03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Με… πολυεστιακά γυαλιά ο νέος επίτροπος οικονομικών

      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Να διατηρήσει τις ισορροπίες κλείνοντας το μάτι στο Βερολίνο προσπάθησε χθες ο Γάλλος υποψήφιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διαδικασία της ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (φωτογραφία). Και έπεσε όχι μόνο σε αντιφάσεις αλλά και στο παιχνίδι των εντυπώσεων που έχουν αποδυθεί από την αρχή της διαδικασίας η Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών με την Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Σώματος…

 

Στη διάρκεια της τρίωρης ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την κατανόησή του για τα όσα υπέφεραν και υποφέρουν οι μνημονιακές χώρες του Νότου. Από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκε υπέρμαχος του μερκελικού Συμφώνου Σταθερότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θέλει να επιβάλει το Βερολίνο. Μία ένδειξη υπακοής στην καχύποπτη Ανγκελα Μέρκελ, που δέχτηκε με βαριά καρδιά και έπειτα από εγγυήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ.-Κλ. Γιούνκερ την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων από τον Γάλλο. Η καγκελάριος καταλογίζει στον Π. Μοσκοβισί ότι δεν πήρε μέτρα ως υπουργός Οικονομικών για τη μείωση των ελλειμμάτων της χώρας του.

 

Δεν έπεισε

 

Η προσπάθεια, όμως, του Γάλλου να φανεί πιστός οπαδός της πολιτικής της Α. Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπόνοια του για τις χώρες του Νότου που υποφέρουν από τις επιπτώσεις των μνημονίων και ψελλίζοντας κάτι περί «ευελιξίας» του Συμφώνου Σταθερότητας, ήταν σαν να κυνηγάει κάποιος τη σκιά του… Και δεν έπεισε…

 

Ας πάρουμε τις πολλές αναφορές του στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί ως επίτροπος για να μεταφέρει στον ελληνικό λαό την αλληλεγγύη της Κομισιόν και το μήνυμα για ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας. Θα ακολουθήσει η Κύπρος. Μάλιστα φρόντισε να αναφέρει ότι όταν ήταν υπουργός, κατά την περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη, «πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις ώστε η χώρα αυτή, που προσέφερε τόσα πολλά στη δημοκρατία, να παραμείνει στο ευρώ»… Τα ίδια είχε πει στην Αθήνα και ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ…. «Περάσαμε νύχτες ολόκληρες στην ευρωζώνη για την ελληνική διάσωση και τα καταφέραμε, ενώ γνωρίζω ότι οι Ελληνες είναι θυμωμένοι εξαιτίας της λιτότητας, γιατί υποφέρουν από τις θυσίες που έκαναν», είπε ο Π. Μοσκοβισί. Και στο σημείο αυτό άρχισε να τα γυρίζει, λέγοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσει ήταν απαραίτητες στην Ελλάδα και την οικονομία της. Βέβαια, τα μνημόνια δημιούργησαν πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό, αλλά ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον θα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική διάσταση σε κάθε νέο πρόγραμμα διάσωσης. Το τελευταίο, φυσικά, δεν το είπε τυχαία… Ούτε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης θα συνεχιστεί, όπως επιθυμεί η Α. Μέρκελ… Αλλωστε, η τρόικα έκανε μία αναγκαία δουλειά, κυρίως στις μεταρρυθμίσεις, και δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης… Βέβαια, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της τρόικας και να έχει στο εξής δημοκρατική νομιμοποίηση… Η τρόικα, λοιπόν, είναι απαραίτητη…

 

Σύμφωνα με τον επίτροπο, οι Ελληνες, οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί, υπέφεραν από την κρίση, κατέβαλαν και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, ωστόσο οι χώρες τους τώρα -χάρη στα μνημόνια- ανακάμπτουν. Βέβαια, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων και της Ευρώπης να δώσουν απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας και κυρίως την ανεργία. «Δεν μπορούμε σ’ αυτούς που πλήττονται από την κρίση να τους λέμε να κάνουν υπομονή… Σήμερα οι πολίτες περιμένουν αποτελέσματα», είπε ο Π. Μοσκοβισί, ξεχνώντας ότι αναφερόμενος στην προσεχή επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε μιλήσει περί έκφρασης αλληλεγγύης και αναγνώρισης θυσιών, κάτι που έχουν ακούσει επανειλημμένα οι πολίτες. Τα αποτελέσματα :

 

Ο επίτροπος, λοιπόν, άφησε την ουσία για το τέλος. Υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει αυστηρά τους μερκελικούς δημοσιονομικούς κανόνες για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους στα κράτη-μέλη. Βέβαια, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του χρέους χωρίς ανάπτυξη… Αλλά και ανάπτυξη χωρίς μείωση των ελλειμμάτων… Αυτό δεν υποστηρίζει και η Α. Μέρκελ; Ως προς μία ενδεχόμενη ευελιξία των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κατά τον Π. Μοσκοβισί, ευελιξία δεν σημαίνει αλλαγή των κανόνων… «Το Σύμφωνο είναι έξυπνο και λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και τις εξαιρετικές συγκυρίες σε κάθε χώρα»… Πάλι τα λεγόμενα της Α. Μέρκελ…

 

Οι δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί χαιρετίστηκαν με θέρμη από την Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών («έδειξε ότι θα είναι ένας εξαιρετικός επίτροπος»… «Εξαιρετική ακρόαση») και επικρίθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες («Η ακρόαση δεν ήταν καθόλου αξιόπιστη»… «Δεν έχει πείσει την κυβέρνησή του, για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και να επιβάλει βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πώς θα είναι σε θέση να πείσει 28 κράτη-μέλη;»…). Πρόκειται απλώς για μία διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων Ομάδων του Σώματος.

 

Scroll to top