09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μια ωραία ατμόσφαιρα»

Καζάνι που βράζει θύμιζε ξανά χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Δεν πρόκειται για καμιά μακάβρια τελετή από αυτές στις οποίες παραπέμπει η φωτογραφία, είναι απλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναλογιζόμενοι το μέλλον του κόμματος ΑΜΕ/ΜΠΕ

Δεν πρόκειται για καμιά μακάβρια τελετή από αυτές στις οποίες παραπέμπει η φωτογραφία, είναι απλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναλογιζόμενοι το μέλλον του κόμματος
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η θυελλώδης συνεδρίαση και τα καταιγιστικά πυρά που δέχτηκε από τους βουλευτές του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την κυβερνητική συνοχή, που μόνο δεδομένη δεν μπορεί να θεωρείται υπό τις συνθήκες που επικρατούν στον μικρότερο εταίρο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ακόμη και οι εσωκομματικοί αμφισβητίες ομνύουν στη σταθερότητα.

 

Κι αυτό διότι μόνο «ενωμένοι σαν γροθιά» δεν είναι στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως μάταια επιχείρησαν να μεταδώσουν ανώτατες κομματικές πηγές, θεωρώντας λανθασμένα ότι η… ωραία ατμόσφαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό. Η χθεσινή έκρυθμη κατάσταση προοιωνίζεται αναμφίβολα εξελίξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει διεργασιών για την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, αφού πλέον διογκώνονται τα μηνύματα αμφισβήτησης κατά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος πάντως επιλέγει να απαντήσει εξίσου σκληρά και φέρεται χθες να έκανε λόγο για ομαδική στοχοποίησή του, συνωμοσία εις βάρος του και ανοίκειες επιθέσεις που δεν δέχεται «ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Βαριές εκφράσεις

 

Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του κ. Βενιζέλου και αποχώρησαν από την αίθουσα οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες, ο λόγος δόθηκε στους βουλευτές και στα υπουργικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που «απελευθερωμένοι» έβγαλαν τα μαχαίρια από τις θήκες τους και με τόνο φωνής που έφτανε εκτός αιθούσης εξαπέλυσαν σφοδρή πολυμέτωπη επίθεση κατά της ηγεσίας του Κινήματος και της γενικότερης στρατηγικής.

 

Οι βολές τους επικεντρώθηκαν στη αποσύνθεση που θεωρούν ότι εμφανίζουν οι λειτουργίες του κόμματος, στην απουσία ολοκληρωμένου προγραμματικού σχεδίου ανασυγκρότησης σε προοδευτική κατεύθυνση και στο ανύπαρκτο διακριτό στίγμα έναντι της Ν.Δ.

 

Επιπλέον, άφησαν αιχμές χρησιμοποιώντας πολύ βαριές εκφράσεις για τις ψευδεπίγραφες εντυπώσεις που καλλιεργούνται περί εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, την άδικη και άνιση οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και τα «κατεβασμένα» χέρια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απόσταση του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία.

 

Ο Χρυσοχοΐδης

 

Τον χορό της συνολικής αποδόμησης του Ευάγγελου Βενιζέλου άνοιξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συντηρώντας την επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες. Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε τις επικριτικές απόψεις του για την κυβέρνηση και τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία δεν διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο και αφήνοντας υπόνοιες για προβληματική και μη δημοκρατική λειτουργία των κομματικών δομών.

 

Ρουκέτες επιφύλασσε στην τοποθέτησή του ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διότι δεν συμβάλλει ώστε να δημιουργηθεί αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λίστα Λαγκάρντ, που δεν έχει ελεγχθεί όσο θα έπρεπε. Για την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη είπε ότι «εκθέτει το ΠΑΣΟΚ» λειτουργώντας ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. και στηλίτευσε την παρέμβασή της στο να «κοπεί» η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ αναφερόμενος με ειρωνική διάθεση στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης τόνισε ότι οι συμπράττοντες «χωράνε σε ένα ταξί».

 

Λογική μικρού κόμματος θέλησε να προσάψει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Θάνος Μωραΐτης, επιστρέφοντας τους πρόσφατους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί πέμπτης φάλαγγας και καλικάντζαρων. Παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τη θέση του γραμματέα πρότεινε ο Μιχάλης Κασσής.

 

Στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν με τις ομιλίες τους οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Παναγιώτης Ρήγας και Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι οποίοι απεύθυναν ενωτική έκκληση. Πιο ανάγλυφα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προειδοποίησε να τερματιστεί η εσωστρέφεια «για να μη γίνει παράδειγμά μας η ΔΗΜΑΡ και μας πάρει το… Ποτάμι».

 

Πυροσβεστικά παρενέβη ο Απόστολος Κακλαμάνης, συνιστώντας ψυχραιμία για να μη δίνεται στα ΜΜΕ η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται.

 

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση και πριν το κλίμα γίνει πολεμικό, ο κ. Βενιζέλος συντήρησε την εκλογολογία, αν και ξόρκισε τις έκτακτες κάλπες, «θα είμαστε και είμαστε έτοιμοι και θα δώσουμε τη μάχη», σημείωσε, απειλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν προκαλέσει πρόωρες, «και εκβιάσει σε σχέση με την προεδρική εκλογή, θα κληθεί να απολογηθεί γι’ αυτό που κάνει και το οποίο έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία». Τέλος, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη προέβλεπαν ότι οι ξένοι εταίροι δεν θα ζητήσουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανή συμφωνία για το Μνημόνιο και το χρέος.

 

ΓΑΠ: ομιλία στο Ηράκλειο

 

Απών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- θα βρίσκεται την Παρασκευή στην ψηφοφορία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Χθες πάντως, από το γραφείο του ανακοινώθηκε και επισήμως ότι η έκθεση ιστορικού υλικού «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», που είχε εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο (με τα γνωστά παρατράγουδα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου), θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο στις 24 Οκτωβρίου με ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Ενδεικτική της ρήξης που έχει επέλθει στις μεταξύ τους σχέσεις είναι η αναφορά τού κ. Βενιζέλου στα συγκεκριμένα γεγονότα με τη φράση «άλλοι μου έστησαν το Ζάππειο».

 

Scroll to top