Toυ Βασίλη Γεώργα
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι εξακολουθούν να παίζουν οι έμποροι με την κυβέρνηση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά να υπερασπίζεται χθες από τη Βουλή την πρόταση του υπουργείου του, λέγοντας ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και τη ΓΣΕΒΕΕ να παρουσιάζει έρευνα σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές έφερε απολύσεις και λουκέτα στην Ευρώπη.
Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πάντως, προκύπτει ότι δεν έχουν θετικές προσδοκίες από την απελευθέρωση της αγοράς. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc για τη ΓΣΕΒΕΕ, οκτώ στις δέκα διαφωνούν με το μέτρο της απελευθέρωσης, το 84,9% των εμπόρων εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει θετική επίδραση στην αγορά και σε παρόμοιο ποσοστό (85,1%) δεν περιμένουν θετική επίδραση για την απασχόληση.
Την ίδια στιγμή τα μηνύματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου εφαρμόστηκαν μέτρα απελευθέρωσης του ωραρίου, δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου την οποία επικαλείται η ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι:
* Οι επιδράσεις στην απασχόληση από το διευρυμένο ωράριο είναι αρνητικές στις 19 χώρες που εξετάζει η έκθεση. Το εργασιακό κόστος αυξάνεται περισσότερο από τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα τα μικρά καταστήματα να απολύουν προσωπικό για να αντεπεξέλθουν, ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης.
* Στην Αυστρία, μετά την απελευθέρωση του ωραρίου, η απασχόληση δεν επηρεάστηκε.
* Στην Ολλανδία, μειώθηκε η πλήρης απασχόληση στο σύνολο των λιανεμπορικών καταστημάτων.
* Στη Γερμανία, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) έδειξαν ότι η συνολική απασχόληση μειώθηκε 5,8% μετά τη διεύρυνση του ωραρίου.
* Στην Ισπανία, μελέτη του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης που έγινε μεταξύ καταστημάτων τα οποία παραμένουν ανοιχτά σε μέρες αργίας έδειξε ότι το κόστος αυξάνεται 15% ενώ οι πωλήσεις μόλις κατά 0,5% με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές.
* Στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την ένωση μικροκαταστημάτων ACS, η διεύρυνση του ωραρίου προκάλεσε μείωση πωλήσεων στις μικρές επιχειρήσεις και μεταφορά τζίρου σε μεγάλα καταστήματα.