kordalis

14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανώμαλη …γείωση

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις του κόβει τα φτερά του Σαμαρά και για την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και για τα 11 δισ. του ΤΧΣ που υπολόγιζε ως μαξιλάρι.
      Pin It

Των Κώστα Μοσχονά – Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΔΑΛΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΔΑΛΗ

Αταλάντευτοι στη γραμμή «ξεχάστε τα περί εξόδου» και μην υπολογίζετε στο «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένουν οι δανειστές της χώρας. «Ξέρουμε ότι το πρόγραμμα τελειώνει. Υπάρχει μεγάλη συμφωνία στο γεγονός ότι θα πρέπει να είναι βιώσιμη η έξοδος της Ελλάδας και αξιόπιστη για όλα τα εξωτερικά μέρη» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Ερωτηθείς για την προληπτική γραμμή στήριξης του ΔΝΤ, που «έπεσε» πρόσφατα στο τραπέζι των συζητήσεων ως… εναλλακτική λύση διακοπής του προγράμματος του Ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι θα συνοδεύεται από όρους.

 

Ποιο… μαξιλάρι;

 

Σε ό,τι αφορά το περιβόητο «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ, στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για τη μείωση του χρέους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινκ, είπε: «Δεν ξέρουμε τι ποσό από το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ θα περισσέψει». Κι αυτό δεν θα είναι γνωστό ούτε στο τέλος του μήνα, όταν θα ανακοινωθούν τα stress tests των τραπεζών, καθώς αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες θα έχουν ένα περιθώριο 6-9 μήνες για να το καλύψουν με ίδια μέσα. Από εκεί και πέρα συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα μία επιλογή θα είναι να επιστρέψει τα χρήματα για να μειωθεί το χρέος. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αν υπάρξει αίτημα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ΤΧΣ για την κάλυψη άλλων αναγκών πλην της στήριξης των τραπεζών, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το Δ.Σ. του ESM αλλά και ορισμένα Κοινοβούλια.

 

Ερωτηθείς αν το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά υπάρχουν κανόνες. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών για να ξεκινήσει η… εξόδιος.

 

Οπως Τόμσεν και Λαγκάρντ

 

Δεν παρέλειψε φυσικά, όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν, να μας απονείμει τα εύσημα για τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ωστόσο επανέλαβε, ως είθισται, ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε και σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς η ανάπτυξη είναι εύθραυστη και ασθενική.

 

Γενικά μιλώντας, προκειμένου να στείλει μήνυμα στα «προβληματικά» από δημοσιονομικής άποψης μέλη της Ε.Ε. και κυρίως στη Γαλλία, επανέλαβε τη ρητορική της Μέρκελ περί τριών πυλώνων εξυγίανσης: σφιχτός προϋπολογισμός, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ώστε να επιστρέψουν τα κράτη-μέλη και η Ευρώπη συνολικά σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Scroll to top