foitites

14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρυτανικό λοκ άουτ!

Με προληπτικό λουκέτο και αστυνομική περιφρούρηση των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών απάντησαν οι αρχές του Ιδρύματος στην κινητοποίηση των φοιτητών που αντιδρούν στις διαγραφές και ζητούν να έχουν τις αναγκαίες και απαραίτητες φοιτητικές παροχές.
      Pin It

Των Αννας Ανδριτσάκη, Στέργιου Ζιαμπάκα

 

«Ανοιχτό για διαγραφές, security, αστυνομία, επιχειρήσεις. Κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών». Η φράση αυτή που αναγραφόταν στο πανό που ανάρτησαν φοιτητές, χθες, στο κτίριο της Πρυτανείας αποτυπώνει συνοπτικά τη νοοτροπία που έρχεται να επικρατήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Η νέα του διοίκηση έσπευσε να αντιμετωπίσει μια προαναγγελθείσα κινητοποίηση με προληπτικό λουκέτο και αστυνομική περιφρούρηση των χώρων.

 

Γενικές συνελεύσεις μιας σειράς φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ (Πληροφορικής, Βιολογικού, Χημικού, Νομικής, Φιλοσοφικής) αποφάσισαν κινητοποιήσεις και κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας. Οι φοιτητές αντιδρούν στις διαγραφές και ζητούν τις αναγκαίες και απαραίτητες φοιτητικές παροχές και να μη φρουρούν τη σχολή τους ιδιωτικές εταιρείες security.

 

Από νωρίς το πρωί άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονταν σε σημεία γύρω από το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ. Οι φοιτητές είχαν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για τις 11.00. Στη διάρκεια της ημέρας, μετά την αστυνομική παρουσία στο κτίριο της πρυτανείας, κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 13.00. Κατά την προσπάθειά τους να μεταβούν στα Προπύλαια, από τη Νομική, αστυνομικοί τούς «μπλόκαραν» και παρενέβησαν για τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν.

 

Οπως εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.», στις προθέσεις τους δεν ήταν κάποιου είδους κατάληψη, αλλά η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας και η παράδοση ψηφίσματος με το αίτημά τους να διεξαχθεί Σύγκλητος, με σκοπό τη συζήτηση των ζητημάτων των διαγραφών, κυρίως, της σίτισης, των security και της καθαριότητας και τη λήψη αποφάσεων που θα ευθυγραμμίζονται με τις αντίστοιχες των φοιτητικών συλλόγων, ή την έναρξη διαλόγου για τα ζητήματα αυτά, με τη συμμετοχή των φοιτητών.

 

Η πρυτανεία απάντησε με λοκ άουτ. Μπορεί κάποιος να κάνει λόγο για μια ακόμη περίπτωση κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, έχοντας υπόψη ότι οι φοιτητές στερήθηκαν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους εντός του πανεπιστημιακού κτιρίου.

 

Οι διαβεβαιώσεις εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών ότι οι πόρτες δεν ήταν κλειδωμένες, απλώς ελεγχόμενης προσέλευσης -δηλαδή μόνο για το προσωπικό- δεν αλλάζουν την εικόνα για τη νέα τάξη πραγμάτων που φαίνεται να διαμορφώνεται στο κορυφαίο Ιδρυμα της χώρας.

 

Μηχανισμοί καταστολής

 

Προληπτική καταστολή ανεξαιρέτως και αδιακρίτως πραγματικών δεδομένων ή πράξεων, τις οποίες ακόμα και ο νομοθέτης διακρίνει σε αξιόποινες ή μη, προκειμένου να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί καταστολής.

 

Η απάντηση από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Καλοκαιρινό, υπεύθυνο για θέματα ασφάλειας, είναι σαφής των προθέσεων των νέων πρυτανικών αρχών: «Είχαμε πληροφορίες ότι θα γίνουν κινητοποιήσεις και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών αποφασίσαμε να κλείσουμε, όχι να κλειδώσουμε, τις πόρτες και να καλέσουμε εγκαίρως την αστυνομία».

 

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν είχαν ειδοποιηθεί για το είδος της κινητοποίησης και αν η αστυνομία είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα, αφού οι αποφάσεις των φοιτητών ήταν γνωστές από προχθές, ο αντιπρύτανης δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Στο ερώτημα εάν θα παραμείνει το «λουκέτο», ο αντιπρύτανης απάντησε: «Εξαρτάται από τις πληροφορίες που θα έχουμε».

 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισήμανε πως δεν αποκλείστηκε η επικοινωνία με τους συγκεντρωμένους, αλλά, αντιθέτως, επιδιώχθηκε από τη διοίκηση, καθώς δόθηκε εντολή να ζητηθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο, ωστόσο, δεν υπήρχε. Σύμφωνα με τους φοιτητές, δεν τους ζητήθηκε το ψήφισμα. Αλλωστε, λένε, οι συνθήκες, λόγω lockout, δεν επέτρεπαν την επικοινωνία τους με τη διοίκηση.

 

«Το έχουμε καταστήσει σαφές. Οποιοδήποτε ψήφισμα διαμαρτυρίας είναι ευπρόσδεκτο», τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός, θέτοντας ταυτόχρονα το όριο ανοχής της διοίκησης. Οτιδήποτε περισσότερο θα αντιμετωπίζεται δραστικά. Αποκλεισμός πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, δυναμική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων για επιφυλακή και παρέμβαση.

 

«Η ποινικοποίηση του δικαιώματος συνδικαλιστικής παρέμβασης και η φίμωση κάθε ριζοσπαστικής φωνής εντός του Πανεπιστημίου εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο αυταρχικοποίησης και εκφασισμού της κοινωνικής και πολιτικής ζωής», αναφέρει ανακοίνωση των προαναφερθέντων φοιτητικών συλλόγων, συμπληρώνοντας: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) κίνηση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ ακολουθεί την τρομοκρατική εισαγγελική παρέμβαση σε κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρωτοβουλία του πρύτανη του ΑΠΘ, Μήτκα. Η πρακτική αυτή, εν τέλει, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα των νέων οργανισμών λειτουργίας που σκιαγραφούν ένα πανεπιστήμιο πλήρως αυταρχικοποιημένο, το οποίο δεν επιτρέπει καμία φωνή συλλογικής διεκδίκησης στο εσωτερικό του».

 

Νέες κινητοποιήσεις

 

Οι φοιτητές προσανατολίζονται σε ίδιου τύπου κινητοποιήσεις από την Πέμπτη, μετά τις γενικές συνελεύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο. Στην ίδια τροχιά, όπως περιγράφουν στην «Εφ.Συν.», κινούνται και μια σειρά φοιτητικών συλλόγων στην περιφέρεια, επομένως προσανατολίζονται σε κοινές δράσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Οπως επισημαίνει ο Κώστας Κανδηλώρος, μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής, «οι φοιτητικοί σύλλογοι, απέναντι σε αυτήν την επίδειξη αυταρχισμού και βίας, δηλώνουν ότι δεν τρομοκρατούνται και ότι θα συνεχίσουν μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις να προωθούν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών απέναντι σε μια σειρά ζητήματα, όπως είναι το μέτρο των διαγραφών, η ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δημόσιων υποδομών, όπως είναι η σίτιση, η στέγαση και προπτυχιακά προγράμματα, και ότι σε συντονισμό με τους υπόλοιπους κλάδους της εκπαίδευσης που αγωνίζονται ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης θα βγουν δυναμικά το επόμενο διάστημα στο προσκήνιο».

 

…………………………………………………………………………………..

 

Παραίτηση του πρύτανη της ΑΣΚΤ

 

Την παραίτησή του για λόγους υγείας υπέβαλε χθες ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριος Σπηλιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις την 1η Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή της παραίτησής του κάνει λόγο για «πολυδιάσπαση των πόρων του ιδρύματος, η οποία, αντί να περιοριστεί σε καιρούς βαθύτατης κρίσης, πολλαπλασιάστηκε», ενώ αναφέρεται και σε ένα «κυνήγι μαγισσών με αφορμή ανώνυμες επιστολές που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο και τον Τύπο, δυσφημώντας συναδέλφους και πλήττοντας το κύρος της σχολής».

 

Scroll to top