Εντονες αντιρρήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ σε τροπολογία Παναγιωτόπουλου
Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση δεκάδων ελληνικών νησιών και βραχονησίδων σε επιχειρηματικούς ομίλους, με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ διαφώνησαν έντονα και ζήτησαν την άμεση απόσυρσή της.
Η τροπολογία, όπως αρχικά είχε κατατεθεί την προηγούμενη Παρασκευή στο Κοινοβούλιο, προέβλεπε ότι για την πώληση ή ενοικίαση ιδιωτικών και δημόσιων νησιών απαιτούνται, εκτός από την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, η σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων και η κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (σ.σ. αφού προηγηθεί έλεγχος από την ΕΥΠ).
Με χθεσινή επαναδιατύπωση του υπουργού Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, κατόπιν αντιδράσεων πολλών βουλευτών, προστέθηκε η φράση ότι «επί δημοσίων νήσων δεν μεταβιβάζεται η κυριότητά τους, αλλά παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης».
Υπενθυμίζεται ότι οι παλινωδίες της κυβέρνησης για το θέμα είχαν ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε πάλι αλλάξει τον νόμο, ο οποίος προέβλεπε μόνο υπογραφές των υπουργών Αμυνας και Γεωργίας, αφαιρώντας τον δεύτερο.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος κατήγγειλε ότι το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ήδη καταγράψει 585 δημόσιες νησίδες και βραχονησίδες προς αξιοποίηση και ότι η νησίδα Τοκμάκια κοντά στη Λέσβο έχει συμφωνηθεί να δοθεί σε κάποιον Τούρκο μεγαλοεπιχειρηματία. «Σκοπεύετε να εκποιήσετε δημόσια νησιά σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», σημείωσε ο βουλευτής και υπενθύμισε πως η νήσος Οξιά στο Ιόνιο πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι 5 εκατ. ευρώ.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) επισήμανε μεταξύ άλλων πως η τροπολογία διευκολύνει τους «μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».
Ο Π. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε πως για λόγους εθνικής οικονομίας αλλά και εθνικής ασφάλειας «πρέπει να δώσουμε οικονομική δραστηριότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά, καθώς αυτά αντιμετωπίζονται διαφορετικά με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας». Ωστόσο ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε πως «η νησίδα δεν μπορεί να αποκτήσει ΑΟΖ χωρίς αυθύπαρκτη οικονομική ζωή και τέτοια δεν είναι η εκμετάλλευση από κάποιον ιδιώτη».
Εκτός από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στην αρχή της συζήτησης και η Χρυσή Αυγή δήλωσε διά του Η. Παναγιώταρου ότι θα την υπερψηφίσει, στη συνέχεια όμως… άλλαξε γνώμη, όπως ανακοίνωσε ο Χ. Παππάς.
Η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.
Χ. Ιωάννου