Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες – Το υπουργείο διατείνεται ότι βελτιώθηκαν
Περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τότε που οι ασθενείς του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΝΚΚ) κατήγγειλαν με επιστολή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση της κατάστασης.
Η επιστολή, μεταξύ άλλων, ανέφερε τον αφόρητο συνωστισμό που έχει δημιουργηθεί στα δωμάτια του ΝΚΚ, όπου στοιβάζονται μέχρι και 20 ασθενείς σε χώρο σχεδιασμένο για 5-6 άτομα, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας.
Καταγγελλόταν, επίσης, η αυθαιρεσία της διεύθυνσης του νοσοκομείου όσον αφορά τη χορήγηση αδειών και ελεύθερων επισκεπτηρίων στους ασθενείς, όπου είχαν παρατηρηθεί αλλεπάλληλες διακρίσεις. Οι χρόνια πάσχοντες κρατούμενοι ζητούσαν ως ευπαθής ομάδα να θεσπιστεί η έκτιση των 2/5 της ποινής ανεξάρτητα από τη διάρκειά της (καθώς με τον υπάρχοντα Ποινικό Κώδικα, αυτό ισχύει μόνο για ποινές έως 10 ετών) και η αναγνώριση των χρόνιων ασθενειών ως ελαφρυντικού στο δικαστήριο.
Τέλος, υπήρχε αίτημα να γίνεται απόλυση με περιοριστικούς όρους για ειδικές κατηγορίες σοβαρών ασθενειών, όπως το AIDS και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (άρ. 110Α Π.Κ.). Το υπουργείο δεν απάντησε στους κρατουμένους και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επανέφερε την επιστολή χθες σε ανακοίνωσή της.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με το υπουργείο και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών και ότι αν υπάρξουν νοσηλεύονται σε ειδικό χώρο, καθώς και ότι υπάρχει πλήρης βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών και υπερεπάρκεια φαρμάκων. Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, ανακαινίστηκαν τον Σεπτέμβριο η κουζίνα, οι θάλαμοι και τα μπάνια και σύντομα οι οροθετικοί θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο στις γυναικείες φυλακές.
Οσον αφορά τα νομικά αιτήματα (άρ. 110Α, αποφυλακιστήρια κτλ.) το υπουργείο θα στείλει επιστολή στον Αρειο Πάγο όπου θα εκθέτει τα προβλήματα και θα ζητάει λύσεις. Παράλληλα όμως εξετάζονται κι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γιώργος Δρούκας