας προέλευσης του κρέατος και άλλες το θεωρούν πολύπλοκο…Θα δούμε», δήλωσε ο Μαλτέζος επίτροπος πριν από την έναρξη των εργασιών. Σήμερα, θα συνέλθει για την υπόθεση του αλογίσιου κρέατος η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών και θα γίνει νέα συζήτηση στις 25 του μηνός στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

 

Πάντως, χθες, πριν από τη συνεδρίαση των «27», έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση στα κράτη-μέλη, την οποία χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (Beuc), υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθεί χωρίς αλλοιώσεις.

 

Η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες με σκοπό να βελτιώσει την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ενιαία αγορά και να ενισχύσει την εποπτεία της όσον αφορά όλα τα μη εδώδιμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων από τρίτες χώρες. Για την Επιτροπή «μη ασφαλή προϊόντα δεν θα πρέπει να φτάνουν μέχρι τους καταναλωτές ή άλλους χρήστες και η βελτίωση της ταυτοποίησης και της ιχνηλασιμότητάς τους θα αποτελέσει βασικό βήμα που θα συμβάλει ώστε τα προϊόντα αυτά να απομακρύνονται γρήγορα από την αγορά». Οι νομοθετικές προτάσεις συμπληρώνονται από ένα πολυετές σχέδιο για την εποπτεία της αγοράς το οποίο ορίζει 20 συγκεκριμένες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν από σήμερα έως το 2015.

 

Επί του παρόντος οι κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με την εποπτεία της αγοράς και την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων είναι κατακερματισμένοι και διασκορπισμένοι σε διάφορα τμήματα της νομοθεσίας, δημιουργώντας έτσι κενά και επικαλύψεις. Οι κυριότερες αλλαγές της δέσμης μέτρων που προτείνει η Επιτροπή είναι:

 

-Η ευθυγράμμιση των γενικών υποχρεώσεων των οικονομικών φορέων για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των καταναλωτικών προϊόντων με σαφέστερες ευθύνες για τους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς και τους διανομείς.

 

-Πιο αποτελεσματικά μέσα για την εφαρμογή των απαιτήσεων ασφάλειας και άλλων απαιτήσεων που συνδέονται με το προϊόν και για την ανάληψη δράσης κατά των επικίνδυνων και μη συμμορφούμενων προϊόντων σε όλους τους τομείς μέσω ενός ενιαίου συνόλου συνεκτικών κανόνων για την εποπτεία της αγοράς.

 

-Η βελτίωση της ανιχνευσιμότητας των καταναλωτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού – με τη δυνατότητα ταχείας και αποτελεσματικής απόκρισης σε προβλήματα ασφάλειας (π.χ. ανακλήσεις). Για να επιτευχθεί αυτό, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα φέρουν ένδειξη της χώρας καταγωγής του προϊόντος ή, όταν το μέγεθος ή η φύση του προϊόντος δεν το επιτρέπει, η εν λόγω ένδειξη πρέπει να παρέχεται στη συσκευασία ή σε έγγραφο που συνοδεύει το προϊόν.

 

Για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ενωση, η ένδειξη αναφέρεται στην Ενωση ή σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Η ένδειξη καταγωγής συμπληρώνει τις βασικές απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας αναφορικά με την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατασκευαστή.

 

-Η δημιουργία πιο συνεργατικού συστήματος εποπτείας της αγοράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Scroll to top