Δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Ιταλία. Ο κ. Σουλτς, αποδοκιμάσθηκε την Παρασκευή από ομάδα κατοίκων της Λαμπεντούζα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο του τραγικού ναυαγίου που κόστισε τη ζωή σε 366 μετανάστες, σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού.
«Η τραγωδία της Λαμπεντούζα αποτελεί στίγμα στην συνείδηση όλων εμάς των Ευρωπαίων», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επαινώντας παράλληλα την ανθρωπιστική επιχείρηση Mare Nostrum.
«Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε σειρά δυσκολιών, πρέπει να αναμετρηθούμε και με κάποιους ανόητους ανθρώπους, οι οποίοι αγνοούν την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Κάτοικοι του νησιού όμως διέκοψαν την ομιλία του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, φωνάζοντας ότι «οι εκδηλώσεις είναι παράσταση που θυμίζει καρναβάλι» και ότι «οι πραγματικοί φταίχτες είναι οι πολιτικοί οι οποίοι επισκέπτονται την Λαμπεντούζα».
Ο Ρέντσι δεσμεύεται ότι οι ιταλικές αρχές δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης
Η αποστολή των ιταλικών ένοπλων δυνάμεων και του ιταλικού λιμενικού σώματος στην Μεσόγειο θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε αργότερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μιλώντας κατά την επέτειο του ναυαγίου στη Λαμπεντούζα.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει περισσότερο στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum (‘Η Θάλασσά μας’), η οποία κοστίζει στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό 9 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μέχρι σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Ρώμης.
Η επιχείρηση Mare Nostrum «δεν θα εγκαταλειφθεί ωσότου η ΕΕ προτείνει κάτι εξίσου καλό ή καλύτερο», τόνισε ο Ρέντσι απαντώντας σε ερωτήσεις στη Φεράρα σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Η επιχείρηση άρχισε αμέσως μετά το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, το οποίο είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ και οδήγησε τον Πάπα Φραγκίσκο και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απευθύνουν εκκλήσεις να δοθεί περισσότερη προσοχή από τη διεθνή κοινότητα στο ανθρώπινο δράμα των προσφύγων.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η καταναγκαστική επιστράτευση στην Ερυθραία και η κατάλυση της έννομης τάξης στη Λιβύη συνέβαλαν ώστε χιλιάδες μετανάστες να αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στο έδαφος της Ευρώπης, συχνά με ακατάλληλα και επικίνδυνα πλεούμενα. Χιλιάδες πνίγονται προσπαθώντας να μεταναστεύσουν.
Φέτος τουλάχιστον 3.072 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο, ένας απολογισμός που είναι ο βαρύτερος στην Ιστορία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το 2013 ο αριθμός των νεκρών σε τέτοια ναυάγια είχε ανέλθει σε 2.360, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η FRONTEX, η υπηρεσία της ΕΕ πρόκειται να ενισχύσει την αποστολή της Ιταλίας. Αλλά μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη της δεν έχουν συμβάλει χρηματικούς πόρους, πλοία ή αεροσκάφη.
Ο Ρέντσι είπε σήμερα πως η FRONTEX είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι σε θέση να αναλάβει τη συνέχιση της αποστολής Mare Nostrum. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν την Ιταλία να δεσμευθεί πως θα συνεχίσει την αποστολή, παρά το γεγονός ότι αποτυγχάνει να πείσει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Ο Ρέντσι έκανε τα δηλώσεις αυτές την ημέρα που ανακοινώθηκε πως το ιταλικό ΠΝ διέσωσε άλλους 2.000 μετανάστες και πλέον μέσα σε δύο ημέρες.
Κατά μέσον όρο το ιταλικό ΠΝ διασώζει 400 μετανάστες την ημέρα.
Επιζήσαντες του ναυαγίου, συγγενείς τους και άλλοι διαδήλωσαν σήμερα στη Λαμπεντούζα κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για το ναυάγιο, υψώνοντας μεταξύ άλλων κι ένα πανό που έγραφε «προστατεύστε τους ανθρώπους, όχι τα σύνορα».
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ