venizelos

04/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντροαριστερά, χαμένη στη μετάφραση

Εγκλωβισμένος σε ένα λαβύρινθο διαφορετικών προτάσεων και σχηματισμών ο -υπό διαμόρφωση- «χώρος», αδυνατεί να συνεννοηθεί για τα βασικά.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Νέο σχηματισμό, αποτελούμενο από την πλειονότητα των αποχωρήσαντων από τη ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών ο Σπ. Λυκούδης ΑΜΕ-ΜΠΕ

Νέο σχηματισμό, αποτελούμενο από την πλειονότητα των αποχωρήσαντων από τη ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών ο Σπ. Λυκούδης
ΑΜΕ-ΜΠΕ

Με αργά βήματα προχωρούν οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά, γεγονός που αποδεικνύει τη γενικότερη δυστοκία στις συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων. Η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων στον μεγάλο «παίκτη» του χώρου, το ΠΑΣΟΚ, απόρροια των αντιδράσεων στο εσωτερικό του, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις.

 

Η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής παραμένει σε εκκρεμότητα και μάλλον παραπέμπεται για τη μεθεπόμενη εβδομάδα εξαιτίας της βεβαρημένης κυβερνητικής δραστηριότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου και της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και συγκρούσεις σχετικά με τη σύνθεση των προσώπων.

 

Αγνωστη είναι φυσικά και η ακριβής ημερομηνία διοργάνωσης του συνεδρίου, καθώς ο αρχικός προσανατολισμός για τέλη Οκτωβρίου-μέσα Νοεμβρίου δύσκολα πλέον μπορεί να υλοποιηθεί. Προηγουμένως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το είδος του συνεδρίου, αφού μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, εξέλιξη με την οποία διαφωνούν κάθετα οι εκτός ΠΑΣΟΚ συμπράττοντες.

 

Υπό όλα τα παραπάνω δεδομένα, η επικείμενη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τα στελέχη της Ελιάς τις προσεχείς ημέρες αποκτά πρόσθετη σημασία, ενώ και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανότατα την άλλη Τετάρτη, θα σταθμιστεί το μέγεθος των εσωκομματικών διενέξεων.

 

Κινήσεις από Λυκούδη και Οικονόμου

 

Πιο έντονη δραστηριότητα καταγράφεται στις πολιτικές κινήσεις που συζητούν με το ΠΑΣΟΚ ή επιθυμούν να συμπράξουν στη διεύρυνση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

 

Κεντρικό πρόσωπο για να αποκτήσει δυναμική το εγχείρημα αποτελεί ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος, ως γνωστόν, αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ μαζί με τη Μεταρρυθμιστική Τάση. Πηγές προσκείμενες στον ανεξάρτητο βουλευτή Επικρατείας, που σημειωτέον δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στη δικομματική, ψηφίζοντας «όχι», αναφέρουν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα αναλάβει πρωτοβουλία -με ανοιχτή εκδήλωση- για τη δημιουργία πολιτικής κίνησης (όχι κόμματος). Σκοπός, όπως σημειώνει ο ίδιος, η ενιαία έκφραση των κεντροαριστερών δυνάμεων, κατεύθυνση προς την οποία εργάζεται ήδη συστηματικά «συνομιλώντας με όλους».

 

Με μεγαλύτερη ταχύτητα έχει κινηθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ίδρυσε τον Σεπτέμβριο τον Δημοκρατικό Σύνδεσμο (ΔΗΜΟ.Σ.) και βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για έναν ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό στον χώρο του Ριζοσπαστικού Κέντρου με τις εξής πολιτικές κινήσεις και κόμματα: Ελλάδα Εμείς, με επικεφαλής τον Σταύρο Καρβούνη, Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, του πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, Κοινωνία Αξιών (Στέλιος Φενέκος-Ανδρέας Σταματόπουλος) και Κίνηση Δημοκρατών, την οποία εκπροσωπεί ο Νίκος Γιαννακόπουλος.

 

Σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αποσκοπεί να εξελιχθεί σε ένα συμμαχικό σχήμα με πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και σε επίπεδο Βουλής γίνονται ενέργειες για μια συγκροτημένη παρουσία των ανεξάρτητων βουλευτών που πιστεύουν στην ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ (ενδεχομένως σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν βρεθούν οι απαραίτητοι δέκα), κατονομάζοντας ενδεικτικά τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Χρήστο Αηδόνη.

 

Scroll to top