12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πόνος της Χ.Α. για το Παλέρμο

      Pin It

Καίγεται η Χρυσή Αυγή για τη μη εφαρμογή της Σύμβασης του Παλέρμο(!). Από την ημέρα που η εφημερίδα «Το Βήμα» αποκάλυψε μέρος των αλλαγών του νέου Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε ότι για να χαρακτηριστεί μια οργάνωση εγκληματική θα πρέπει να προκύπτει και οικονομικός προσπορισμός, το ναζιστικό μόρφωμα «βρήκε» τον τρόπο απαλλαγής από τις βαριές κατηγορίες. Ο νέος Ποινικός Κώδικας που έχει διαμορφωθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τελευταίο πρόεδρο τον επίτιμο αντιεισαγγελέα Β. Μαρκή, εντοπίζοντας τη συχνά καταχρηστική εφαρμογή του άρθρου περί εγκληματικής οργάνωσης (187-1), προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων, μεταξύ αυτών και της υιοθέτησης του οικονομικού κινήτρου. Η «Εφ.Συν.» σε αναλυτικό της δημοσίευμα («Στρίβειν διά του Ποινικού Κώδικα», Ιός 7.9.2014) είχε παρουσιάσει τους πολυετείς προβληματισμούς της επιτροπής, αλλά και τις αμφιταλαντεύσεις υπουργών, ειδικά όταν στην πρώτη φάση η συγκυρία απαιτούσε την παραδειγματική τιμωρία της οργάνωσης 17Ν και άλλων παρόμοιων οργανώσεων. Τότε φυσικά ούτε η Χ.Α. ούτε και άλλος κανείς είχε μεγάλη αγωνία για τη Σύμβαση του Παλέρμο, την οποία εξάλλου κάθε κράτος εφαρμόζει με τον δικό του τρόπο. Εξάλλου οι οργανώσεις που έχουν τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως τρομοκρατικές δικάζονται πλέον με το νέο άρθρο 187Α.

 

Στοχοποιώντας χθες η Χ.Α. ανάμεσα στους άλλους δικαστές και τον Β. Μαρκή, και μάλιστα λόγω κοινής τοπικής καταγωγής με τον υπουργό Δικαιοσύνης και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως «παρέα της Λέσβου», θυμήθηκε τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στις διεθνείς συμβάσεις. Σε ένα κρεσέντο διεθνισμού, κατανόησαν οι ναζιστές ότι η μόνη τους ελπίδα για αθώωση των ηθικών αυτουργών, δηλαδή της ηγεσίας τους, είναι η υιοθέτηση της προϋπόθεσης του οικονομικού κινήτρου.

 

Απευθύναμε ερώτηση στον επίτιμο αντιεισαγγελέα για το θέμα και ο κ. Μαρκής απάντησε: «Εκείνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι η υπόθεση της Χ.Α. θα κριθεί με βάση το ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που τη χειρίζονται και θα την χειριστούν στο μέλλον είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να κρίνουν σε ποιες ποινικές διατάξεις θα πρέπει να υπαχθούν οι συμπεριφορές των κατηγορουμένων».

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top