10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η ανασκαφή, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών

Νέο ραντεβού με το ναυάγιο των Αντικηθύρων

      Pin It

Εννέα ημέρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία (στις 6 αντί στις 15 Οκτωβρίου) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ενάλιας ανασκαφής στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, «το διασημότερο ναυάγιο της αρχαιότητας». Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τους αρχαιολόγους και τους ειδικούς επιστήμονες που συμμετείχαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη σεζόν. Η υπερσύγχρονη ρομποτική στολή Exosuit κατάφερε, πάντως, να κάνει την παρθενική της κατάδυση, που ήταν ωστόσο δοκιμαστική εξαιτίας των ανέμων.

 

Η ανασκαφή ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου κι έφερε στο φως ευρήματα -όπως έχουμε ήδη γράψει. Οι αρχαιολόγοι ανέλκυσαν, τελικά, χάλκινο δόρυ με σαυρωτήρα (σιδερένια αιχμή στο κάτω μέρος του, που χρησίμευε για να στερεώνεται το κοντάρι στο έδαφος), το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή μαρμάρινο άγαλμα. Ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου (προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους), μολύβδινο μέρος άγκυρας, που είχε εντοπιστεί το 2013, και άλλα επιφανειακά ευρήματα. Μεταξύ των τελευταίων ένας δακτύλιος και μια χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης και μια σχεδόν ακέραιη λάγυνος (αγγείο σε μορφή κανάτας).

 

Τα ευρήματα από την ενάλια ανασκαφή, που προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, ανακοινώθηκαν επίσημα χθες από το υπουργείο Πολιτισμού. Πριν από λίγες ημέρες, το CNN δημοσίευσε αναλυτικό άρθρο με τις απόψεις του Αμερικανού αρχαιολόγου Μπρένταν Φόλεϊ, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή.

 

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με τους αρχαιολόγους της ερευνητικής ομάδας κι ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «ακριβή τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και στο τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης». Δηλαδή, τα νέα δεδομένα «αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο».

 

Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αργώ», μαζί με πολλούς ακόμα χορηγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η ελβετική εταιρεία Hublot, η ΟΤΕ-COSMOTE, το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η JF White Constructing Co., το Swordspoint Foundation, το Costa Navarino κ.ά.

 

Β.ΤΖ.

 

Scroll to top