Hardouvelis-Gikas

08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κόκκινα» δάνεια - ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο: Η τρόικα αρνείται να «συνυπογράψει» το νομοσχέδιο

Εμπλοκή στο προεκλογικό όπλο της κυβέρνησης

«Παγωμάρα» στο Μαξίμου από την εξέλιξη. Πυρά Χαρδούβελη, Βρούτση κατά Δένδια για πλημμελή προετοιμασία. Πυρά Δένδια κατά δανειστών: «Μας καθυστερούν να νομοθετήσουμε».
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ασφαιρο αποδεικνύεται προς το παρόν για την κυβέρνηση το μεγάλο προεκλογικό της όπλο για παράλληλη διαγραφή τραπεζικών δανείων και επιχειρηματικών οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η άρνηση της τρόικας να «συνυπογράψει» το επίμαχο νομοσχέδιο σε αυτή τη χρονική στιγμή και η απόφασή της αναπέμψει τις προσδοκίες για επανεξέτασή του τον Νοέμβριο, προκαλεί ήδη ισχυρές ενδοκυβερνητικές τριβές, με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια να δέχεται πυρά τόσο από τον αρμόδιο επί των Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη όσο και από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

 

Στον υπουργό Ανάπτυξης χρεώνεται η πλημμελής προετοιμασία της νομοθετικής ρύθμισης, που προβλέπει διαγραφή μέχρι και του συνόλου των προστίμων και προσαυξήσεων για χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές νομικές ασάφειες. Επιπλέον, του προσάπτεται αδυναμία να τεκμηριώσει επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και κούρεμα οφειλών προς το Δημόσιο.

 

Το θέμα των δόσεων

 

Αντίθετα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έδινε χθες αργά το βράδυ, μετά τη νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στην οποία συμμετείχαν ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Νίκος Δένδιας, την εντύπωση πως η τρόικα συμφώνησε μόνον ως προς το σκέλος της χρονικής διευθέτησης (χωρίς κούρεμα) των επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες με τη θέσπιση 100-120 δόσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλειδώσει η συμφωνία πριν από την Παρασκευή (ψήφος εμπιστοσύνης) ώστε να υπάρξει σε πρώτη φάση ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για τον αριθμό των δόσεων, και στη συνέχεια στο τέλος του έτους να ακολουθήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

 

Πηγές του ΥΠΑΝ δήλωναν χθες το βράδυ πως υπήρξε σημαντική πρόοδος και σε αυτό το θέμα, σημειώνοντας ωστόσο πως το νομοσχέδιο δεν θα κλείσει πριν από την επιστροφή της τρόικας τον Νοέμβριο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να τεθεί όριο το οποίο θα βγάζει εκτός της ρύθμισης περίπου 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές.

 

Τίποτα, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο, ούτε η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία ούτε η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από τη δημοσιοποίηση των τραπεζικών stress tests και τη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

 

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος καιρό τώρα καλλιεργεί προσδοκίες για μαζικές «διευθετήσεις» χρεών σε τουλάχιστον 110.000 επιχειρήσεις, προσπάθησε χθες να επιρρίψει όλη την ευθύνη στους εκπροσώπους των δανειστών για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως «το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια έχει χαρακτηριστεί κατ’ επανάληψη από την τρόικα εξαιρετικό, όμως για παράγοντες άλλους, η τρόικα μας καθυστερεί να νομοθετήσουμε».

 

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τι εννοεί, συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί πως «πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική της τρόικας, με στόχο να φέρει το θέμα στο τραπέζι ταυτόχρονα με άλλα ανοιχτά ζητήματα, που η ίδια αξιολογεί ως σημαντικότερα, όπως το Ασφαλιστικό, οι απολύσεις κ.ά.».

 

Στο «διά ταύτα», πάντως, η περιβόητη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να θεσμοθετηθεί το υποχρεωτικό κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων για επιχειρηματικά χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τις ρυθμίσεις που θα κάνουν οι τράπεζες, βρίσκεται πλέον στον αέρα.

 

Η τρόικα φαίνεται να μην έχει πειστεί, όχι μόνο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης και τις συνέπειές της στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά κυρίως για τα πραγματικά κίνητρα της κυβέρνησης και την «ειλικρίνειά» της να προωθήσει διαγραφές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους για να διευκολύνει τη βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών.

 

Οι μεγαλοοφειλέτες

 

Δεν είναι τυχαίο πως υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης παραδέχθηκε πως μία από τις πρόσθετες απαιτήσεις των δανειστών είναι να ληφθούν αυστηρές διασφαλίσεις για τις διαγραφές χρεών σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των τραπεζών, οι οποίες δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

 

Την πραγματική εικόνα για τα αίτια της εμπλοκής στο νομοσχέδιο των «κόκκινων» δανείων θολώνει ακόμη περισσότερο η αναφορά των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Πιερακάκης) πως η τρόικα ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης να καταθέσει συνολική νομοθετική ρύθμιση, που να περιλαμβάνει και τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.

 

Από την πλευρά τους, πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια διέψευδαν ότι η τρόικα έθεσε ποτέ ζήτημα συνολικής ρύθμισης για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια και επέμεναν χθες πως οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν σε διαφορετικό χρόνο.

 

Scroll to top