Pin It

Αύριο αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

 

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης, και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης αντιτίθενται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι εγκύκλιοι είναι ανυπόστατες, καθώς δεν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς, κατά την εισήγησή του θα θέσει ζήτημα εάν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να ακυρωθούν, αφού δεν είναι υπουργικές αποφάσεις (το ΣτΕ έχει κρίνει κατ’ επανάληψη ότι οι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα», με συνέπεια να μην μπορούν και να ακυρωθούν) και, εάν θεωρηθεί ότι μπορεί το δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα των εγκυκλίων, τότε τίθεται θέμα λόγω της μη δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ομως, για αυτό το τελευταίο, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει θεραπεία μέσα από το πλαίσιο του νέου νόμου 4274/2014, που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης, για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.

 

Μαρ.Δ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Απεργία-αποχή από τη «φαρσοκωμωδία»

 

Απεργούν-απέχουν από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση οι νοσηλευτές. Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ κήρυξε την απεργία-αποχή και αποστέλλει σχετική εξώδικη διαμαρτυρία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Συγκεκριμένα, η αποχή αφορά την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων του άρθρου 7 παρ. 5 του π.δ. 318/1992, τη σύνταξη και υποβολή εισηγήσεων και εκθέσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του π.δ. 318/1992), τη συμμετοχή σε Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο (άρθρο 24 του π.δ. 318/1992), οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, που συνάπτεται με τη διαδικασία αυτή, όπως παροχή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού κ.λπ.

 

«Στην ουσία, η εφαρμογή του ν. 4250/2014 στον χώρο της Υγείας αποτελεί ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο στην κατεύθυνση περιορισμού του συνολικού αριθμού καθώς και του μισθολογικού κόστους των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ως τέτοιους αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία και τους Ελληνες νοσηλευτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και προσθέτει: «είναι κοινώς παραδεκτό ότι η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει καθημερινά τον υπεράνθρωπο αγώνα, προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν ανοιχτά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας».

 

Τονίζει, επιπλέον, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία της αξιολόγησης «φαρσοκωμωδία», ότι δεν αποδέχεται «ότι 15% των συναδέλφων μας είναι άχρηστοι και το 60% μέτριοι σε ένα σύστημα χωρίς περιγραφή θέσεων, κοινώς καθηκοντολόγιο, χωρίς στοχοθεσία και μετρήσιμους δείκτες».

 

Ντάνι Βέργου

 

 

Scroll to top