08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού θα παίζει η Μπαρτσελόνα;

      Pin It
Της Β. Παπαντωνοπούλου
Οσο πλησιάζει η 9η Νοεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί (αν διεξαχθεί) στην Καταλονία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της, τόσο προκύπτουν ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις καταλανικές ομάδες που αγωνίζονται στα ισπανικά πρωταθλήματα.
Σ' αυτές περιλαμβάνεται και η Μπαρτσελόνα, σύλλογος-σημαία της επαρχίας και σύμβολο της εναντίωσης στο κεντρικό καθεστώς της Μαδρίτης.
«Αν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί, τότε η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορεί να μετάσχει στο ισπανικό πρωτάθλημα», δήλωσε προχθές ο πρόεδρος της Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, που πρόσθεσε: «Υπάρχει αθλητικός νόμος σε ισχύ, σύμφωνα με τον οποίο μόνο ένα μη ισπανικό έθνος μπορεί να μετέχει με συλλόγους του στις ισπανικές διοργανώσεις: η Ανδόρα. Για να γίνει δεκτοί η Μπαρτσελόνα και οι υπόλοιποι καταλανικοί σύλλογοι, πρέπει να περάσει ειδική νομοθετική ρύθμιση από το Κοινοβούλιο».
Το τελευταίο ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Από τη στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου δεν αποδέχονται το καταλανικό δημοψήφισμα και το θεωρούν παράνομο, δεν πρόκειται να νομοθετήσουν βασιζόμενοι στην ετυμηγορία του.
Ο Τέμπας πρόσθεσε ειρωνικά: «Και πώς θα λέγεται μια τέτοια λίγκα; Ισπανική; Ιβηρική; Λίγκα των ισπανικών χωριών;».
Πάντως έσπευσε να προσθέσει πως ελπίζει ότι το πράγμα δεν θα φτάσει μέχρι το… σχίσμα: «Δεν μπορώ να φανταστώ το ισπανικό πρωτάθλημα χωρίς την Μπαρτσελόνα, όπως δεν μπορώ να φανταστώ και την Ισπανία χωρίς την Καταλονία. Το πρωτάθλημα θα έχανε πολλά χωρίς την Μπαρτσελόνα, κυρίως ως προς την οικονομική του επιφάνεια».
Το κυριότερο παράδειγμα; «Στο ισπανικό πρωτάθλημα γίνονται 380 αγώνες. Ομως τα δύο clásico της λίγκας μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα μόνα τους αντιστοιχούν στο 4% της θεαματικότητας της Πριμέρα Ντιβισιόν. Γι’ αυτό δεν θα ήθελα επ’ ουδενί να χαθεί η μαγεία του clásico».
Το θέμα τού τι θα γίνει η Μπαρτσελόνα (και η Εσπανιόλ και οι υπόλοιπες καταλανικές ομάδες) δεν είναι τωρινό. Ηδη από τον καιρό που ήταν πρόεδρος ο Τζουάν Λαπόρτα, υπήρχαν σχετικές τοποθετήσεις του. Ο τότε «άρχοντας» των «μπλαουγράνα» και υπέρμαχος της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας είχε πλειστάκις δηλώσει ότι για χάρη του συλλόγου του θα μπορούσε να αλλάξει το καταστατικό της λίγκας (και ο αθλητικός νόμος) και να αγωνίζεται η Μπαρτσελόνα στη λίγκα, με τον ίδιο τρόπο που η Μονακό αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα.
Προ τετραετίας, ο Λαπόρτα είχε επίσης προτείνει τη δημιουργία μιας ιβηρικής λίγκας, με τη συμμετοχή των ομάδων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Καταλονίας.
Ο τωρινός πρόεδρος Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, από την ημέρα που ανέλαβε, δεν παίρνει θέση δημοσίως στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας –όπως και ο προκάτοχός του, Σάντρο Ροσέλ- ώστε να μην κατηγορηθεί αργότερα ότι επηρέασε το λαϊκό αίσθημα, κάτι που η επίσημη Μπαρτσελόνα μπορεί να κάνει.
Στο «Καμπ Νόου» οι οπαδοί εκδηλώνονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ο σύλλογος κάνει έμμεσες κινήσεις στήριξης, όπως η τρίτη φανέλα του που μοιάζει με τη σημαία της επαρχίας, τη «σενιέρα», όμως επίσημα τηρείται σιγή ιχθύος.
Πάντως, αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη του καλοκαιριού, ο Μπαρτομέου έχει ήδη συναντηθεί με ανώτατα στελέχη της γαλλικής λίγκας και της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, διερευνώντας το κατά πόσον η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να αγωνιστεί στη Λιγκ 1, αν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί.
Οπως προέκυψε από τις επαφές αυτές, οι ποδοσφαιράνθρωποι της Γαλλίας τρίβουν τα χέρια τους σε μια τέτοια προοπτική, καθώς τα έσοδα της λίγκας θα ανέβαιναν κατακόρυφα. Ομως υπάρχει ένα άτομο που διεμήνυσε «προς κάθε ενδιαφέρομενο» ότι θα ασκήσει βέτο και η Μπαρτσελόνα δεν θα παίξει στη Λιγκ 1. Ο λόγος για τον Μανουέλ Βαλς, τον Καταλανό πρωθυπουργό της Γαλλίας…

Scroll to top