12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μπόλιγουντ παίζει μπάλα

Πιουν Σίτι.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και βρίσκεται μόλις στην 158η θέση στην κατάταξη της FIFA. Εχοντας περάσει τόσα χρόνια υπό τον βρετανικό ζυγό, θα φανταζόταν κανείς ότι το ποδόσφαιρο θα ήταν το αγαπημένο άθλημα της Ινδίας. Και όμως, όχι. Η αγγλική επιρροή περιορίστηκε στη λατρεία για το χόκεϊ επί χόρτου και –κυρίως- στο κρίκετ. Ποδόσφαιρο, πουθενά… Απλά μερικές ημιεπαγγελματικές λίγκες διασκορπισμένες εδώ και εκεί.

 

Ομως τα κατορθώματα του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν παρεισφρήσει και σε αυτή την «παρθένα» αγορά και η ανάγκη των παιδιών να μιμηθούν τα κόλπα τους είναι υπαρκτή. Φαίνεται άλλωστε στις αναρίθμητες αλάνες και στους χωμάτινους δρόμους της χώρας.

 

Πώς θα μπορούσε όμως να οργανωθεί κάτι που να τραβήξει την προσοχή του κόσμου χωρίς να τον κουράσει;

 

Η λύση βρέθηκε μέσα από ένα πρωτάθλημα 8 ομάδων. Θα διαρκέσει μόλις δύο μήνες, ώστε να προλάβει και τους μουσώνες.

 

Ναι, αλλά χρειάζονταν «κράχτες». Βρέθηκαν στο πρόσωπο παικτών που έχουν ουσιαστικά τελειώσει την καριέρα τους και αναζητούσαν ένα τελευταίο συμβόλαιο. ‘Η παικτών που, μη έχοντας κάτι καλύτερο τη δεδομένη χρονική στιγμή, αποφάσισαν να ριχτούν σε αυτή την περίεργη όσο και εξωτική περιπέτεια.

 

Αρκούν όμως αυτοί; Για να «περπατήσει» το πράγμα στην Ινδία, αυτή την τόσο ιδιαίτερη χώρα, χρειάζονταν οι τοπικοί «κράχτες». Δεν ήταν αρκετοί ο Ντελ Πιέρο, ο Πιρές ή ο Λιούντμπεργκ. Επρεπε να μπουν τα μεγάλα μέσα. Και αυτά είναι δύο: κατ’ αρχάς το Μπόλιγουντ και, κατά δεύτερο λόγο, το κρίκετ. Οι αστέρες της οθόνης και οι αστέρες με τα άσπρα… Οταν μπήκαν αυτοί στο κόλπο εν είδει επενδυτών, η δημιουργία της ISL, της νέας λίγκας δηλαδή, έγινε πρώτη είδηση παντού – και παραμένει ψηλά. Βοήθησε επίσης ότι ειδικά οι ηθοποιοί του ινδικού κινηματογράφου είναι οι περισσότεροι αγγλοθρεμμένοι και λάτρεις του ποδοσφαίρου, γνωρίζοντας το πώς κινείται εμπορικά και σε επίπεδο marketing το συγκεκριμένο σπορ στο Νησί.

 

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά οι θεατές στα ινδικά γήπεδα, πέραν των γκολ, θα στρέφουν το βλέμμα στις εξέδρες των επισήμων κάθε τρεις και λίγο για να τσεκάρουν «κίνηση». Το να δουν από κοντά σε αγώνα της Τσεναϊγίν τον (φανατικό φίλο της Τσέλσι) Αμπισεκ Μπαστσάν και –κυρίως- τη σύζυγό του, Αϊσβαρία Ράι (πρώην Μις Υφήλιος, ηθοποιός και μία από τις ωραιότερες γυναίκες στον πλανήτη σύμφωνα με τα περιοδικά), θα τους «φτιάξει» τη μέρα, ίσως και τον μήνα. Πόσο μάλλον αν μαζί έρθει σε αγώνα και ο Αμιταμπ Μπαστσάν, πατέρας του Αμπισεκ και ο σημαντικότερος Ινδός ηθοποιός των τελευταίων 50 ετών!

 

Το ίδιο συμβαίνει και με την ομάδα του Μουμπάι! Είναι μεγάλη υπόθεση για τους κατοίκους της μεγαλούπολης το να ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο ο Ρανμπίρ Καπούρ, ο 32χρονος ηθοποιός-φαινόμενο, που επίσης προέρχεται από «τζάκι» ηθοποιών (πατέρας του ο εξαιρετικός Ρίσι Καπούρ) και μαζεύει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ για τις ερμηνείες του. Οταν, τέλος, μιλάμε για τον Χρίθικ Ροσάν και τον Τζον Αμπρααμ, τους επενδυτές στην Πιουν Σίτι του Κατσουράνη και τη Νορθίστ Γιουνάιτεντ του Τζόρβα, μιλάμε για τους καρδιοκατακτητές της οθόνης και το «σίγουρο χαρτί» των ινδικών στούντιο για ρεκόρ εισιτηρίων.

 

Το θέμα βέβαια είναι το κατά πόσο το ποδόσφαιρο στην Ινδία, αυτό το συνονθύλευμα βετεράνων παικτών, τυχοδιωκτών (με την καλή έννοια) ποδοσφαιριστών, ηθοποιών και επιχειρηματιών, μπορεί να αποκτήσει γερές βάσεις –έστω και σαν θέαμα δύο μηνών, εν είδει μίνι πρωταθλήματος με ομίλους και κατόπιν νοκ άουτ αναμετρήσεις και ένα Κύπελλο στο τέλος της διαδρομής. Θα φανεί στο χειροκρότημα μάλλον…

 

……………………………………

 

Ατλέτικο ντε Κολκάτα

Εδρα: Σολτ Λέικ Στέιντιουμ, Καλκούτα (120.000 θεατών)

Προπονητής: Αντόνιο Λόπεθ Αμπας

 

Το όνομά της αλλά και τα χρώματά της (ερυθρόλευκες φανέλες, μπλε σορτσάκια) οφείλονται στο ότι το 50% του συλλόγου ανήκει στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Μεταξύ των επενδυτών της ξεχωρίζει ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ της Ινδίας, ο 42χρονος Σουράβ Γκάνγκουλι, ο επονομαζόμενος και «Πρίγκιπας της Καλκούτας», που την τελευταία διετία είναι και μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας στην επιτροπή που ερευνά τα σκάνδαλα στημένων αγώνων και παράνομου στοιχηματισμού σε όλα τα αθλήματα. Ο «ισπανικός» αέρας της Ατλέτικο είναι εμφανής και στα ονόματα που την απαρτίζουν. Ο Λουίς Γαρθία, πρώην της Λίβερπουλ και του Παναθηναϊκού, ηγείται ενός «καστ» όπου ξεχωρίζουν επίσης οι Μπόρχα Φερνάντεθ (κάποτε στη Ρεάλ Μαδρίτης), Τζόφρε Ματέου (κάποτε στην Μπαρτσελόνα) και ο Χοσέμι που είχε επίσης περάσει από το Μερσεϊσάιντ.

Τσεναϊγίν

Εδρα: Τζαουαχαρλάλ Νεχρού Στέιντιουμ, Τσενάι (40.000 θεατών)

Παίκτης-προπονητής: Μάρκο Ματεράτσι

 

Η Τσεναϊγίν πέρασε από 40 κύματα μέχρι να γίνει η μία από τις οκτώ ομάδες της ινδικής ποδοσφαιρικής λίγκας. Η κομβική στιγμή ήρθε τον Αύγουστο, όταν ο σταρ του Μπόλιγουντ, Αμπισεκ Μπαστσάν, είπε το «ναι» στο να γίνει ο βασικός επενδυτής του συλλόγου, μαζί με τον κρίκετερ Μαχέντρα Σινγκ Ντόνι και τον επιχειρηματία και κινηματογραφικό παραγωγό Ρόνι Σκριουβάλα. Για πρώτη φορά από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του στην Ιντερ, εν έτει 2011, ο Μάρκο Ματεράτσι επιστρέφει στη δράση και βασική του επιδίωξη είναι κυρίως η προπονητική. Η ομάδα είναι ως επί το πλείστον «αγγλική», καθώς αποκτήθηκαν παίκτες με… χιλιόμετρα στα γήπεδα του Νησιού. Ξεχωρίζουν οι Ελάνο και Μπερνάρ Μεντί, όπως και ο πρώην «κόκκινος διάβολος» Μικαέλ Σιλβέστρ.

Ντέλι Ντάιναμος

Εδρα: Τζαουαχαρλάλ Νεχρού Στέιντιουμ, Δελχί (60.000 θεατών)

Προπονητής: Χαρμ φαν Φελντχόφεν

 

Αυτό που εμείς αποκαλούμε Νέο Δελχί, οι ντόπιοι το αποκαλούν «Ντέλι» – σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πρωτεύουσα της Ινδίας και την πόλη όπου επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, μετά τη διετή θητεία στην Αυστραλία. Αυτή ήταν και η πιο ηχηρή μεταγραφή της ISL φέτος – βοήθησε και η οικονομική επιφάνεια του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού DEN TV Networks, που τα «έσκασε» στον Ιταλό βετεράνο και παράλληλα συνήψε και συμφωνία συνεργασίας με την ολλανδική Φέγενορντ. Εξ ου και ο Ολλανδός τεχνικός Χαρμ φαν Φελντχόφεν στον πάγκο της… Ασημος, πέρασε την προπονητική του καριέρα σε ομάδες όπως η Γκερμινάλ, η Σερκλ Μπριζ, η Μαλίν και η Ρόντα. Εκτός του Ντελ Πιέρο, στο ρόστερ ίσως σας θυμίζει κάτι το όνομα του Μόρτεν Σκούμπο, πρώην διεθνή με τη Δανία.

 

 Γκόα

Εδρα: Φατόρντα Στέιντιουμ, Γκόα (24.500 θεατών)

Προπονητής: Ζίκο

 

Η Γκόα είναι για την Ινδία ό,τι η Ελούντα για την Ελλάδα: το μέρος των εξωτικών διακοπών, των εντυπωσιακών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πάνω στην άμμο και ανάμεσα στα φοινικοδάση. Οχι η κλασική Ινδία δηλαδή… Σε αυτή την πόλη της high society εδρεύει η ομάδα που προπονεί ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, ο Ζίκο, και το μεγάλο αστέρι της οποίας είναι ο Ρομπέρ Πιρές, ο 40χρονος Γάλλος πρώην διεθνής με τη μεγάλη καριέρα στην Αρσεναλ. Πολύ σημαντικός άνθρωπος για την αχανή αυτή χώρα της Ασίας είναι και ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, ο Βενουγκοπάλ Ντουτ. Κατάγεται από «μεγάλο τζάκι», καθώς ο πατέρας του ήταν από τους κορυφαίους Ινδούς εμπόρους ζαχαρότευτλων και βαμβακιού. Ο ίδιος ίδρυσε μια από τις πρώτες βιομηχανίες κατασκευής έγχρωμων τηλεοράσεων στη χώρα και η Videocon Electronics πλέον θεωρείται κολοσσός στον τομέα της.

Κεράλα Μπλάστερς

Εδρα: Τζαουαχαρλάλ Νεχρού Στέιντιουμ, Κότσι (24.500 θεατών)

Παίκτης-προπονητής: Ντέιβιντ Τζέιμς

 

Το Κότσι βρίσκεται στη Νότια Ινδία, στην περιοχή της Κεράλα, στις ακτές της Αραβικής Θάλασσας. Το όνομα «Μπλάστερς» (κεραυνοί) της ομάδας προέρχεται από το χαϊδευτικό τού πλέον αγαπημένου σπόρτσμαν των Ινδών: του κρίκετερ Σάτσιν Τεντούλκαρ, του επονομαζόμενου «Μάστερ Μπλάστερ», που πέρσι αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ο 41χρονος Τεντούλκαρ, μαζί με τον επιχειρηματία Πρασάντ Β. Ποτλούρι, είναι οι ιδιοκτήτες τής θεωρητικά πιο αδύναμης ομάδας του πρωταθλήματος. Παίκτης-προπονητής είναι ο Ντέιβιντ Τζέιμς, τον οποίο οι οπαδοί της Λίβερπουλ θα θυμούνται πάντα ως τον τερματοφύλακα που λάτρευαν να μισούν. Διασημότερος παίκτης της; Μάλλον ο Μάικλ Τσόπρα, που είχε παίξει σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας, αλλά η καριέρα του ποτέ δεν απογειώθηκε (Γουότφορντ, Νότιγχαμ, Μπάρνσλεϊ, Κάρντιφ, Σάντερλαντ, Ιπσουιτς, Μπλάκπουλ…)

 

 Μουμπάι Σίτι

Εδρα: Πατίλ Στέιντιουμ, Μουμπάι (55.000 θεατών)

Προπονητής: Πίτερ Ριντ

 

Η πολυπληθέστερη πόλη της Ινδίας –και 5η σε πληθυσμό στον κόσμο- είναι η παλιά Βομβάη που το 1996 μετονομάστηκε σε Μουμπάι. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της οικονομίας, του εμπορίου και του θεάματος, που διαθέτει και ομάδα με αρκετά ηχηρά ονόματα. Κατ’ αρχάς στον πάγκο έχει τον Πίτερ Ριντ, που είχε περάσει και από τις Μάντσεστερ Σίτι και Σάντερλαντ ως προπονητής. Στην ομάδα ξεχωρίζουν οι Φρέντι Λιούντμπεργκ και Νικολά Ανελκά, ενώ εκεί παίζει πλέον και ο Μάνουελ Φρίντριχ, που πέρσι ήταν συμπαίκτης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην Ντόρτμουντ – λύση ανάγκης για τον Γιούργκεν Κλοπ όταν προέκυψαν οι πολλοί τραυματισμοί στην άμυνα. Μιλώντας βέβαια για την ομάδα του Μουμπάι, όπου εδρεύει η κινηματογραφική βιομηχανία του Μπόλιγουντ, δεν θα μπορούσε να λείπει ένας μέγκα-σταρ της οθόνης από το ιδιοκτησιακό της σχήμα: ο Ρανμπίρ Καπούρ.

Νορθίστ Γιουνάιτεντ

Εδρα: Ιντιρα Γκάντι Αθλέτικ Στέιντιουμ, Γκουαχάτι (35.000 θεατών)

Προπονητής: Ρίκι Χέρμπερτ

 

Ενας Ευρωπαίος και παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ισπανία, ο Ζοάν Καπντεβίλα, συνεχίζει την καριέρα του στην ομάδα του Γκουαχάτι, στην ανατολική Ινδία, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας. Στη Νορθίστ Γιουνάιτεντ, η οποία φέρει οκτώ αστέρια στον θυρεό της –όσες και οι πολιτείες της επαρχίας του Ασάμ-, επέλεξε να συνεχίσει τη δική του και ο Ελληνας διεθνής τερματοφύλακας Αλέξανδρος Τζόρβας, αμέσως μετά τη θητεία του στον Απόλλωνα Σμύρνης. Προπονητής είναι ο Νεοζηλανδός Ρίκι Χέρμπερτ. Και στη Νορθίστ, όπως σε τρεις άλλες ομάδες, επενδύει ένας σταρ του ινδικού κινηματογράφου – στην προκειμένη περίπτωση, ο Τζον Αμπρααμ, πρώην μοντέλο, νυν ηθοποιός, παραγωγός και επενδυτής σε projects που αφορούν τον αθλητισμό και έχουν φιλανθρωπικές προεκτάσεις.

Εδρα: Σρι Σιβ Τσατραπάτι Σπορτς, Πιουν (22.000 θεατών)

Προπονητής: Φράνκο Κολόμπα

 

Αν υπάρχει μια ομάδα στην Ινδία η οποία υπερηφανεύεται ότι διαθέτει παίκτη που αγωνίστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτή είναι η Πιουν Σίτι. Ο λόγος για τον Κώστα Κατσουράνη, που μαζί με τον Μπρούνο Τσιρίλο θα περάσουν τους επόμενους δύο μήνες στο Πιουν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Μαχαράστρα, εκεί όπου βρίσκεται το Μουμπάι. Τα μισά χρήματα στην Πιουν Σίτι βάζει ένα τεράστιο όνομα του Μπόλιγουντ, ο Χρίθικ Ροσάν. Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από τη Φιορεντίνα, που είδε στην Ινδία μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για άγρα ταλέντων. «Ιταλική» εσάνς άρα στην ομάδα, με τον 59χρονο Φράνκο Κολόμπα στον πάγκο και τον Νταβίντ Τρεζεγκέ, που πέρασε μια δεκαετία στη Γιουβέντους, να είναι το κορυφαίο όνομα του ρόστερ.

 

Scroll to top