05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων η ΝΕΡΙΤ»

Παραιτήθηκε και ο Ανδρέας Χ. Ζούλας, αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις και αλυσίδα λαθών από την κυβέρνηση, πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις αλλά και απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του νέου φορέα.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Με σαφέστατες βολές εναντίον και του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ αλλά και καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και κυβερνητικές παρεμβάσεις, παραιτήθηκε χθες και ο Ανδρέας Χ. Ζούλας.

 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, Α. Χ. Ζούλας είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για πιθανή αποχώρησή του. Μετά τις παραιτήσεις των Αντώνη Μακρυδημήτρη (πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ) και Ροδόλφου Μορώνη (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ) όσο και έπειτα από την παραίτηση του Χρήστου Χωμενίδη (μέλος του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ) είχε ξεκαθαρίσει ότι ο φορέας έπρεπε να αλλάξει επειγόντως ρότα και τα μέλη των δύο συμβουλίων του να αντισταθούν και να καταδικάσουν δημοσίως τις όποιες κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις, διαφορετικά και ο ίδιος θα οδηγούνταν στην παραίτηση. Και σ’ αυτό ακριβώς οδηγήθηκε χθες, αφού προχθές μετά τη συνεδρίαση του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ, ενώ είχε αποφασιστεί να υπάρξει σχετική ανακοίνωση που θα καταδίκαζε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε. Κρατήθηκε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, μυστική η ομόφωνη σχετική απόφασή τους.

 

Πρόκειται για μια παραίτηση που ξεθεμελιώνει πλήρως το σαθρό οικοδόμημα της ΝΕΡΙΤ, καθώς το επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, που πρέπει να αποφασίσει για το νέο διοικητικό συμβούλιο του φορέα, έχει απομείνει με τέσσερα μέλη. Κι αυτό, διότι ουσιαστικά και ο Σ. Σιμόπουλος τελεί υπό παραίτηση εδώ κι ένα χρόνο λόγω πολύ σοβαρών προσωπικών λόγων, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εγείρουν ζητήματα ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ Θόδωρο Φορτσάκη, ο οποίος είναι παράλληλα και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών…

 

Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον πρόεδρο και τα μέλη του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ (δημοσιοποιήθηκε ολόκληρη στο typologies.gr), ο Ανδρέας Χ. Ζούλας σημειώνει ότι στη συνεδρίαση που έγινε την 1η Οκτωβρίου «κατέστησα σαφές ότι πρόθεσή μου ήταν να παραιτηθώ και να δημοσιοποιήσω τους λόγους παραίτησής μου –αμετάκλητης αυτή τη φορά– αν δεν κάναμε ούτε και τώρα το εκ του νόμου επιβαλλόμενο καθήκον μας, να καταγγείλουμε και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξα με απόλυτη επάρκεια και με στοιχεία τόσο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις όσο και τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες, η συλλειτουργία των οποίων μετατρέπει τη ΝΕΡΙΤ από φορέα ενημέρωσης σε όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων».

 

Κι εδώ ακριβώς εξαπολύει βολές και εναντίον του προέδρου του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ Θόδωρου Φορτσάκη καθώς επισημαίνει: «Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή, ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική. Αγνοώ τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου».

 

Ο κ. Ζούλας είναι «καταπέλτης», καθώς στην επιστολή του ουσιαστικά καταδεικνύει ότι στη ΝΕΡΙΤ δεν έχει λειτουργήσει τίποτα όπως θα έπρεπε μέχρι τώρα, γι’ αυτό άλλωστε παρουσιάζει σημάδια απόλυτης κατάρρευσης. «Το Εποπτικό Συμβούλιο -σημειώνει- δεν έχει προορισμό τη συγκάλυψη των εσφαλμένων κυβερνητικών επιλογών, ούτε την εξυπηρέτηση πολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της οργανώσεως της ΝΕΡΙΤ καθήκον του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να εξασφαλίσει τη σωστή οργάνωσή της σε δημόσιο φορέα ενημέρωσης. Και, υπογραμμίζοντας στους νεόκοπους της δημοσιογραφικής-πολιτικής λειτουργίας ότι ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες, καλώ και όσα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου συμμερίζονται τις απόψεις μου, να πράξουν το ίδιο. Ηδη και μόνο η παραίτησή μου συνεπάγεται κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό, κατά τον ιδρυτικό της ΝΕΡΙΤ νόμο, δεν μπορεί να υφίσταται με τέσσερα μόνο μέλη. Η δε διάλυση και πολύ περισσότερο η αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου είναι η ύστατη πράξη μας που μπορεί να κάνει την κυβέρνηση να αντιληφθεί, έστω και τώρα, την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια».

 

[email protected]

 

Scroll to top