erextheio

10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά τα αναστηλωτικά έργα ήρθε η σειρά επέμβασης στο εσωτερικό του

Το Ερέχθειο θα γίνει επισκέψιμο

Το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη για την προσθήκη μαρμάρινου δαπέδου, που θα επιτρέπει την είσοδο μικρών ομάδων κοινού.
      Pin It

Τα επόμενα χρόνια, μετά τις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης και την κατασκευή δαπέδου, θα είναι εφικτή η επίσκεψη μικρών ομάδων στο εσωτερικό του Ερεχθείου. Κορυφαίο μνημείο της αρχαίας κλασικής αρχιτεκτονικής, ο σημαντικός ναός της Ακρόπολης, χτισμένος στη βόρεια άκρη του βράχου, ήταν ένα ιδιότυπο πολυσύνθετο οικοδόμημα (διαστάσεων 21×11μ.) ύψιστης λατρευτικής σημασίας. Εκεί φυλασσόταν το ξόανο της θεάς Αθηνάς, κι εκτός από τη δική της λατρεία, στεγάζονταν οι λατρείες του Δία, του Ποσειδώνα και του Ηφαίστου. Στο πέρασμα των χρόνων ο ναός δέχθηκε πολλές επιθέσεις, δραστικές επεμβάσεις και τον 6ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό. Οταν η Ακρόπολη έγινε τουρκικό φρούριο, φιλοξένησε το χαρέμι του Τούρκου διοικητή. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ολοκληρωμένη αναστηλωτική επέμβαση σε μνημείο της Ακρόπολης από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, που κράτησε οκτώ χρόνια (1979-1987), αφορούσε την αποκατάσταση του Ερεχθείου με γενικό διευθυντή τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Παπανικολάου.

 

Το ζήτημα της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου του εκκρεμεί από τότε. Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υποβλήθηκε μελέτη για την κατάχωση θεμελιώσεων και την κατασκευή νέου δαπέδου στο εσωτερικού του Ερεχθείου. Εφόσον προχωρήσει η κατασκευή του δαπέδου θα γίνει εφικτή η είσοδος μικρών ομάδων επισκεπτών, κάτι αδύνατον σήμερα.

 

Η μελέτη εκπονήθηκε (από την ΥΣΜΑ) από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κ. Μαμαλούγκα και την πολιτικό μηχανικό Δ. Μιχοπούλου και την υπέβαλε η Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων και ο προϊστάμενός της Δημοσθένης Σβολόπουλος. Να σημειωθεί ότι για την επίχωση στο εσωτερικό του Ερεχθείου υπήρχε εγκεκριμένη, από την ΕΣΜΑ, μελέτη του αείμνηστου Α. Παπανικολάου.

 

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Χαράλαμπος Μπούρας, που έχει τιμηθεί για το αναστηλωτικό του έργο στην Ακρόπολη, θεωρεί ότι η κατασκευή του δαπέδου είναι σημαντική για την είσοδο των επισκεπτών στο εσωτερικό του. Η επέμβαση αφορά την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών και δεν αποτελεί πρόταση αναδόμησης του κλασικού δαπέδου, για το οποίο εξάλλου υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Η μελέτη συνοδεύεται από άριστα σχέδια και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΚΑΣ. Το υλικό του δαπέδου προτάθηκε να είναι το μάρμαρο και όχι τεχνητό τσιμέντο.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top