07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνάντηση Ελλήνων και Βρετανών αρμοδίων στο Παρίσι

Η Βρετανία «σκέφτεται» διαμεσολάβηση της UNESCO για τα Μάρμαρα

      Pin It

Βήμα βήμα πορεύεται η ελληνική πλευρά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Για την υπόθεση ενεργοποιήθηκε η UNESCO, που απηύθυνε πρόσκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αρχίσει η διαμεσολάβησή της. Ενα αίτημα που είχε κατατεθεί από την ελληνική πλευρά από το 2013 (επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου). Η πρόταση ωστόσο δεν είχε επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Ετσι, θεωρείται θετική έκβαση το γεγονός ότι οι Βρετανοί, αν μη τι άλλο, δεσμεύτηκαν να απαντήσουν εντός 6μήνου (ώς τον Απρίλιο) εάν δέχονται ή όχι τη διαμεσολάβηση.

 

Στις αρχές του μήνα (1&2/10) ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη βρετανική πλευρά. Επικεφαλής ήταν η Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, και μέλη της η Ελένη Κόρκα της Eφορείας Aρχαιοπωλείων και Iδιωτικών Aρχαιολογικών Συλλογών του ΥΠΠΟΑ, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Από την άλλη πλευρά βρέθηκαν εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.

 

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους» προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που εκκρεμούσε στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984! Οπως μαθαίνουμε, η ελληνική πλευρά φαίνεται ικανοποιημένη, αφού επιτέλους οι Βρετανοί δεσμεύτηκαν να απαντήσουν.

 

Το αίτημα της Ελλάδας και της πρόσκλησης της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής. Ανάμεσά τους: Ελβετία, Κύπρος, Λιβύη, Μεξικό, Ιράκ, Αίγυπτος, Κορέα, Τουρκία, Νιγηρία, Περού. Από τη λίστα απουσιάζουν σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και ενώ η Αμάλ Αλαμουντίν ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Αθήνα, ο συμπατριώτης της Λιβανέζος συγγραφέας και ποιητής Σαλάχ Στετιέ, γνωστός φιλέλληνας και διακεκριμένη φυσιογνωμία των γραμμάτων και των τεχνών, πρώτος πρόεδρος με μακρά θητεία στη συγκεκριμένη επιτροπή, μίλησε συγκινητικά κατά την έναρξη των εργασιών για το ζήτημα των Μαρμάρων και τη σημασία του για την ανθρωπότητα. Η συνάντηση ελληνικής και βρετανικής πλευράς κατέληξε σε Σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Η Σύσταση αυτή καλεί τη Βρετανία να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση. Η ίδια Σύσταση προβλέπει την αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος.

 

Είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO, δεδομένου ότι η διαδικασία θεσμοθετήθηκε μόλις το 2010.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top