Στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής επικεντρώθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ήδη φαίνονται, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο ορατά στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική στήριξη εντός ή εκτός ευρωζώνης», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως στο «προληπτικό πρόγραμμα» στήριξης της χώρας που προανήγγειλε το ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του Κινήματος, στη συζήτηση για τη ψήφιση εμπιστοσύνης στη Βουλή, αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, την οποία διατυπώνει σύσσωμη η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για πρόταση επιστροφής, όχι στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν».
Καλλιεργώντας κλίμα καταστροφολογίας, είπε πως «έχω πει πολλές φορές ότι οι προσπάθειες πέντε ετών μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε πέντε μέρες και πως η «η καταστροφή θα είναι ασύμμετρη».
Οδικός χάρτης επτά σημείων μέχρι τον Φεβρουάριο
Λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του, παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα πορευτεί η κυβέρνηση και είναι:
«1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.
3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.
5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προϋποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.
6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών.
7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις».
efsyn.gr