dragi

03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Χωρίς… μνημόνιο δεν υπάρχουν αγορές

Ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει κάθε κουβέντα για έξοδο από τα μνημόνια και άρση της εποπτείας της οικονομίας από την Ε.Ε. έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

EPA / CIRO DE LUCA

EPA / CIRO DE LUCA

Ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι χωρίς πρόγραμμα προσαρμογής το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν πρόκειται να δει σεντ από πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων του προς την κεντρική τράπεζα. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ στη Νάπολη, ο Ντράγκι επιβεβαίωσε όσα είχε αποκαλύψει δύο ημέρες νωρίτερα δημοσίευμα των «Financial Times». Οτι δηλαδή χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγορών ABS (χρεόγραφων διασφαλισμένων σε περιουσιακά στοιχεία) και καλυμμένων ομολόγων από τις ιδιωτικές τράπεζες της ευρωζώνης που η ΕΚΤ ξεκινά αυτό τον μήνα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόσθεσε όμως ότι οι εν λόγω χώρες θα πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα προσαρμογής με την Ε.Ε. Στην παρατήρηση ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με την Ε.Ε. τελειώνει στο τέλος του 2014 ο Ντράγκι επέμεινε ότι: «Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκεί. Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές» Και συμπλήρωσε: «Εχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις: α. θα υπάρξει σειρά μέτρων τα οποία θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, έτσι ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται να έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού, β. οι χώρες αυτές θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.».

 

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα διαρκέσει δύο χρόνια. Θα ξεκινήσει με αγορές καλυμμένων ομολόγων (που εκδίδονται από τις τράπεζες και καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν στον ισολογισμό τους) από τα μέσα Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί με αγορές ABS από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα ίση με το 30% της ονομαστικής αξίας των ABS που έχουν διαβάθμιση χαμηλότερη του ΒΒΒ-, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να βάζουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας υψηλότερες εξασφαλίσεις από την ονομαστική αξία της έκδοσης. Προβλέπεται ότι στις εκδόσεις με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από το ΒΒΒ- η αξία των ενεχυριασμένων δανείων θα πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον 25% την ονομαστική αξία του τίτλου.

 

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με τη Citi έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους τιτλοποιημένα δάνεια 44 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως ο όρος που βάζει ο Ντράγκι για τη χορήγηση αυτής της ρευστότητας, η συνέχεια των επίπονων προγραμμάτων προσαρμογής, δείχνει ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και στο σύνολο της Ε.Ε. δεν είναι καθόλου διατεθειμένες να αφήσουν την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και τη χάραξη της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής στα χέρια της κυβέρνησης των Αθηνών. Και… ειδικά της επόμενης.

 

Scroll to top