Pin It

«Θεούς και δαίμονες απειλούσαν οι εφοπλιστές (ΕΕΕ και Committee από το Λονδίνο) ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε μεταβολή στο θεσμικό πλαίσιο (υποχρεωτική φορολόγηση), θα συνιστούσε αιτία αποχώρησης από την ελληνική σημαία ακόμη και ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας». Αυτό υποστηρίζει με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογεώργος με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας-πρόκληση με την οποία μετατρέπεται η υποχρεωτική φορολόγηση των εφοπλιστών σε εθελοντική, εξηγώντας ότι με αυτή την εξέλιξη δικαιώθηκαν απόλυτα οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ.

 

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, όπως αποκαλύπτει, όλο αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν επαφές των εφοπλιστών τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει, οι εφοπλιστές εντείνουν τον διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και από τις άλλες κατηγορίες πλοίων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών να συρρικνώνεται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και να είναι πλέον ο μικρότερος των τελευταίων 80 ετών.

 

Αναφέρει επίσης ότι σε περισσότερα των 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση υπολογίζονται τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών που απαλλάσσονται οποιασδήποτε φορολόγησης. «Η κερδοφορία τους αγγίζει επίπεδα πρωτοφανή και ιλιγγιώδη· εξάλλου δεν το κρύβουν αφού οι επενδύσεις σε νέα πλοία (νέες ναυπηγήσεις και second hand) ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια το αστρονομικό ποσόν των 100 δισ. ευρώ» σημειώνει. Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και πολλούς άλλους, που αναλύει λεπτομερώς, υπογραμμίζει ότι οι εφοπλιστές πρέπει να συμμετέχουν στα φορολογικά έσοδα του κράτους με ποσό που ξεπερνάει τα δύο δισ. ευρώ τον χρόνο.

 

Χρ. Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top