vouli

09/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα πόλωσης στη Βουλή

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με τις τοποθετήσεις βουλευτών των κομμάτων. Την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξαν τα στελέχη της κυβέρνησης για να κρύψουν την αποτυχία τους.
      Pin It

Με αντιπαραθέσεις συνεχίστηκε την Πέμπτη, η συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το κλίμα ηττοπάθειας είναι εμφανές στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη της κυβέρνησης να επιστρατεύουν την κινδυνολογία και την πόλωση.

 

Πυρά κατά της συγκυβέρνησης και ειδικά κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, από το βήμα της Βουλής. «Μπορεί κάποιοι στο κόμμα μου να γοητεύονται με την ιδέα στρατηγικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Εγώ δε δίνω λευκή επιταγή σε κανένα Σαμαρά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μωραΐτης, για να συμπληρώσει: «Δεν πρόκειται να σιωπήσω. Θα συνεχίσω να διεκδικώ αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση».

«Η χώρα μας πλέον είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Και συμπλήρωσε: «Η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα για τον τόπο. Αυτό χρειαζόμαστε για την επόμενη μέρα.  Η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να τοκίζει τα επιτεύγματα των πολιτών τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Και τα επιτεύγματα αυτά είναι πολλά… Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει.» Επίσης ο υπουργός έκανε λόγο για φόρους 1,6 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιώσει τα δύο μεγαλύτερα ελεγκτικά κέντρα στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2014, έπειτα από 1.400 ελέγχους τους οποίους πραγματοποίησαν σε επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και off shore. Άλλα 300 εκατ. ευρώ βεβαιώθηκαν μέχρι τον Ιούνιο από τους 2.500 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εφορίες, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε αμφισβήτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο προχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται «ανελλιπώς» όταν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ενώ ταυτοχρόνως καταλόγισε πως ενώ ασκεί πολιτικές εξαθλίωσης του λαού, την ίδια ώρα δημιουργεί νέους ολιγάρχες. Όπως είπε, ενώ ο κ. Βορίδης χθες έλεγε ότι τέλειωσαν τα μνημόνια σήμερα ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι ανελλιπώς θα πληρώνονται οι δόσεις, «δηλαδή τα επόμενα 30 χρόνια πρέπει ανελλιπώς να πληρώσει 340 δισ. ευρώ». Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφικές διατάξεις για να εξυπηρετήσει τους δικούς της χρησιμοποιώντας την Βουλή που τις ψηφίζουν. Σαν τέτοιο «τελευταίο παράδειγμα», ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι «είναι ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης», ο οποίος έφερε – όπως είπε – «φωτογραφική διάταξη για την τράπεζα Πειραιώς και το Ερρίκος Ντυνάν».

«Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια – ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια», ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ' την κρίση, υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβασή του. Ο κ. Βενιζέλος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε το στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, «που τα 'παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια», ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa – είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση. «Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Για τα περί της ανάμειξης του επιχειρηματικού κόσμου στην πολιτική ζωή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε πως υπάρχουν οι επιχειρηματίες που θέλουν το καλό της χώρας, καθώς διατηρούν τα συμφέροντά τους εντός της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η «ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα assets στην Ευρώπη, ή σε χώρες άγνωστες, τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια – και με δημοσιεύματα. Ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι οι μεν και οι δε».

Απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος περί προώθησης φωτογραφικής τροπολογίας για το Ερρίκος Ντυνάν και της Τράπεζας Πειραιώς από τον υπουργό Υγείας, έδωσε ο Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζοντας τις αναφορές «κουταμάρες» και «ανοησίες» με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων. Όπως υποστήριξε, το Ερρίκος Ντυνάν όφειλε γύρω στα 230 εκατ., στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία, στους εργαζομένους, κατάσταση στην οποία είχε οδηγηθεί διότι είχαν κατασχεθεί το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων και δεν μπορούσε να λειτουργήσει. «Επεβλήθη κατάσχεση, λοιπόν, από τη δανείστρια Τράπεζα Πειραιώς στο σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και επεσπεύσθη πλειστηριασμός. Και πράγματι, προτού γίνει ο πλειστηριασμός, έφερα μία τροπολογία». Συνέχισε σημειώνοντας ότι έγινε ο πλειστηριασμός, ικανοποιήθηκε πλήρως το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Στο χρέος υπάρχει μόνο μια λύση και διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και αυτό δεν είναι αριστερή απαίτηση μόνον. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης» ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης υπερασπίστηκε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, για τις αναφορές του περί χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος επιχειρηματιών: «Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες – οι περισσότερες εκπρόθεσμες – που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα;». Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου. Υποστήριξε ότι ήταν «γραμμένη στα αλαμπουρνέζικα», με την οποία, όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές». Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε πως η κυβέρνηση κάλυψε με ισχύ νόμου τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Siemens, η οποία προέβλεπε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της και 60 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Πίτσος».

«Για να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι της χώρας για έξοδο απ' την κρίση, αύξηση της απασχόλησης και προσέλκυση επενδύσεων, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» επισήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα του έργου που επιτελεί το υπουργείο Μεταφορών, ενώ επικαλέστηκε τη μείωση στην τιμή του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, όπως επίσης και την πλήρη παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης στον κατασκευαστή και την έναρξη της υλοποίησης του προαστιακού σιδηροδρόμου. «Ο στόχος εξόδου από το μνημόνιο είναι εθνικός. Είναι η στιγμή να περάσουμε από το κεκτημένο της συνεργασίας στο κεκτημένο μιας ουσιαστικής και περιεκτικής συνεννόησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ραντεβού «στα αλώνια το 2016» έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, εκτιμώντας ότι τότε θα γίνουν οι εκλογές. Ταυτόχρονα προέτρεψε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κρατήσουν τότε μικρό καλάθι διότι τα… κεράσια θα είναι λίγα για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις θα μείνουν στο χρονοντούλαπο». Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι τον Δεκέμβριο βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Υπογράμμισε δε την ανάγκη η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, καθώς μέσα στο 2015 θα υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες, όπως η μείωση της φορολογίας, οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και η ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια.

«Ναι» στην εθνική συνεννόηση στη βάση εθνικού αρραγούς μετώπου για το χρέος και «όχι» στη βάση τού «σκίζω τα μνημόνια», ήταν τα χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εκβιάσει εθνικές εκλογές ενόψει της προεδρικής εκλογής, καθώς φοβάται ότι έως το 2016 τα μνημόνια θα είναι μακρινό παρελθόν και τότε θα ξαναγυρίσει στις παραδοσιακές του ρίζες με τους «μπαχαλάκηδες». Ο υπουργός δήλωσε πως «είμαστε ανοικτοί, διαρκώς, στην πρόταση για εθνική συνεννόηση. Το ερώτημα είναι σε ποια βάση όμως; Του «σκίζω τα μνημόνια»; «Φεύγω από την ΕΕ», «Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα από το χθες» ή στη βάση ότι υπάρχει ένα εθνικό αρραγές μέτωπο για το χρέος. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε άριστοι αλλά χρήσιμοι». Τέλος, έμφαση έδωσε και στην αναδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών εταιριών, αντιμετωπίζοντας έτσι, όπως είπε, χρόνια προβλήματα ακόμα και με δικό του προσωπικό κόστος.

Ψήφο ειλικρίνειας, ευθύνης και σταθερότητας απέναντι στην ανευθυνότητα καλείται να δώσει η Βουλή, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Δίνοντας έμφαση στον τομέα της ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι «η προσπάθεια τόσων ετών πιάνει τόπο, καθώς έχουν «νοικοκυρευτεί» τα δημοσιονομικά, έχει δημιουργηθεί πλεόνασμα αναγνωρισμένο από όλους και ικανό να αποτελέσει το κύριο «μαξιλάρι» για την επόμενη χρονιά». Υποστήριξε πως «προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς η απορρόφηση των κονδυλίων από τα ΕΣΠΑ, με στόχο να μην γυρίσουμε ούτε ευρώ πίσω στις Βρυξέλλες» και πρόσθεσε ότι «μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου- αρχές Οκτωβρίου 2014, είχαν μπει στην αγορά 600 εκατ. ευρώ, ή 10,3%, περισσότερα από πέρυσι».

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να παίξει κανείς με την υγεία των πολιτών, διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως, επειδή δεν κατάφερε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, τώρα επιχειρεί να βγάλει τα σκουπίδια, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Ντινόπουλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιολόγησης. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνει λεφτά από την κεντρική διοίκηση, από το υπουργείο Εσωτερικών. Πέρα από τους δικούς της πόρους, παίρνει λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο κάθε δήμαρχος παίρνει λεφτά από τους ίδιους τους δημότες και από όλους τους άλλους Έλληνες ως φορολογούμενους. Άρα λοιπόν, πέρα από τις συνταγματικές επιταγές, και γι΄ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να αρνείται τη συμμόρφωση με νόμους οι οποίοι ψηφίζονται σε αυτή την αίθουσα». Και πρόσθεσε: «οι δήμαρχοι οι οποίοι αρνούνται τον έλεγχο των συμβάσεων δεν πράττουν σωστά».

Τις αναφορές του υπουργού Εσωτερικών σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής. «Να ξέρετε καλά ότι η Περιφέρεια Αττικής ακολουθεί στο θέμα των απορριμμάτων τη διεθνή πρακτική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα τηρηθεί η νομιμότητα, σε όλο της το μήκος και πλάτος. Να το ξέρει πολύ καλά, και η κυβέρνηση και οι εργολάβοι» τόνισε ο κ. Κοντονής.

«Μας έχετε γυρίσει με τις πολιτικές σας στην εποχή των μαγκαλιών», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υπογράμμισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπερασμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που είναι και αντίθετο στις οδηγίες της ΕΕ. Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε την θέση του κόμματος της για την Πολιτική Προστασία και την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκείμενου να γίνει αποτελεσματικότερη η πυροπροστασία και ασφαλέστερο το έργο των πυροσβεστών.

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία αναφέρθηκε η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου. Σύμφωνα με τα όσα είπε, στον σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσεται ο ενιαίος χώρος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, η επιστροφή των απολυμένων φυλάκων, διοικητικών και εκπαιδευτικών, αλλά και η καθιέρωση πρωινού και μεσημεριανού στα σχολεία, καθώς και βραδινή λειτουργία των σχολείων, ως χώρων πολιτισμού.

Την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, εξέφρασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα η Αριστερά να μη χάσει την ιστορική της ευκαιρία. «Δεν μπορείτε να κυβερνάτε αιωνίως στο όνομα του ρεαλισμού ή κινδυνολογώντας» είπε απευθυνόμενη στην συγκυβέρνηση, «πρέπει να περάσετε στην αντιπολίτευση και να ασκηθείτε εκεί στην άσκηση μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Τη χρωστάτε στον τόπο… Να περάσετε στην αντιπολίτευση για να δούμε την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ας ελπίσουμε ότι η αριστερά δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί. Θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα δείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί και τους πολίτες και τη χώρα. Είναι η ιστορική της ευκαιρία και εύχομαι από την καρδιά μου να μην τη χάσει».

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, προκειμένου έως τη λήξη της τετραετίας να διαπραγματευθεί το χρέος, να συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην παρούσα φάση που απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες.

Έλλειμμα κυβερνητικού σχεδίου για τη μετά μνημόνιο εποχή αλλά και έλλειμμα πρωτοβουλιών για εθνική συνεννόηση για το χρέος, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης. «Παρότι και ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Βορίδης ουσιαστικά διακηρύσσουν το τέλος των μνημονίων, ότι στο τέλος του χρόνου, από 1 Ιανουαρίου του 2015, πρέπει, σύμφωνα με τις διακηρύξεις, να υλοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τέτοιο σχέδιο ανασυγκρότησης δεν υπάρχει» παρατήρησε ο κ. Τσούκαλης. Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε την έκπληξή του ότι ενώ όλοι ομνύουν στην εθνική συνεννόηση για το χρέος, κανένας δεν παίρνει την πρωτοβουλία για τη συνεννόηση αυτή.

«Θεσμοθετημένη παράσταση», χαρακτήρισε την αντιπαράθεση στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Εμφανίζεστε, επελαύνοντες στην εξουσία, και μας λέτε τι; Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη; Πώς; Με μια σύνταξη τον χρόνο; Με επτά κατοστάρικα το χρόνο, θα ανατιναχθεί η μεγάλη αριστερή επανάσταση;», αναρωτήθηκε η κ. Κανέλλη, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση σώζει τη χώρα κι εσείς θέλετε να σώσετε τους πολίτες της χώρας και θέλετε να τους σώσετε, λέγοντας ότι φτάνει να έρθουν όλοι μαζί σας και το ΚΚΕ δεν θέλει να σωθεί. Γέμισε ο τόπος, τα σωματεία είναι έξω από την Coca Cola, είναι έξω από τις πολυεθνικές που απολύουν κόσμο, μαζεύτηκαν εργατικές μάζες από την επέλαση και την απήχηση που έχετε να σωθούν από την επιβεβλημένη από το κεφάλαιο φτώχεια. Πού; Εντός της ΕΕ!».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης έκανε λόγο για κάλπικα και αποπροσανατολιστικά διλήμματα και επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση  για την «τεχνητή πόλωση» που προκαλούν παρ' ότι «συγκλίνουν στο ίδιο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ και του Κεφαλαίου».

Την πεποίθηση ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ., μετά τις εκλογές, θα έχουν ρόλο εγγυητή σε μια μεγάλη κυβερνητική συμμαχία, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, αν και πρόσθεσε, ότι σε αυτή την κυβερνητική συμμαχία, θα μετέχουν όλα τα κόμματα και αυτά της συγκυβέρνησης, χωρίς, όμως, τις σημερινές ηγεσίες. «Γιατί πρέπει να περιμένουμε τις πρόωρες εκλογές, τους πρώτους μήνες του 2015, όπως είπε, χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναφέρομαι στον αντιπρόεδρο των υποβρυχίων. Που του δώσατε εσείς της ΝΔ συγχωροχάρτι για το θέμα αυτό. Με τόσες προεκλογικές ομιλίες, γιατί δεν κάνουμε και τις εκλογές τώρα για να τελειώνουν τα βάσανα του κόσμου και της αγοράς που δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δείχνει ότι με αυτά που λέτε οι υπουργοί είστε έτοιμοι για εκλογές», ανέφερε ο κ. Κουίκ. Και πρόσθεσε: «Σας διαβεβαιώ ότι και εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ακόμη περισσότερο έτοιμοι. Γιατί εκτός από την αυριανή καταψήφιση, γιατί θα πούμε όχι στην πρόταση εμπιστοσύνης, δεν θα μας βρείτε πελάτες στα 180 κουκιά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μας βρείτε μετά τις κάλπες, ως εγγυητές μιας μεγάλης κυβερνητικής συμμαχίας από όλες τις δυνάμεις που θα προκύψουν μετά τις κάλπες, από όλα τα κόμματα και αυτά της συγκυβέρνησης, που δεν θα έχουν τους σημερινούς αρχηγούς τους».

«Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του ανεξάρτητου δημοκρατικού βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη. Ο κ. Κασαπίδης άσκησε έντονη κριτική στις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου για το γάλα, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη πολιτική που πρέπει να αποσυρθεί και προσέθεσε ότι «με ευχολόγια δεν πέφτει η τιμή». «Οι πολίτες δεν έχουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν την έχω και εγώ αυτή την εντύπωση για αυτό δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ήταν η καταληκτική φράση του κ. Κασαπίδη.

 

 

Κόντρα από… το ξεκίνημα 

Η κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με το «καλημέρα» – δηλαδή την Τετάρτη, πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή – και η πρώτη αντιπαράθεση ήταν μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν λίγο αργότερα όταν υπήρξε κόντρα μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

«Δεν χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης πλέον. Το Μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει» ανέφερε αρχικά ο κ. Βορίδης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης έλαβε τον λόγο μετά τον Μάκη Βορίδη και τόνισε πως «απ' ό,τι είπε ο κ. Βορίδης, δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Δραγασάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά: «Σήμερα αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει ένα τηλέφωνο για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο, για να αλλάξει ένας νόμος».

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε ένταση την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, που κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα ονόματα στη δημοσιότητα. «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαριά κατηγορία ή συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο» είπε ο κ. Σταμάτης ζητώντας ονοματεπώνυμα για τις καταγγελίες Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης ανταπάντησε: «Το πότε θα πω τα ονόματα θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτάκος».

«Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, για τις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία, ενώ καν δεν διαθέτει πρόταση διακυβέρνησης.

«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός και διαπίστωσε μικροκομματικά ερείσματα στην υποβολή της πρότασης.

Την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

«Καταψηφίζουμε την συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης και υποστήριξε ότι στόχος της είναι «να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

 

efsyn.gr

Scroll to top