Αμήχανος μπροστά στα αδιέξοδα της ύφεσης και της αυξανόμενης ανεργίας, ο Α. Σαμαράς περιμένει την επιθεώρηση της τρόικας και καλεί σε νέα σύσκεψη με ανοιχτή ατζέντα τους Βενιζέλο και Κουβέλη
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Το χαρτί του ανασχηματισμού ετοιμάζεται να ρίξει ο Αντ. Σαμαράς, στην προσπάθεια φυγής από την ενδοκυβερνητική πολυγλωσσία και τις τριβές με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο μόνον πανηγυρικά μηνύματα δεν έβγαλε, αφού οι περισσότεροι υπουργοί έφυγαν με την εντύπωση ότι όλα θα κριθούν -και η παρουσία τους στο κυβερνητικό σχήμα- μέχρι την επικείμενη επιθεώρηση της τρόικας. Προς επίρρωσιν αυτού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σύσκεψη τη Δευτέρα με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, χωρίς να αναφερθεί σε ατζέντα και αμέσως μετά κύκλο επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία.
Ο πρωθυπουργός άρχισε την εισαγωγική του ομιλία με την ανεργία, λέγοντας ότι «τα ποσοστά είναι αδιανόητα». Οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης τώρα είναι όπως είπε «η αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης». Επισήμανε μάλιστα ότι κριτήριο για τη διάθεση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ πρέπει να είναι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δεν αφήνει περιθώρια για άμεση ανακοπή του κατήφορου της οικονομίας.
Με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δεκαετία περίπου 44 δισ. ευρώ (18 από ΕΣΠΑ, 15 από άμεσες ενισχύσεις και άλλα 8,5 που εκκρεμούν από το τρέχον χρηματοδοτικό πλαίσιο), αλλά φέτος μόλις 4 δισ. ευρώ, εάν και εφόσον ο κυβερνητικός σχεδιασμός υλοποιηθεί χωρίς καμία απόκλιση. Ανακοινώθηκε επίσης η τοποθέτηση υφυπουργού για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, του Κυριάκου Βιρβιδάκη.
Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να αναφερθεί στα προβλήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, τις κλιμακούμενες κοινωνικές αντιδράσεις σε όλα τα μέτωπα και την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, απηύθυνε πάντως σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς να σταματήσει «ο ξερολισμός», όπως χαρακτηριστικά είπε, και να πάψουν να του μεταφέρουν προβλήματα. «Δώστε μου λύσεις, θέλουμε λύσεις τώρα» ήταν η αποστροφή, που από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως τελεσίγραφο.
Ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια για συζήτηση -ορισμένες αντιρρήσεις πρόλαβε να εκφράσει ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα στην Υγεία. Παράλληλα προειδοποίησε και πάλι ότι δεν θα επιτρέψει οι κοινωνικές αντιδράσεις να πλήξουν την ομαλότητα στην οικονομία και την κοινωνία και να μπλοκάρουν επενδύσεις, όπως είπε. Σε πρώτο ενικό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, σε πρώτο ενικό αναφέρθηκε και στον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία, από την προσεχή Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο, για να «αποκτήσω εικόνα των προβλημάτων και των λύσεων».
Αυτή είναι η μία όψη του προβλήματος. Η άλλη χρεώνεται στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, στον σχεδιασμό που, όπως φαίνεται, δεν αποδίδει πια ούτε επικοινωνιακά. Οι βασικές παράμετροι του επιτελικού σχεδίου αποδεικνύονται εσφαλμένες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές και στην εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σε αυτό το βαρομετρικό χαμηλό ο πρωθυπουργός περιμένει την Τρίτη τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, για μια δήλωση επιβράβευσης των ελληνικών προσπαθειών. Στην καλύτερη περίπτωση ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να μιλήσει για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των χωρών της ευρωζώνης ως προς το έλλειμμα. Πάντως, ο ορισμός της συνάντησης με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη την παραμονή της επίσκεψης Ολάντ, ερμηνεύεται από συνεργάτες του και ως ένα άνοιγμα για τη συνδιαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου. Η συνάντηση των τριών θα έχει ανοιχτή ατζέντα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστούν και τα προβλήματα συνεργασίας που διαπιστώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στις τάξεις της κυβέρνησης.
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Τσίπρας: Λιποτακτεί ο πρωθυπουργός
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ότι «λιποτακτεί από την κοινοβουλευτική μάχη», εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο Α. Σαμαράς για πολλοστή φορά επέλεξε να μην εμφανιστεί στη Βουλή και να ορίσει «αντ’ αυτού» τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
«Εγώ κατανοώ πλήρως τις δυσκολίες που έχει ο πρωθυπουργός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αυτός είναι ο λόγος που απουσιάζει, αυτό όμως συνιστά παραδοχή απόγνωσης και ήττας» επισήμανε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Δίνοντας μάλιστα και στατιστικά στοιχεία, σημείωσε πως είναι η όγδοη επίκαιρη ερώτηση που καταθέτει και η 30ή ερώτηση πολιτικού αρχηγού προς τον πρωθυπουργό κατά τις οποίες ο κ. Σαμαράς απουσιάζει, και αναρωτήθηκε μήπως πρέπει «να καταργηθεί αυτή η περίφημη ώρα του πρωθυπουργού».