xreos-ellada

10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΑΔΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΑΛΛΑ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ «ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ» ΦΕΤΟΣ

Ο φαύλος κύκλος των χρεών

Σε «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού εξελίσσονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων του Δημοσίου, η αποπληρωμή των οποίων απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά, καθώς στη θέση των παλαιών χρεών που αποπληρώνονται δημιουργούνται νέα, συντηρώντας τον φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών.
      Pin It

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) θα διαθέσει φέτος άλλα 800 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιούργησαν τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς του Δημοσίου.

 

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από την έναρξη του προγράμματος αποπληρωμής μέχρι το τέλος του 2014 στους φορείς για να πληρώσουν χρέη προ του 2013 θα φτάσει τα 7,2 δισ. ευρώ (μαζί με τα ποσά που προορίζονται για τις επιστροφές φόρων).

 

Οι «πρωταθλητές»

 

Η «μερίδα του λέοντος» αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία με 1,773 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο ΕΟΠΥΥ με 1,526 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία με 1,294, οι ΟΤΑ με 1,145 δισ., τα υπουργεία με 534 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα με 127 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων υπολογίζονται σε 793 εκατ. ευρώ.

 

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν εξακοντιστεί τον Δεκέμβριο του 2012 στα 9,2 δισ. ευρώ (μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων) και στόχος είναι να υποχωρήσουν στο 1,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο φέτος. Αυτό το ποσό θα εγγραφεί και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του νέου έτους, προκειμένου να κλείσει ο… λογαριασμός με τα παλαιά χρέη, όχι όμως και με τα καινούργια, τα οποία δημιουργούνται από πέρυσι και εντεύθεν.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οποίων από 2,549 δισ. τον Δεκέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκαν στα 2,966 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014 και των νοσοκομείων από τα 687 στα 790 εκατ. ευρώ. Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί με τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα χρέη που συνεχίζουν να δημιουργούν αφήνουν ανοικτές δεκάδες χρήσεις παρελθόντων ετών, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσε παράταση να κλείσουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, πέραν δηλαδή της 1-1-2015, οπότε και θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εν λόγω φορείς με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ). Οσον αφορά τα 800 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από τη «μοιρασιά» του περσινού πλεονάσματος, θα κατευθυνθούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2012 και μόνο σε περίπτωση που οι φορείς… καθαρίσουν με τα παλαιά χρέη θα μπορούν να εξοφλήσουν υποχρεώσεις που γεννήθηκαν από το 2013 και μετά.

 

Εκκρεμότητες με τα παλαιά χρέη μπορούν να υπάρξουν μόνο εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση ορισμένων εξ αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έκτακτη χρηματοδότηση, τα 420 θα δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία (για να χορηγηθούν κυρίως εφάπαξ), τα 250 στον ΕΟΠΥΥ και τα 130 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία.

 

Με τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εγκρίνονται τα αιτήματα των φορέων και των αρμόδιων υπουργείων, με πιο βασική τη μη σώρευση νέων οφειλών.

 

Ολοι στην ουρά…

 

Επιπλέον, το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της έκτακτης χρηματοδότησης.

 

Επίσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης με παράκαμψη της… ουράς, το ΓΛΚ ξεκαθαρίζει ότι η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις. Ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ και τους φορείς που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, η εξόφληση των υποχρεώσεων θα γίνεται με χρονολογική σειρά για κάθε φορέα ξεχωριστά.

 

Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

• Οταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ. ή η παροχή εκπτώσεων.

• Οταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.

• Οταν υφίστανται προσφυγές εναντίον των υπηρεσιών που αυξάνουν το κόστος.

• Οταν αφορούν οφειλές από παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

 

Scroll to top