Pin It

Νέα μεγάλη μπίζνα για τους εργολάβους της ενέργειας και των κατασκευών ανοίγει η κυβέρνηση με τα ΣΔΙΤ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και υποδομών.

 

Η ιδέα είναι απλή: αφού το κράτος δεν έχει λεφτά να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις, λ.χ. στον ηλεκτροφωτισμό των εθνικών οδών ή για να μπουν καινούργια συστήματα θέρμανσης στα σχολεία και να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια των υπουργείων, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες, βάζει τους ιδιώτες να συγχρηματοδοτήσουν τα έργα έναντι μελλοντικών κερδών και παράλληλα υπόσχεται να μοιράσει χαμηλότοκα δάνεια μέσω των τραπεζών από κοινοτικά κονδύλια.

 

Σημαντική «λεπτομέρεια»: Οι επενδύσεις που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης που έχει αναλάβει η χώρα μας, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 3-4 δισ. ευρώ. Ενα τέτοιο ποσό που θα μοιραστεί μεταξύ τραπεζών, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών ενέργειας και εργολάβων–κατασκευαστών, είναι ικανό να ανοίξει μια τεράστια νέα αγορά, την οποία πολλοί «λιμπίζονται» αλλά είναι ανύπαρκτη ελλείψει δημόσιων πόρων και «κινήτρων».

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία για να βάλει ιδιώτες εργολάβους στο παιχνίδι της ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου με στόχο να «πείσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα να χρηματοδοτήσει με χαμηλότοκα δάνεια τα σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης μέσω Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Το ΥΠΕΚΑ θα προτείνει να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τύπου Jessica, το οποίο σε πρώτη φάση θα δανειοδοτεί έως και το 30% του κόστους της επένδυσης, ενώ οι τράπεζες θα καλύπτουν το υπόλοιπο 30% μέσω δανεισμού και οι εταιρείες που θα αναλάβουν τις δουλειές θα συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια για το υπόλοιπο 40%.

 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο 100 εκατ. ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να κινητοποιηθούν έτσι επενδύσεις 400-500 εκατ. ευρώ.

 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν φαίνεται να είναι άσχετη με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 

Με το εν λόγω νομοσχέδιο καθίσταται μεταξύ άλλων υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων με ανακαινίσεις, αντικατάσταση ενεργειακών συστημάτων παλαιάς τεχνολογίας κ.ά., ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

 

Προβλέπεται συγκεκριμένα πως κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακαινίζεται το 3% του εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή και ψυχόμενων κτιρίων που στεγάζουν τη δημόσια διοίκηση και τα οποία δεν πληρούν τις εθνικές απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top