Του Βασίλη Γεώργα
Εκπτώσεις ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με απόφαση της Περιφέρειας, και «απελευθέρωση» των προσφορών, προκειμένου οι έμποροι να μπορούν να ρευστοποιούν ανά πάσα στιγμή τα αποθέματά τους, φέρνει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για το εμπόριο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με υπουργική απόφαση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Παράλληλα, προς κατάργηση οδεύουν οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, δηλαδή τα δεκαήμερα εκπτώσεων που γίνονται την άνοιξη (πρώτο δεκαήμερο Μαΐου) και το φθινόπωρο (πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου), καθώς αποδείχτηκαν παραπλανητικές για τους καταναλωτές. Για να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ή για να αλλάξει ο χρόνος διεξαγωγής τους, θα πρέπει πάντως να κατατεθεί τροπολογία στον σχετικό νόμο, καθώς δεν αρκεί η υπουργική απόφαση για τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο περιφερειάρχης θα είναι αυτός που πλέον θα μπορεί να αποφασίζει για τα όρια της γεωγραφικής του περιοχής, τον χρόνο και τη διάρκεια των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα. Αν και πρακτικά δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη κ.α., η κατάργηση της ενιαίας για όλη τη χώρα εκπτωτικής περιόδου θα δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών, που στην πραγματικότητα δεν κάνουν ποτέ εκπτώσεις μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο (Ιούλιο-Αύγουστο), να μειώνουν τις τιμές τους, λ.χ. με το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Με τον Κώδικα Δεοντολογίας θα αλλάξει παράλληλα και το καθεστώς των προσφορών που κάνουν τα εμπορικά καταστήματα. Στόχος είναι να υπάρξει απελευθέρωση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε οι έμποροι να είναι σε θέση να ρευστοποιούν ανά πάσα στιγμή τα απούλητα αποθέματά τους σε ειδικές τιμές.
Με τον Κώδικα θα θεσμοθετηθούν ειδικές εκπτωτικές περίοδοι και για τα εποχικά είδη (χριστουγεννιάτικα, αποκριάτικα κ.λπ.) που σήμερα δεν προβλέπονται, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ρευστοποίησης εμπορευμάτων και σ’ αυτά τα καταστήματα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Κώδικας θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους εμπόρους ως προς τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπτώσεων και προσφορών, ωστόσο θα υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα αποσαφηνίζει τόσο τους όρους όσο και τις διαδικασίες, προκειμένου οι εκπτώσεις να αποκτήσουν πραγματικό νόημα για τους καταναλωτές και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.