08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις Αθήνα – Λευκωσία

Ελληνικό διάβημα στην Τουρκία.
     
Pin It

Συστηματικά και συντονισμένα αντιδρούν Αθήνα και Λευκωσία στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να υπάρξει καταγραφή σε ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) επίπεδο, παρότι είναι μάλλον αμφίβολο να υπάρξουν σχετικές παρατηρήσεις στην ετήσια Εκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Χθες πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά της εκπροσώπου του, Τζεν Ψάκι, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις των ΗΠΑ. «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου όπως κι όλοι οι πόροι της πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», δήλωσε.

 

Η κ. Ψάκι χαρακτήρισε σημαντική «την αποφυγή δραστηριοτήτων που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

 

Παράλληλα, στην Αθήνα, κατόπιν οδηγιών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη Κερίμ Ουράς στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

 

Εντονη ήταν η αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά του υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Κώστα Ησυχου τόνισε: «Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης. Η πρακτική τής κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε.».

 

Τάσος Τσακίρογλου