Του Τάσου Τσακίρογλου
Σε αυστηρό τόνο απάντησε η ελληνική πλευρά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία έκανε λόγο για «σαφή ένδειξη της ανειλικρίνειας της ελληνικής πλευράς» στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού με αφορμή την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «λυπηρή και παράδοξη» τη στάση της Αγκυρας, η οποία προκαλεί «νέα ένταση που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού».
Εντάσσει μάλιστα τη στάση αυτή στο γενικότερο πλαίσιο και τη συγκυρία, δηλαδή «σε μια περίοδο κατά την οποία, πρώτον, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην αντιμετώπιση των πολλών εστιών κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και, δεύτερον, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».
Το υπουργείο Εξωτερικών καταλογίζει στην Αγκυρα «άρνηση να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών περιλαμβάνει και τις προβλεπόμενες, από το Δίκαιο της Θάλασσας, θαλάσσιες ζώνες και ειδικότερα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα».
Τονίζει, παράλληλα, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, και προσωπικά ο Πρόεδρος, κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ’ επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες. [...] Είναι, συνεπώς, απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα».
Τέλος, χαρακτηρίζει παράδοξο το γεγονός «η Τουρκία να στρέφεται, σε σχέση με το Κυπριακό, προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν κατηγορείται διεθνώς για στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή και εποικισμό και σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, η οποία εκφράζεται δημοκρατικά μέσα από την ηγεσία της. Η Ελλάδα συμβάλλει εποικοδομητικά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και μέσω των χιαστί συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στην Αγκυρα με τους διαπραγματευτές της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας».
Ρωσική παρέμβαση
Στο θέμα παρενέβη και η Ρωσία, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Οι μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες και εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».