13/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα πρόστιμα από την Ε.Ε. θα τα πληρώνουν οι ΟΤΑ

Με τροπολογία των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών θέλουν να μετακυλίσουν το βάρος των ευθυνών για παραλείψεις ή μη σύννομες διαδικασίες από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Προσπάθεια να μετακυλίσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το συνολικό βάρος των ευθυνών της για παραλείψεις ή μη σύννομες διαδικασίες που είχαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταλογίζουν στην κυβέρνηση αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

 

Αφορμή αποτελεί τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Θα παρακρατείται το ποσό

 

Η τροπολογία των υπουργών Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλου, και Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, προβλέπει ότι σε περίπτωση καταδίκης της χώρας από το Δικαστήριο της Ε.Ε., λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης οργάνου δήμου ή περιφέρειας, το πρόστιμο θα πληρώνεται από τον οικείο ΟΤΑ, καθώς θα παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

 

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «τέτοιου είδους παραβιάσεις αφορούν κυρίως τον χώρο της ανάθεσης και εκτέλεσης έργων των ΟΤΑ ή μελετών».

 

Αυτοδιοικητικοί θεωρούν ότι το κεντρικό κράτος θα επιχειρήσει να «σπρώξει» ευθύνες παραλείψεων που του αναλογούν, και έχουν αποτέλεσμα επαπειλούμενα ή επιβαλλόμενα υψηλότατα πρόστιμα σε βάρος της χώρας, προς την Αυτοδιοίκηση. Αλλοι εκτιμούν ότι ο νόμος έχει κενά, καθώς δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί ο διαχωρισμός της ευθύνης μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης σε πλήθος περιπτώσεων.

 

Σε ενδεχόμενη μετακύλιση των προστίμων, οι ΟΤΑ θα αποδυναμωθούν οικονομικά περισσότερο, μετά τις περικοπές ύψους περίπου 60% των ΚΑΠ. Περαιτέρω, αυτοδιοικητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων, να ασκηθεί πίεση σε δήμους και περιφέρειες να αποδεχθούν κυβερνητικές αποφάσεις.

 

Ολα αυτά, σε σύντομο διάστημα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες τοπικές διοικήσεις, τη συμμετοχή αιρετών στο «μπλόκο» κατά του «επανελέγχου» και την επιστολή της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, για αναθεώρηση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Τι προβλέπει η τροπολογία

 

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο ΟΤΑ οφείλει αμελλητί να συμμορφωθεί πλήρως με το περιεχόμενο και το διατακτικό της απόφασης οργάνου της Ε.Ε. Αν ο Οργανισμός, για οποιονδήποτε λόγο, δεν συμμορφώνεται, «ο ελεγκτής νομιμότητας τον καλεί, εγγράφως, να συμμορφωθεί, εντός ορισμένης προθεσμίας, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες αφότου ο ΟΤΑ έλαβε γνώση της σχετικής κλήσης. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο ελεγκτής νομιμότητας προβαίνει ο ίδιος, καθ’ υποκατάσταση, σε κάθε πράξη που είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση».

 

Για αποφάσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ελλάδας που έχουν ήδη εκδοθεί κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, «ο ελεγκτής νομιμότητας ή ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για συμμόρφωση, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας πρόσκλησης, εφόσον έχει παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης της Ε.Ε. και δεν έχει εισέτι επέλθει η πλήρης συμμόρφωση».

 

 

 

 

 

 

Scroll to top