cosco

14/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο «αγκάθια» στο «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ – Cosco

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε γνωστές τις παρατηρήσεις του στο «Φιλικό Διακανονισμό» μεταξύ της ΟΛΠ και της Cosco. Έκτακτη συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ στις 11 Νοεμβρίου, ενώ η Cosco έστειλε εξώδικο στον ΟΛΠ για επίσπευση των διαδικασιών.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Με δυο σημαντικές οικονομικές παρατηρήσεις, που η μια αφορά το εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει η ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική της Cosco) στον ΟΛΠ κάθε χρόνο και η άλλη το ετήσιο ενοίκιο επι της παραχωρημένης έκτασης, έγινε γνωστή τη Δευτέρα η απόφαση και το σκεπτικό της του VI Τμήματος (ΣΤ' Διακοπών)του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει νόμιμο το «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ – Cosco.

Να σημειωθεί οτι το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρχικά έκρινε τυπικά δεκτή την αίτηση ανάκλησης της ΣΕΠ ΑΕ για την πράξη του Ζ' Κλιμακίου του Δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει οτι δεν έπρεπε να κυρωθεί το κείμενο του «Φιλικού Διακανονισμού» ως «βλαπτικό για το δημόσιο» και στην συνέχεια ερεύνησε τη βασιμότητα των λόγων της.

Χαρακτηριστικό είναι οτι ο Αντεπίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρότεινε την απόρριψη τη αιτήσεως της ΣΕΠ, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν οτι έπρεπε να ανακληθεί η απόφαση του Ζ' Κλιμακίου και απεφάνθηκε οτι «δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου της δεύτερης τροποιοιητικής σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και της ΣΕΠ σύμφωνα με το σκεπτικό».

Οι δυο σημαντικές παρατηρήσεις που υπάρχουν στο σκεπτικό της απόφασης και οι οποίες απ' οτι φαίνεται δημιουργούν νομικά κενά και νομικές αμιφισβητήσεις είναι:

Σύμφωνα με την πρώτη παρατήρηση των δικαστών, το «πάγωμα» της καταβολής του εγγυημένου ανταλλάγματος, που ζητάει η ΣΕΠ Α.Ε. επικαλούμενη την οικονομική κρίση της χώρας, μπορεί να γίνει μόνο όσο διαρκεί η κατασκευή του δυτικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ, το ανώτερο για 7 χρόνια. Η δεύτερη αφορά στον υπολογισμό του σταθερού ενοικίου που καταβάλλει η ΣΕΠ, το οποίο αφορά την παραχωρούμενη έκταση. Το σκεπτικό των δικαστών λέει ότι σ' αυτή την έκταση θα πρέπει να προστεθεί και η έκταση του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ που θα κατασκευαστεί, γεγονός που σημαίνει ότι το ενοίκιο θα αυξηθεί.

Οπως ενημέρωσε το Δ.Σ. του ΟΛΠ ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του Γιώργος Ανωμερίτης, την επόμενη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 θα συνέλθει εκ νέου εκτάκτως το Δ.Σ. του Οργανισμού με μοναδικό θέμα τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για τις 11 Νοεμβρίου ημέρα Τρίτη, προκειμένου να εγκρίνει το συμβατικό κείμενο του έργου «Φιλικός Διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την ενημέρωση του ΔΣ απο τον Γ. Ανωμερίτη εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις απο την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι υποστήριξαν οτι εαν κάποιος αγνοήσει τις δυο βασικές παρατηρήσεις του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες. Τόνισαν μάλιστα οτι αυτές οι ευθύνες θα αναζητηθούν δικαστικά και στο ενδεχόμενο προσπάθειας καταστρατήγησης της απόφασης θα αντιδράσουν δυναμικά.

Με ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται η σύγκλιση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ στις 11 Νοεμβρίου, αφου θα πρέπει να τοποθετηθεί ο βασικός μέτοχος που είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Εαν οι μέτοχοι τελικά συμφωνήσουν ο «Φιλικός Διακανονισμός» θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Γεγονός είναι πάντως οτι η Cosco βιάζεται να κλείσει η υπόθεση και για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα έστειλε εξώδικο στον ΟΛΠ καλώντας τον να υπογράψει το κείμενο του «Φιλικού Διακανονισμού».

Να σημειωθεί οτι ο κ. Ανωμερίτης στην ενημέρωσή του στο ΔΣ του ΟΛΠ σημείωσε επίσης οτι στη νέα επένδυση των Κινέζων στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, συνολικής επένδυσης 230.000.000 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών, καθώς και η μηχανολογική αναβάθμιση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, μετά την κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ και την αναβάθμιση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ.

Μετά τα συγκεκριμένα έργα, η ετήσια δυναμικότητα για τη ΣΕΠ Α.Ε. θα ανέλθει σε 6.200.000 TEU, τα οποία μαζί με το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ Α.Ε. (προβλήτας Ι) δυναμικότητας 1.000.000 TEU καθιστούν το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ της ΣΕΠ αυξάνεται από 3.700.000 TEU σε 6.200.000 TEU χωρίς αλλαγή του ποσοστού ανταλλάγματος προς τον ΟΛΠ Α.Ε. (24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ από το 2017).
efsyn.gr

Scroll to top