14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα άκρα η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης

Η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και ο «θερμός χαιρετισμός» της εισαγγελικής παρέμβασης από τον Σαμαρά -που εκτιμήθηκε ως ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης- ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Τον καβγά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ άνοιξε η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη στο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για πιθανό χρηματισμό βουλευτών από επιχειρηματίες, προκειμένου να υπερψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΑΜΕ/ΜΠΕ

Τον καβγά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ άνοιξε η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη στο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για πιθανό χρηματισμό βουλευτών από επιχειρηματίες, προκειμένου να υπερψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Στο «κόκκινο» οδηγείται η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης με φόντο αφενός την κατάσταση στην οικονομία και τις ελπίδες που καλλιεργεί η κυβέρνηση και αφετέρου την «κόντρα» που ξέσπασε όσον αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξεύρεση των 180 πρόθυμων βουλευτών ώστε να επιτύχει εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

 

Και επειδή η… «καλή μέρα φαίνεται από το πρωί», ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Βήμα FM), απάντησε ευθέως στο ερώτημα για ενδεχόμενη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα «προφανώς και δεν θα την αρνηθεί την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας και θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού αυτά που πρέπει να του πει και τις δημόσια διατυπωμένες θέσεις μας. Οπως είχε πει ο κ. Σαμαράς το 2011 στον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι ότι είναι ευκαιρία να το ακούσει διά ζώσης». Ηταν μια ευθεία πρόκληση προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος επί της ουσίας αρνείται συστηματικά να συζητήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή (όπως απέδειξε και η τριήμερη συζήτηση), αλλά και απάντηση σε όσους από το στενό επιτελείο του Μαξίμου ισχυρίζονται ότι ο «Αλ. Τσίπρας αποφεύγει μια τέτοια συνάντηση-συζήτηση». Και σαφής η προτροπή για παραίτηση του πρωθυπουργού ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

 

Το δημοσίευμα

 

Λίγη ώρα νωρίτερα, στην πρωινή εκπομπή του Mega, o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αντεγκλήσεις με τους παριστάμενους Ν. Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ) και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτο (Ν.Δ.), όταν είπε αναφερόμενος στην εξεύρεση των 180 βουλευτών «εγώ διάβασα σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ότι υπάρχουν κάποιοι φίλοι σας επιχειρηματίες (σ.σ. αναφερόμενος στους δύο συνομιλητές του), οι οποίοι έχουν βγάλει κουμπαρά υπέρ αυτού του σκοπού, να μαζέψετε τους 180, έτσι διάβασα». Ακολούθησε ο «κακός χαμός», με τον Π. Σκουρλέτη να επιμένει στην αναφορά του στο δημοσίευμα και τον Ν. Παππά να απαντά (Bήμα FM) ότι «ο κ. Σκουρλέτης έκανε μια αναφορά πάνω σε ένα δημοσίευμα, το οποίο νομίζω ότι έχει και αυτό την αξία του. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο, διότι ήταν πολύ ακριβής και μελετημένη η τοποθέτησή του. Κινήθηκε όπως θα έπρεπε και έχει την απόλυτη στήριξή μας πάνω σε αυτή την αποστροφή».

 

Το πολιτικό κλίμα είχε ήδη πυροδοτηθεί, αφού η σχεδόν ευθεία βολή από τα δύο πολιτικά στελέχη δεν άφηνε παρερμηνείες για «λάθη ή γκάφες». Η επιλογή της όξυνσης, που τα πρώτα της σημάδια είχαν φανεί στο Κοινοβούλιο, με την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στα γεγονότα του 1965, εκ των πραγμάτων πλέον καθίσταται συστατικό στοιχείο της πολιτικής ζωής του τόπου στον δρόμο προς τις κάλπες.

 

Το «γαϊτανάκι» των ένθεν- κακείθεν ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ πήρε νέες διαστάσεις μετά την εισαγγελική παρέμβαση για το αδίκημα δωροδοκίας βουλευτή, βάσει των όσων είπε ο Π. Σκουρλέτης.

 

Παρέμβαση η οποία χαιρετίστηκε μάλλον θερμά από τον πρωθυπουργό, προκαλώντας την αντίδραση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του σημείωνε: «Ευελπιστούμε πως η ετεροχρονισμένη εισαγγελική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Θεωρούμε πως ο πρωθυπουργός θα γίνει αρωγός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση». Ενδεχομένως το ύφος με το οποίο αναφέρεται στον Α. Σαμαρά το γραφείο Τύπου να αποτυπώνει και το μέλλον της σύγκρουσης αυτής.

 

Παρεμβολή ή αίτημα

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τη δήλωση του πρωθυπουργού ως «παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» και έθεταν το ερώτημα «ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, αφού έστω και ετεροχρονισμένα κινήθηκε η Δικαιοσύνη». Ερώτημα που ενδεχομένως να υποκρύπτει ένα επόμενο κρίσιμο, αν δηλαδή «ζητήθηκε η παρέμβαση της Δικαιοσύνης».

 

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «αν η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση, μάλλον κάτι σχεδιάζεται», συμπληρώνοντας πως «αν όλα ήταν καλώς καμωμένα, προς τι αυτής της έντασης η αντίδραση;».

 

Εκτιμούν δε ότι η πίεση που ασκείται στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης είναι τέτοιου μεγέθους που δύσκολα θα την αντέξει, αφού από τη μία πλευρά ο Α. Σαμαράς «διαψεύδεται από τους εταίρους σχεδόν σε καθημερινή βάση για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του περί εξόδου από το Μνημόνιο» και από την άλλη «το εσωκομματικό μέτωπο που αντιμετωπίζει ο Ευάγγ. Βενιζέλος δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στον μικρότερο εταίρο». Και δεν θεωρούν τυχαία την ταυτόχρονη και στο ίδιο κλίμα δήλωση του ΠΑΣΟΚ που «ταυτίστηκε με εκείνη του πρωθυπουργού».

 

Από την άλλη πλευρά, με την κίνηση αυτή επιχειρείται να τεθούν προ των ευθυνών τους όσοι εκ των ανεξάρτητων βουλευτών πιθανόν θα έβλεπαν θετικά την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, στο όνομα της πολιτικής τους επιβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό μάλλον δεν ήταν τυχαία η επισήμανση που έκανε χθες το βράδυ ο Π. Σκουρλέτης (Στο Κόκκινο 105,5) υποστηρίζοντας «να γίνει ανοικτή συζήτηση με ποια κριτήρια θα σταθμίσει ο κάθε βουλευτής την ψήφο του για τον επόμενο ΠτΔ».

 

Scroll to top