14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαχαιριά Σημίτη σε Βενιζέλο

Ο πρώην πρωθυπουργός «άδειασε» τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η τελική συμφωνία για το χρέος είναι μακριά και ότι οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μια διέξοδο.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σοβαρό πλήγμα στην κεντρική ρητορική του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει τη δικομματική κυβέρνηση έρχεται να δημιουργήσει με έμμεση παρέμβασή του ο Κώστας Σημίτης.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να διαφωνεί με την αισιόδοξη εκδοχή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και του Μαξίμου που θέλει τις συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει και να καταλήγουν σύντομα και με θετικό τρόπο για τη χώρα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα real.gr, ο κ. Σημίτης εκτιμά μέσω συνομιλητών του ότι η τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να επιτευχθεί γρήγορα και θα είναι μια μακρά διαδικασία.

 

Ως αιτία αναφέρει τις επιφυλάξεις των δανειστών και θεσμικών εταίρων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία έχει να κάνει και με την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και την πιθανότητα να μην καταστεί εφικτή η συγκέντρωση των 180 βουλευτών. Υπό τα δεδομένα αυτά, το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει μέχρι τον Φεβρουάριο.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», χαρακτηρίζει βασική προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα, ενώ σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα θεωρεί ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα αποτελούσε μία διέξοδο, αφού θα εκλεγόταν μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, που αφενός θα την αξιοποιούσε ως διαπραγματευτικό ατού και αφετέρου θα μπορούσε να πείσει τους διεθνείς παράγοντες για την εξεύρεση λύσης στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα.

 

Για τη σημασία και την αξιολόγηση των εκτιμήσεων Σημίτη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία, κατά την οποία οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους ναι μεν βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει διαφανεί κάποια χαραμάδα δικαίωσης των κυβερνητικών προσδοκιών περί εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο, κι ενώ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές με βασικό επιχείρημα να επιτευχθεί ένα ευνοϊκότερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

 

Eυθεία αμφισβήτηση

 

Την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ευθέως και ολοένα εντονότερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιχειρηματολογία του περί μεταμνημονιακής φάσης και εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα ορισμένοι, πρότειναν νέες κυβερνητικές λύσεις με αλλαγή πρωθυπουργού, χωρίς να αποκλείουν ανακατατάξεις και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι κομματικοί παράγοντες έσπευσαν σχεδόν να προεξοφλήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων την άνοιξη.

 

Το σκεπτικό Σημίτη, που είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αποδομεί και ακυρώνει κάθετα το αφήγημα της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, αποκτά επιπλέον βαρύτητα διότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι άριστος γνώστης του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και άρα στις απόψεις του έχει συνυπολογίσει τις πιθανές διαθέσεις του Βερολίνου.

 

Από την άλλη πλευρά, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε γενικές γραμμές στηρίζει τις πρωτοβουλίες του για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη, ωστόσο με τη διαρροή των παραπάνω εκτιμήσεων για το χρέος τον «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς, στέλνοντας ενδεχομένως αντίστοιχο μήνυμα και στα στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς που μετέχουν στο εγχείρημα, το οποίο συναντά πληθώρα δυσκολιών.

 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρόμοιες θέσεις σχετικά με το χρέος, με συγκεκαλυμμένες αιχμές για τη συνολικότερη πολιτική στάση του κ. Βενιζέλου, είχε εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του τον περασμένο μήνα στο Ζάππειο, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ. Είχε παράλληλα τονίσει αινιγματικά για τον χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να γίνουν σύντομα, «οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια» και προέβλεψε κλείνοντας ότι «οι εξελίξεις δεν θα συμμορφωθούν προς το δικό μας ασαφές χρονοδιάγραμμα».

 

Scroll to top