08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στους επιχειρηματίες για «πρόσκληση προς όλους»

Ο Αλ. Τσίπρας διαχώρισε την «κρατικοδίαιτη διαπλοκή από την υγιή καινοτόμο επιχειρηματικότητα» και απηύθυνε προσκλητήριο για «ανάπτυξη και ανασύνταξη της χώρας».
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Ενωτικό κάλεσμα για αλλαγή πορείας της χώρας απηύθυνε προς τους επιχειρηματίες ο Αλ. Τσίπρας στη 2η ετήσια διάσκεψη της Ενωσής τους ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενωτικό κάλεσμα για αλλαγή πορείας της χώρας απηύθυνε προς τους επιχειρηματίες ο Αλ. Τσίπρας στη 2η ετήσια διάσκεψη της Ενωσής τους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε με σχέδιο, όχι για να επαναφέρουμε το χρεοκοπημένο παρελθόν στο οποίο η Αριστερά δεν έχει συνεργήσει, ούτε για να διαχειριστούμε το απωθητικό παρόν, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον». Με τη φράση αυτή ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το περίγραμμα της «επόμενης ημέρας», μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιόρισε με σαφήνεια το πρότυπο του νέου επιχειρηματία, επισημαίνοντας ότι «για μας ο καινοτόμος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει κινδύνους και εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανασύνταξη της χώρας».

 

Εδωσε το στίγμα

 

Αντιδιαστέλλοντάς το με αυτό που επικρατεί σήμερα στον επιχειρηματικό χώρο, ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής: «Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή. Με την ίδια αποφασιστικότητα θα σταθούμε απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, ανομίας, λαθρεμπορίου και εκβιασμών».

 

Και δίνοντας το στίγμα τού πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιορίζει τη στάση του απέναντι στη διαπλοκή, τόνισε: «Θα βάλουμε την κόκκινη γραμμή της νομιμότητας ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και στην κρατικοδίαιτη διαπλοκή, και εκεί θα μετρήσουμε φίλους και εχθρούς».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το «γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό δημόσιο» ως υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση, λέγοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι το σημερινό δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κράτος δεν είναι ατύχημα. Είναι πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής».

 

Δίνοντας μάλιστα μια εικόνα του πλαισίου, το οποίο θα ακολουθήσει το κόμμα του στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε: «Η τετραετία των μνημονίων έφτασε την οικονομία σε κατάσταση οριακή, απευθύνουμε σε όλους προσκλητήριο για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη».

 

Μπροστά σε ένα ακροατήριο, το οποίο τον υποδέχθηκε για δεύτερη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι η τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου, όχι γιατί θα φύγει το μνημόνιο με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά».

 

Αυτή η αποστροφή σηματοδοτεί και την τακτική που θα ακολουθήσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από σήμερα. Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που κατέθεσε η κυβέρνηση, για να κερδίσει πολιτικό χρόνο, «θα γυρίσει μπούμερανγκ», λένε στελέχη του κόμματος, αφού τους δίνεται η καλύτερη ευκαιρία «να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας» με ταυτόχρονη οξύτατη κριτική κατά της συγκυβέρνησης. Ουσιαστικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκμεταλλευτεί αυτή την πρόκληση για να παρουσιάσει τις προγραμματικές του θέσεις, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία της κυβέρνησης να υποστηρίξει το «καταστροφικό της έργο».

 

Προσβλητική απουσία

 

Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος χαρακτήριζαν την απουσία του πρωθυπουργού «αδικαιολόγητη και προσβλητική για το Κοινοβούλιο», αφού προσδιόρισε τη συζήτηση τις ημέρες που θα απουσιάζει στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά, αρνητικά έως απαξιωτικά σχόλια προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη ως «αντι-Σαμαρά», με τον εκπρόσωπο Τύπου Π. Σκουρλέτη να τονίζει: «Ο κ. Βορίδης είναι το ακροδεξιό κέρας της κυβέρνησης, ο δε κ. Βενιζέλος θα παρίσταται και θα τιμά τη συζήτηση αυτή από τα έδρανα». Για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή Σαμαρά ενδεχομένως να «δείχνει» και την επόμενη μέρα στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού η επιλεκτική προτίμηση στον ακροδεξιό υπουργό ανοίγει και τη συζήτηση όχι μόνο για την πολιτική στροφή του συγκυβερνώντος κόμματος, αλλά ενδεχομένως και της διάδοχης κατάστασης στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά από μια εκλογική ήττα.

 

Σε ραδιοφωνική του παρέμβαση («Στο κόκκινο 105,5»), ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φτηνό παραδοσιακό τακτικισμό και ασκήσεις πολιτικής υποκρισίας», επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος βλέπει ότι υπάρχει μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη που συμπεριφέρεται με σοβαρότητα και ευθύνη».

 

Ουσιαστικά στην Κουμουνδούρου διαβλέπουν ότι κάθε άλλο παρά αραγές είναι το μέτωπο της συγκυβέρνησης, και αυτό ακριβώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν, αφού, όπως εκτιμούν, η αγωνία πλέον του ΠΑΣΟΚ είναι «να διασωθεί ο πρόεδρός του και όχι το κόμμα τους». Με σχεδόν δεδομένο ότι οι «180 είναι ένα άπιαστο νούμερο» (Π. Σκουρλέτης, ρ/σ ΣΚΑΪ), ουδείς απορρίπτει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης, το οποίο δεν θα οφείλεται σε «τυχαίο γεγονός», αλλά στην προφανή αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει «έναν πλαστό προϋπολογισμό», ο οποίος βρίσκεται στον αέρα, και με την τρόικα «να επιφυλάσσεται αν θα τον εγκρίνει».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης

 

1) Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων

● Ριζική, ουσιαστική απλοποίηση όλου του σχετικού θεσμικού πλαισίου

● Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στις 13 περιφέρειες

● Δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες

 

2) Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος

● Σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε έτη

● Φορολόγηση των κερδών και όχι της παραγωγής

● Αποτελεσματικός έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών

 

3) Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία

● Ιδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας

● Διοχέτευση εγγυήσεων ή εγγυητικών επιστολών μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού

● Δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες

● Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες

 

4) Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών

● Αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

● Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης

● Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών

● Εντατικότεροι έλεγχοι στις ενδοομιλικές και τις τριγωνικές συναλλαγές

 

5) Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων

6) Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

● Δικαστική αποφόρτιση από ασήμαντες και μικρής κοινωνικής απαξίας υποθέσεις

● Στελέχωση των δικαστηρίων με επαρκή αριθμό δικαστών και υλικοτεχνική υποδομή

● Διαμόρφωση αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών

 

Scroll to top