Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης εξακολουθεί να εκπέμπει η ΔΗΜΑΡ, ενώ εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η αποκατάσταση των σχέσεων του Φώτη Κουβέλη με τους εννέα βουλευτές του.
Αφενός, το ρήγμα που προκλήθηκε στο συνέδριο δεν έχει καταστεί δυνατόν να γεφυρωθεί. Αφετέρου, μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -εκτός του εύλογου προβληματισμού που αναπτύσσεται για την κακή πορεία του κόμματος- διεξάγονται συζητήσεις που δεν αποκλείουν ομαδικές ανεξαρτητοποιήσεις ή ακόμη και εγκατάλειψη της προσπάθειας για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.
Με το μέλλον της ΔΗΜΑΡ να διαγράφεται άδηλο, ουδείς ρισκάρει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι τελικά θα συμβεί. Ωστόσο, υπό την κοινή πεποίθηση στους κόλπους των βουλευτών ότι η συνοχή έχει απολεσθεί και τη δραματική διαπίστωσή τους ότι σχεδόν τα πάντα όσον αφορά το «συλλογικό αύριο» του κόμματος κρέμονται από μια κλωστή, ιδιαιτέρως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία προγραμματίζεται για την Τετάρτη.
Εξίσου καθοριστική θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα εκλεγούν ο νέος γραμματέας (εκτιμάται ότι θα συνεχίσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος) και η Εκτελεστική Επιτροπή, που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην απόπειρα για την «ολική επαναφορά». Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ηγετική ομάδα έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τις επιλογές της, καθώς της καταλογίζονται βαριές ευθύνες για τη συντριπτική ήττα των ευρωεκλογών, ενώ στο πρόσφατο συνέδριο αποτυπώθηκε ένα ξεκάθαρο αίτημα για σαρωτικές αλλαγές στα ανώτατα κομματικά κλιμάκια.
Οσο πάντως τα μαύρα σύννεφα σκεπάζουν τον ουρανό της Αγίου Κωνσταντίνου, τόσο πληθαίνουν οι ζυμώσεις, οι διεργασίες και τα δείπνα, μυστικά ή φανερά, μεταξύ βουλευτών και στελεχών.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και αγωνίες, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης -μία ημέρα πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης- συγκεντρώθηκαν και συνέφαγαν στο σπίτι της Μαρίας Ρεπούση (έλειπε η Μαρία Γιαννακάκη λόγω κοινοβουλευτικής δραστηριότητας στο εξωτερικό).
Τι είπαν οι βουλευτές
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο επίκεντρο του «μυστικού δείπνου» (ίσως επαναληφθεί και αύριο) τέθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα του συνεδρίου, η επόμενη ημέρα στο κόμμα και η δυνατότητα ανάκαμψης, καθώς και οι ευρύτερες, ρευστές πολιτικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ούτε παρατηρήθηκε ομοφωνία στις γνώμες που εκφράστηκαν, πλην της μάλλον αυτονόητης παραδοχής της ομήγυρης ότι, πρώτον, η ΔΗΜΑΡ παραμένει σε δεινή θέση και, δεύτερον, ότι διατηρούνται οι πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ βουλευτών και ηγεσίας, που είναι άγνωστο αν θα πάψουν να υφίστανται.
Στο τραπέζι έπεσαν, τέλος, ιδέες που και μόνο στο άκουσμά τους φέρνουν μούδιασμα, ενώ ενδεχόμενη υλοποίησή τους θα προκαλούσε με βεβαιότητα σεισμικές δονήσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου. Η πλέον προωθημένη πρόταση αναφερόταν σε ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ενώ φέρεται να προτάθηκε -επί της ουσίας- η αυτοδιάλυση του κόμματος στη βάση της εκτίμησης ότι, από τη μια πλευρά, το 3% αποτελεί μη επιτεύξιμο στόχο και, από την άλλη, ότι είναι προτιμότερη η προεκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαψεύδει ότι το κόμμα του θα γίνει «παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθυμίζει ότι στις αποφάσεις του συνεδρίου «υπογραμμίζεται εμφατικά η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ» («Πρώτο Θέμα»).
Σχολιάζοντας δε την παρότρυνση των βουλευτών να αφήσει τα κομματικά ηνία, ο κ. Κουβέλης παραπέμπει και πάλι στα αποτελέσματα του συνεδρίου σημειώνοντας: «Είχα δηλώσει από την αρχή του συνεδρίου ότι εάν μου ζητηθεί από τους συντρόφους μου να παραμείνω στην αρχηγία του κόμματος θα το κάνω. Η απόφασή τους είναι για μένα εντολή ενότητας και επανεκκίνησης. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τους δικαιώσω».
Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ «συνέχουν οι συλλογικές αποφάσεις και η κοινή θέληση υπεράσπισης της πολιτικής μας», ενώ απορρίπτει χαρακτηρισμούς από βουλευτές και στελέχη για «δίκες της Μόσχας».