06/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ΝΕΡΙΤ

Λόγοι ακυρότητας του διαγωνισμού για την πρόσληψη δημοσιογράφων στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οταν από τον Φεβρουάριο ακόμα, με αφορμή τη διαρροή του αρχικού καταλόγου μοριοδότησης της ICAP, ενημέρωσαν τον Παντελή Καψή, υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, για τα προβλήματα και του πρότειναν να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία εξαλείφοντας τις αστοχίες της προκήρυξης, εκείνος δεν έδωσε σημασία. «Βιαζόμαστε», είπε, «δεν έχουμε χρόνο». Θα είχε στον νου του τις επερχόμενες ευρωεκλογές προφανώς.

 

Υπήρξε και δεύτερη ευκαιρία, λίγους μήνες αργότερα, όταν αποπέμφθηκε ο Γιώργος Προκοπάκης από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ και ανέλαβε ο Αντώνης Μακρυδημήτρης. Του είπαν να «μηδενίσει το κοντέρ» με δεδομένα τα προβλήματα, πράγμα που θα εξηγούσε, άλλωστε, και την αποπομπή Προκοπάκη.Το σκέφτηκε, αλλά ούτε τότε έκαναν αυτό που έπρεπε.

 

Αποτέλεσμα, να φτάσουμε στο σήμερα, 6 Οκτωβρίου και η προκήρυξη να είναι στον αέρα. Με μια διαδικασία που «σέρνεται». Ακόμα και αν φαινομενικά τα πράγματα επιταχύνονται, μια και την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν οι συνεντεύξεις για τους 59 δημοσιογράφους της κατηγορίας «σύνταξη και παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών».

 

Επεσε εντολή και από το Μαξίμου για την επιτάχυνση της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Ομως παραμένουν πολλοί οι λόγοι ακυρότητάς της. Και τα δικαστήρια που ήδη… προθερμαίνονται θα ‘χουν σε λίγο δουλειές με… φούντες.

 

Το μητρώο που δεν συγκροτήθηκε ποτέ

 

Η ΝΕΡΙΤ έκανε ειδική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση Μητρώου Αξιολογητών. Επί διοικήσεως Γιώργου Προκοπάκη επελέγησαν μόνο τρεις. Ο ένας, ο καθηγητής ΜΜΕ Μιχάλης Μεϊμάρης παραιτήθηκε σκίζοντας τη φόρμα αξιολόγησης και δηλώνοντας ότι «δεν είμαι λογιστής».

 

Η δεύτερη, Σοφία Ιορδανίδου, αποσύρθηκε σιωπηλά. Ετσι έμεινε μόνον ο τρίτος, ο Αντώνης Χατζής. Επί Προκοπάκη οι αξιολογητές συμπληρώθηκαν με υπαλλήλους της ICAP, πράγμα που απαγορευόταν από την προκήρυξη η οποία διαχώριζε ρητά τον εξωτερικό σύμβουλο και τους αξιολογητές. Οι οδηγίες στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Μητρώο Αξιολογητών είναι αναλυτικές για κλήρωση, απαγορεύσεις κ.ο.κ., αλλά αυτές δεν τηρήθηκαν ποτέ.

 

Την περίοδο Ροδόλφου Μορώνη οι αξιολογητές συνήθως ήταν υπέργηροι (το ρεκόρ έχει 93χρονος αξιολογητής!) ή συγκεκριμένου γαλάζιου ή dark blue χρώματος – παράδειγμα πρώην βουλευτής ΛΑΟΣ. Ως πρώτος αξιολογητής παρέμεινε ο Αντώνης Χατζής. Δεύτερος ήρθε ο προσωπικός φίλος του κ. Μορώνη, Αλέξανδρος Πρίφτης (τον είχε μαζί του στο ΕΣΡ και στο ΙΟΜ). Εκανε «καλή δουλειά» στους πολιτικούς και αθλητικούς συντάκτες, έχουμε να το λέμε, η επιλογή άλλωστε της Αριας Αγάτσα, πρώην βουλευτού ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., το αποδεικνύει.

 

Εκεί, όμως, που ο (και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ.) κ. Πρίφτης έδωσε ρέστα ήταν στους 59 δημοσιογράφους της κατηγορίας «σύνταξη και παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών». Βαθμολόγησε πρώτα ο κ. Χατζής κι έπειτα ήρθε η σειρά του. Και ω του θαύματος, περίπου στο 50% των 150 φακέλων που εξέτασε έβγαλε μοριοδότηση που διέφερε από τον πρώτο πάνω από 150 μονάδες. Λες κι έβλεπε διαφορετικά βιογραφικά.

 

Με βάση την προκήρυξη στις περιπτώσεις στις οποίες προέκυψε διαφορά μοριοδότησης άνω των 150 μορίων έπρεπε να γίνει και τρίτη αξιολόγηση από τρίτον αξιολογητή και να ληφθούν υπόψη οι δύο εγγύτερες αξιολογήσεις. Ως τρίτος αξιολογητής, επιλογή Μορώνη επίσης, ορίστηκε ο Γιάννης Γιαχανατζής – ο γιος του μπήκε σύμβουλος του προέδρου για τα αθλητικά του site της ΝΕΡΙΤ, αν και από τους τελευταίους, στην αρχική κατάταξη, των αθλητικών δημοσιογράφων.

 

Ο πατέρας, λοιπόν, ανέλαβε τρίτος αξιολογητής. Αμφιβάλλετε για το αποτέλεσμα; Αμφιβάλλετε πως σχεδόν όλες οι βαθμολογήσεις του ήταν εγγύτερα σ’ εκείνες του δεύτερου αξιολογητή; Κάποιος -κακεντρεχής- θα το έλεγε στήσιμο της διαδικασίας.

………………………………………………………………..

 

Ποιος θα ακυρώσει τη διαδικασία;

 

Και υπάρχουν κι άλλα που μπορεί να προκαλέσουν ακυρότητα της διαδικασίας. Το 20% κατ’ αρχήν, ένα «εργαλείο αυθαιρεσίας» ώστε να προσληφθεί κόσμος από το παράθυρο. Στην αναρτημένη στη Διαύγεια προκήρυξη αναφέρεται πως το 20% χρησιμοποιείται για όσους έχουν υψηλά «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα». Δεν αναφέρεται σε τυπικά ή και ουσιαστικά προσόντα, όπως παραπειστικά λέγεται από τη ΝΕΡΙΤ στις απαντήσεις που δίνει στις ενστάσεις.

 

Επίσης, οι μισοί υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν βάσει μια φόρμας αξιολόγησης και οι άλλοι μισοί βάσει μιας άλλης. Στην 1η φόρμα μοριοδοτούνταν μόνο η τηλεοπτική εμπειρία σε βάρος των λοιπών μέσων της ΝΕΡΙΤ (ραδιόφωνο και internet). Υπήρξε και εξώδικη δήλωση των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου και του internet της ΝΕΡΙΤ. Ηδη δύο από τους «κομμένους» προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Κι έπεται συνέχεια.

 

Τέλος, η Επιτροπή Αξιολόγησης, που προβλεπόταν από τις προκηρύξεις για τις ειδικότητες εκτός ΑΣΕΠ, συγκροτήθηκε επί διοικήσεως Μακρυδημήτρη και αποτελούνταν από τον αναπληρωτή πρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη, τη νομική σύμβουλο Βασιλική Σουλτανιά και τον διευθυντή Διοικητικού Λ. Καραγιώργο. Οι δύο τελευταίοι, άσχετοι με το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Πλέον, ο κ. Μορώνης αντικαταστάθηκε από τον γενικό διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Χρήστο Κουπελίδη. Τρία στα τρία άσχετοι, δηλαδή.

 

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

 

[email protected]

 

Scroll to top