ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση Ακης Φάντης
Tα Ηνωμένα Εθνη αναζητούν τρόπους εκτόνωσης της κρίσης που προκάλεσε η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να δεσμεύσει, με οδηγία προς ναυτιλλομένους, περιοχές στα τεμάχια 2, 3 και 9 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας,για σεισμογραφικές έρευνες και οδήγησε στην απόφαση του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας ν’ αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις.
Τη θέση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό ότι, όσο δύσκολο και αν είναι, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, επανέλαβε στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του γ.γ. των Η.Ε.. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία συνεχίζει την εντατική προσπάθεια ενημέρωσης και εξασφάλισης της έμπρακτης στήριξης του διεθνούς παράγοντα για να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η Τουρκία, ωστόσο, υπεραμύνεται των ενεργειών της και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της, αξιοποιώντας και τις εξελίξεις στην περιοχή και επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, δήλωσε ότι θα μιλήσει με την Αγκυρα, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Υστερα από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Ερογλου, που διήρκεσε μία ώρα, και ερωτηθείς αν θα ζητήσει από την Τουρκία να άρει τις προκλήσεις, περιορίστηκε να δηλώσει: «Θα μιλήσω με την Αγκυρα».
«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την τουρκική προκλητικότητα και να ενεργούμε με τρόπο που να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Ειδκό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ . Είπε ότι η τουρκική επιθετικότητα, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν προκαλέσει την αναστολή των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι προέχει να μεριμνήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Βρετανία και οι χώρες οι οποίες λένε ότι επιθυμούν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, να υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις από την τουρκική πλευρά, που να επιτρέπουν την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.