12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Χαρικά δεν θα πάει πουθενά

Ακολουθώντας την εμπεριστατωμένη εισήγηση της εισαγγελέως, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία για την πολιτική πρόσφυγα Χαρικά Κιζίλκαγια.
      Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν περίπου 30 άτομα χθες το μεσημέρι έξω από το Εφετείο Αθηνών

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν περίπου 30 άτομα χθες το μεσημέρι έξω από το Εφετείο Αθηνών

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία η αναγνωρισμένη πολιτική πρόσφυγας κουρδικής καταγωγής Χαρικά Κιζίλκαγια αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Εφετών που εξέτασε το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, υιοθετώντας την απορριπτική εισαγγελική πρόταση. To δικαστήριο, ακολουθώντας και τη νομολογία συναφών υποθέσεων, με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση της εισαγγελέως απέρριψε το αίτημα έκδοσης, εστιάζοντας σε τρία σημεία:

 

1. ότι η Χαρικά είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ως πολιτική πρόσφυγας,

 

2. σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας (ασχέτως αν κάποιος είναι χαρακτηρισμένος ή όχι ως πρόσφυγας) θεωρείται βέβαιο πως αν επιστρέψει στη χώρα της θα υποστεί εξευτελιστική μεταχείριση ή βασανιστήρια,

 

3. τέλος, το δικαστήριο -με βάση την ακροαματική διαδικασία- χαρακτήρισε έωλη και προσχηματική τη δίωξη της Χαρικά στην Τουρκία.

 

«Εξαιρετική απόφαση»

 

«Πρόκειται για μια εξαιρετική εφαρμογή των νομολογιών, όπως θα έπρεπε να είναι όλες οι αποφάσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος της Χαρικά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, Σπύρος Κουλοχέρης, υπενθυμίζοντας πως ακόμη και σε άλλες περιπτώσεις, στις οποίες δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα από το κράτος υποδοχής ένας κρατικός φορέας (όπως ένα δικαστήριο) διαθέτει τη νομική δυνατότητα να θεωρήσει πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ενός ανθρώπου στη χώρα από την οποία προέρχεται.

 

Η Χαρικά παραμένει προφυλακισμένη στη Θήβα, καθώς έχει επιχειρηθεί να συνδεθεί χωρίς στοιχεία με τη γνωστή υπόθεση της Χίου. Είχε συλληφθεί στις 27 Ιουνίου μαζί με τον Σερίφ Τουρούντς (Ερκάν) και τη Φαντίκ Αντιγιαμάν. Το χθεσινό δικαστήριο δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

«Δεν δέχομαι τίποτα από όσα λέει η Τουρκία ότι έχω διαπράξει. Δεν ανήκω σε καμία οργάνωση. Από το 2008 συμμετέχω σε πολλές δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες, όπως πορείες και συγκεντρώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας και την Πρωτομαγιά. Στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή μου και με περιμένουν φυλακή και βασανιστήρια. Δεν δέχομαι, επίσης, αυτά που υποστηρίζουν ό,τι έκανα στην Ελλάδα. Δεν έκανα τίποτα παράνομο. Οταν έχουν προβλήματα οι εργάτες ή οι μαθητές είμαι δίπλα τους. Αγωνίζομαι για δημοκρατικά δικαιώματα», δήλωσε η Χαρικά στο δικαστήριο.

 

Scroll to top