«Παγωμάρα» επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη για τη ρύθμιση στα χρέη των επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής της τρόικας και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Η άρνηση της τρόικας να «συνυπογράψει» το επίμαχο νομοσχέδιο σε αυτή τη χρονική στιγμή και να αναπέμψει τις προσδοκίες για επανεξέτασή του τον Νοέμβριο προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, με τον Νίκο Δένδια να δέχεται πυρά τόσο από τον Γκίκα Χαρδούβελη όσο και από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Στον υπουργό Ανάπτυξης πιστώνεται η πλημμελής προετοιμασία της νομοθετικής ρύθμισης, που προβλέπει διαγραφή μέχρι και του συνόλου των προστίμων και προσαυξήσεων για χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές νομικές ασάφειες. Επιπλέον, του προσάπτεται αδυναμία να τεκμηριώσει επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και κούρεμα οφειλών προς το Δημόσιο.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έδινε χθες αργά το βράδυ την εντύπωση πως η τρόικα συμφώνησε μόνον ως προς το σκέλος της χρονικής διευθέτησης (χωρίς κούρεμα) των επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες με τη θέσπιση 100-120 δόσεων.
Στο πλαίσιο αυτό άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλειδώσει η συμφωνία πριν από την Παρασκευή (ψήφος εμπιστοσύνης) ώστε να υπάρξει σε πρώτη φάση ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για τον αριθμό των δόσεων, και στη συνέχεια στο τέλος του έτους να ακολουθήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Ωστόσο, η περιβόητη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να θεσμοθετηθεί το υποχρεωτικό κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων για επιχειρηματικά χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τις ρυθμίσεις που θα κάνουν οι τράπεζες, βρίσκεται πλέον στον αέρα.
Η τρόικα φαίνεται να μην έχει πειστεί, όχι μόνο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης και τις συνέπειές της στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά κυρίως για τα πραγματικά κίνητρα της κυβέρνησης και την «ειλικρίνειά» της να προωθήσει διαγραφές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους για να διευκολύνει τη βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών.
Β.Γ.
efsyn.gr