Anastasiadis-Eroglou

09/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Κύπρος: Δεν φύγαμε από το τραπέζι των συνομιλιών

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω τουρκοκυπριακής εφημερίδας, απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να πείσουν την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που δημιουργούν αρνητικό κλίμα .
      Pin It

Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης

«Δεν φύγαμε από το τραπέζι, αναστείλαμε τη συμμετοχή μας». Υπό αυτό τον τίτλο στεγάζει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», στο κύριο άρθρο της, συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Χριστοδούλιδης απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να πείσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της που αφορά ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και να αποφεύγει ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Ανέφερε επίσης ότι η λήψη της απόφασης για αναστολή της συμμετοχής στις συνομιλίες, ήταν πολύ δύσκολη.

«Έχουμε αποδείξει πολλές φορές την καλή μας θέληση κατά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω συνομιλιών και την πεποίθησή μας για λύση. Όμως, για να πετύχει αυτός ο διάλογος πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

ΑΚΕΛ: Το χειρότερο τετελεσμένο μετά το ψευδοκράτος

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ με δηλώσεις τού εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαΐδη χαρακτήρισε ως αφόρητη πρόκληση και καταδικαστέα την ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμη και νότιων περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ που ούτε η ίδια αμφισβητούσε και τόνισε ότι «συνιστά επιθετική ενέργεια και μια απόπειρα πρόκλησης τετελεσμένου, που αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για το χειρότερο τετελεσμένο από την εποχή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους».

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, πρόσθεσε, εξελίσσονται σε μια περίοδο που είχε συμφωνηθεί η έναρξη της ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάτι που καθιστά τη συμπεριφορά της Τουρκίας ακόμη πιο απαράδεχτη αφού εξ` αντικειμένου επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο κ. Λουκαίδης διερωτήθηκε κατά πόσο κυβέρνηση και ΔΗΣΥ θα συνεχίσουν ακόμη και μετά από αυτές τις εξελίξεις «να διατηρούν τις ίδιες αυταπάτες».

Είναι αδήριτη ανάγκη, αναφέρει το ΑΚΕΛ, η αλλαγή πλεύσης στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση, τόσο στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, όσο και στην εξωτερική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική θωράκιση της Κύπρου έναντι των τουρκικών τυχοδιωκτισμών. Όπως είπε, μπροστά στο μέγεθος της πρόκλησης και των αρνητικών επιπτώσεων της, η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα, μέχρι αυτή την ώρα, είναι υποτονική, έως ανύπαρκτη, γεγονός το οποίο  προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

 

efsyn.gr

Scroll to top