12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακά ψέματα και μισές αλήθειες

Λίγο πριν από αυτά τα Χριστούγεννα, αν όλα πάνε καλά και με καθυστέρηση μιας διετίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να περάσει οριστικά στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή η Ελλάδα.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Περίπου μία εβδομάδα πριν από τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να περάσει η Ελλάδα οριστικά στην πλήρως ψηφιακή τηλεοπτική εποχή.

 

Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές για διάφορους λόγους κι αφού εξαντλήσαμε σχεδόν όλα τα περιθώρια το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοίνωσε τον τελικό (;) σχεδιασμό για την ψηφιακή μετάβαση. Μόνο που σε αυτήν περιλαμβάνονται αρκετά ψέματα ή και μισές αλήθειες ως προς τα… κατορθώματά μας.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ, στις 19/12/2014 ολοκληρώνεται η πλήρης μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση «με ταχύτητα, διαφάνεια και διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των πολιτών». Από τις πρώτες κιόλας λέξεις αρχίζουν τα… προβλήματα. Μόνο με ταχύτητα δεν γίνεται η περιβόητη μετάβαση, όσο για τη διαφάνεια και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου υπάρχουν αντίθετες απόψεις.

 

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει νόμιμο και αδειοδοτημένο δίκτυο παρόχου για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για μισή αλήθεια, αφού το δίκτυο παρόχου είναι αδειοδοτημένο (έστω και με τον τρόπο που έγινε), αλλά οι πάροχοι περιεχομένου παραμένουν πάνω από μια 20ετία άνευ αδειών. Αλλά και ο πάροχος δικτύου αδειοδοτήθηκε με την ΕΡΤ να μη συμμετέχει στη διαβούλευση για τον σχετικό διαγωνισμό, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να την κλείσει πριν από την ολοκλήρωσή του. Από την άλλη, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί ουσιαστικά μόνον η DIGEA (πάροχος δικτύου με μετόχους τους ιδιοκτήτες καναλιών εθνικής εμβέλειας) θα μπορούσε να αναλάβει το έργο.

 

Μέχρι να φτάσουμε πάντως στην πλήρη μετάβαση θα προηγηθούν συνολικά τρία περιοχικά switch off. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, έπειτα από αναβολές στις 31/10/2014 θα προχωρήσει η μετάβαση σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Στις 28/11/2014 θα ακολουθήσουν: Ηπειρος, Δ. Μακεδονία, Ιόνιο και Αιτωλοακαρνανία και στις 19/12/2014 θα γίνει η ψηφιακή μετάβαση σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία. «Από τις 19 Δεκεμβρίου οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα θα λαμβάνουν πλέον μόνον ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στις τηλεοράσεις τους». Η αλήθεια είναι ότι κάποιες περιοχές δεν καλύπτονται ψηφιακά και αναζητούνται τώρα λύσεις…

 

«Σε μόλις 176 ημέρες, δηλαδή σε λιγότερο από έξι μήνες, το ψηφιακό σήμα θα έχει καλύψει τουλάχιστον το 96% του ελληνικού πληθυσμού!». Πρόκειται για άλλο ένα… ψεματάκι. Η περιπέτεια της ψηφιακής ξεκίνησε το 2007 με στόχο την οριστική μετάβαση το 2012. Οταν λόγω αστοχιών και ολιγωριών φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν, μετακινήθηκε για τα μέσα του 2013, μετά για το τέλος της ίδιας χρόνιας, για να οδηγηθούμε στο καλοκαίρι του 2014 κι από εκεί στα φετινά Χριστούγεννα.

 

Το ΥΠΟΜΕΔΙ πάντως επιμένει ότι «πρόκειται για “χρόνο-ρεκόρ” σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά δεδομένα» και αναφέρει για παράδειγμα την Ιρλανδία, στην οποία «η μετάβαση ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε σε έναν χρόνο, στη Νορβηγία η μετάβαση ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο η μετάβαση ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2012. Η χώρα μας θα έχει πραγματοποιήσει την πιο σύντομη τελική ψηφιακή μετάβαση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».

 

Ακόμα ένα… ψέμα. Πανηγυρίζουν γιατί τρέξαμε πιο γρήγορα, αφού όμως είχαμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαδικασίες, τη διαφάνεια, τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Οι χώρες που αναφέρονται πέρασαν οριστικά στην ψηφιακή τακτοποιώντας πλήρως το τηλεοπτικό τους τοπίο (και με αδειοδοτημένα κανονικά τα κανάλια τους) το 2012! Εμείς θα φτάσουμε με τα χίλια ζόρια και έχοντας κάνει σειρά… αλχημειών στην οριστική μετάβαση στο τέλος του 2014, μόλις λίγους μήνες πριν από το τελικό περιθώριο.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το «Δημόσιο για πρώτη φορά λαμβάνει έσοδα από τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων». Αν αυτό ισχύει, τότε θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις τι ακριβώς έγινε με το τέλος χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. «Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης -καταλήγει το ΥΠΟΜΕΔΙ- ανοίγει ο δρόμος για αποδοτικότερη χρήση του τηλεπικοινωνιακού φάσματος, που αποτελεί σπάνιο δημόσιο πόρο. Δημιουργήθηκαν ήδη οι προϋποθέσεις για παροχή κινητών υπηρεσιών ευρυζωνικότητας από την επικείμενη διάθεση του “ψηφιακού μερίσματος” (800 MHz), πράξη που οδηγεί στην εξασφάλιση άμεσων εσόδων για το Δημόσιο άνω των 300 εκατ. ευρώ εντός του 2014». Κάτι βέβαια που μένει να αποδειχθεί, καθώς η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, κι αυτό αν δεν υπάρξουν πρόωρες εκλογές…

 

[email protected]

 

Scroll to top