samaras-venizelos

09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση σε αποσύνθεση

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις φυγόκεντρες δυνάμεις σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Με έκδηλο ενδιαφέρον παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα που παρουσιάζει η συγκυβέρνηση. Τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αίσθηση ότι πλέον «δεν υπάρχει καμία σταθερά στο σύστημα διακυβέρνησης, άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Ιδιαίτερα σχολιάστηκε το γεγονός ότι, ενώ πριν από μόλις μία εβδομάδα ο Ευάγγ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούσε να θέσει τέλος στην εκλογολογία, προχθές έθεσε το κόμμα του σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, γεγονός που εξηγείται ως κίνηση για την προσωπική του πολιτική επιβίωση.

 

Και ερμηνεύουν διττά αυτή την κίνηση: Πρώτον, ο Ευάγγ. Βενιζέλος διάγει «περίοδο ομηρίας τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και μέσα στο ίδιο του το κόμμα», γεγονός που τον οδηγεί σε «κινήσεις απελπισίας». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθούν τα της Χαρ. Τρικούπη, εκτιμούν ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια με πολιτικούς του φίλους ώστε να μην τεθεί θέμα ηγεσίας το βράδυ των εκλογών».

 

Με τους μισούς απέναντι

Τον εαυτό του και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να θέλει να γλιτώσει ο Ευ. Βενιζέλος ΑΜΕ/ΜΠΕ

Τον εαυτό του και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να θέλει να γλιτώσει ο Ευ. Βενιζέλος (ΑΜΕ/ΜΠΕ)

 

Δεύτερον, «αισθανόμενος την απειλή, επιχειρεί να θέσει απέναντί του το μισό ΠΑΣΟΚ, ώστε να διατηρήσει για τον ίδιο έναν ικανό αριθμό βουλευτών που θα του επιτρέπει την κοινοβουλευτική του παρουσία». Αρα αυτό που τον ενδιαφέρει είναι «η προσωπική του διάσωση και όχι εκείνη του συντεταγμένου ΠΑΣΟΚ» λένε κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος εταίρος δεν φαίνεται να διάγει και τις καλύτερες στιγμές του. Η απουσία του πρωθυπουργού, ο ορισμός «αντ’ αυτού» του Μ. Βορίδη, η «απόσυρση» του Αδ. Γεωργιάδη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το τριήμερο στη Βουλή είναι κινήσεις που, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «δείχνουν την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ». Προεκτείνοντας δε τον συλλογισμό τους εκτιμούν ότι «είναι πιθανόν οι κινήσεις αυτές, καθόλου τυχαίες, να ανοίγουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. δειλά δειλά τη συζήτηση για διαδοχή». Και επιμένουν ότι «η ακροδεξιά στροφή του Αντ. Σαμαρά επισημοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο», υπενθυμίζοντας και τις σχέσεις του τέως πρωθυπουργικού συμβούλου Τ. Μπαλτάκου με βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

 

Από κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος δεν περνά απαρατήρητη η «κινητικότητα» που επικρατεί στους συναδέλφους τους τής Ν.Δ., όπως και οι αντιδράσεις από εκείνο το τμήμα της Ν.Δ. που έχει πολιτικές αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης.

 

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, η εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνει στο ότι «η χώρα έχει μπει σε οιονεί προεκλογική περίοδο, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του πρωθυπουργού». Και αυτό δεν το συνδυάζουν με το «ατύχημα», αλλά με την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση της χώρας -τα περί εξόδου από το Μνημόνιο μάλλον «ως ανέκδοτο καταγράφονται»-, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι δεν μπορεί να «ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων».

 

Και επισημαίνουν με νόημα ότι «αν η κυβέρνηση επιλέξει να παίξει το χαρτί της πόλωσης και της έντασης, τότε είναι σίγουρο ότι αυτή θα χάσει», δικαιολογώντας αυτήν την άποψη με το επιχείρημα πως «όταν από τη μία εμφανίζεσαι ως κυβέρνηση ευθύνης και από την άλλη ως έξαλλος συγκυβερνήτης, τότε το μόνο που πετυχαίνεις είναι να λειτουργείς αποσταθεροποιητικά για τη χώρα». Προφανώς ο αποδέκτης του σχολίου είναι ο Αντ. Σαμαράς…

 

Scroll to top