dolaria

08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα δολάριο βάζεις, τρία παίρνεις…

Κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη βλέπει το ΔΝΤ και προτείνει δημόσιες επενδύσεις για να πάρει μπροστά η οικονομία.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

45To ΔΝΤ επικύρωσε χθες τις αισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Μνημονίου για την ανάπτυξη, υποβάθμισε όμως τις εκτιμήσεις του για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ βλέπει πλέον μεγάλες πιθανότητες επιστροφής της ευρωζώνης στην ύφεση.

 

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του «World Economic Outlook», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο φέτος όσο και το 2015. Εκτιμά, συγκεκριμένα, ανάπτυξη 3,3% για το 2014 και 3,8% για το 2015 έναντι 3,4% και 4%, που προέβλεπε τον περασμένο Ιούλιο. Οι χαμηλότερες επιδόσεις προκύπτουν παρά την υψηλότερη της αρχικά αναμενόμενης ανάπτυξη στις ΗΠΑ (2,2% από 1,7%) και οφείλονται στις χειρότερες επιδόσεις της ευρωζώνης.

 

Και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) αναμένεται να εμφανίσουν ασθενέστερους των αρχικά προβλεπομένων ρυθμούς ανάπτυξης. Για τη Γερμανία, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη στο 1,4% φέτος από 1,9% που προέβλεπε τον Ιούλιο και για το 2015 1,5% από 1,7%. Για τη Γαλλία αναμένει ανάπτυξη 0,4% (από 0,8%) το 2014 και 1,0% (από 1,5%) το 2015, ενώ για την Ιταλία -0,2% (από 0,3%) φέτος και 0,8% (από 1,1%) το 2015. Για το σύνολο της ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει να προσεγγίζει φέτος το 0,8% (0,3% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη του εκτίμηση) και το 1,3% (-0,2%) το 2015. Εκτιμά ακόμη ότι υπάρχουν 30% πιθανότητες διολίσθησης της οικονομίας της ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό το 2015 και 40% σε ύφεση.

 

Η περίπτωση της Ελλάδας

 

Οσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση του ΔΝΤ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προβλέψεις που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και του Μνημονίου. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα είναι 0,6% φέτος και 2,9% το 2015, ο πληθωρισμός στο -0,8% φέτος και στο +0,3% την επόμενη χρονιά ενώ η ανεργία στο 25,8% και το 23,8% αντίστοιχα.

 

Μετά απ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ καλεί την ΕΚΤ να είναι έτοιμη για αγορές κρατικών ομολόγων αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να βυθίζεται. Καλεί παράλληλα τη Γερμανία να επενδύσει στις υποδομές προκειμένου να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Η έκκληση για επενδύσεις σε υποδομές δεν αφορά μόνο τη Γερμανία. Εκτός της ευρωζώνης, το ΔΝΤ βλέπει χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία. Η επιβράδυνση των οικονομιών των χωρών αυτών σε συνδυασμό με τις άσχημες επιδόσεις της Ευρώπης θα επιδεινώσουν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί.

 

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης το Ταμείο θεωρεί ότι αναγκαίες είναι οι σωστά σχεδιασμένες επενδύσεις στις υποδομές, που, όπως εκτιμά, όχι μόνο δεν θα αυξήσουν αλλά αντίθετα θα μειώσουν τα βάρη των κυβερνήσεων. Ενα δολάριο δημόσιων επενδύσεων μπορεί να αυξήσει κατά περίπου 3 δολάρια την παραγωγή, τονίζει, αν συνυπολογιστούν το σημερινό χαμηλό κόστος δανεισμού, τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν και τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα από την καταπολέμηση της ύφεσης.

 

Διαφωνεί η Γερμανία

 

Απέναντι σε αυτή την αντίληψη, απέναντι στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για χορήγηση μεγαλύτερης ρευστότητας στην οικονομία μέσω μαζικών αγορών τίτλων, μοναδική πλευρά που ανθίσταται σθεναρά παραμένει η Γερμανία -και οι δορυφόροι της. Τελευταίος εκφραστής αυτής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν που σε χθεσινό του άρθρο στη Wall Street Journal απορρίπτει τις εκκλήσεις του ΔΝΤ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015 και διαμηνύει ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ αυξάνουν τον κίνδυνο ομηρίας της από τους πολιτικούς.

 

Scroll to top